home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyarittabén nem unalmasak a téli esték
(k-ko)
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Magyarittabén nem unalmasak a téli esték

Január utolsó szombatján 35. alkalommal kezdődött meg az Ittabéi Téli Találkozók, a hosszú, hideg estéket kitöltő, gazdag programot ígérő rendezvénysorozat.

Az esemény megnyitóján Deák Dianna fiatal, helybeli fotós mutatkozott be, aki a magyarittabéi tájat örökíti meg fényképein. Emellett a begaszentgyörgyi Közművelődési Intézmény negyedik művésztelepén készült munkákat is közszemlére tették, csakúgy mint Erdős József kosárfonó néhány munkáját. A helyi szorgos asszonyok ezúttal is finomabbnál finomabb süteményekkel kedveskedtek a látogatóknak, és a fonatos kalács sem hiányozhatott a kínálatból.

Az ünnepség a rendezvénysorozat himnuszával, a Káka tövén költ a ruca című népdallal kezdődött, melyet Hevesi Tibor helybeli operaénekes énekelt. Az egybegyűlteket elsőként Petes Béla faluelnök köszöntötte, aki kiemelte: örömmel tölti el, hogy az elődök örökségét átadják az utókornak. Beszédében azt sem hallgatta el, hogy Magyarittabéről is sokan elvándorolnak, holott az emberek tudják, külföldön idegenek lesznek, itt, a sokszínű Vajdaságban pedig még ma is tiszteletben tartják egymás kultúráját. A XXXV. Ittabéi Téli Találkozón is szépen megfér a magyar hagyományok mellett a szerb, a román és a szlovák.

A programot hivatalosan Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, aki kifejtette, olyan tevékenységről van szó, amely két forrásból, a hagyományból és az úgynevezett iskolai tudásszerzésből táplálkozik.

— Nagyon fontos, hogy ne csak a mindennapi életben, a munkában, a tenni akarásban merüljön ki az emberi elme, hanem építkezni tudjunk szellemiekben, erőben, tudásban és különösen abban az örökségben, amelyet a saját hagyományunknak nevezünk — mondta Hajnal Jenő. — Amit a magyarittabéiak felvállaltak ezeknek a találkozásoknak a megszervezésével, az olyan érték, amely előtt az egész délvidéki magyar közösség tiszteleghetne.

A jelenlévőket Lázár Jenő, Begaszentgyörgy község alelnöke is köszöntötte, és elmondta, a rendezvénysorozat megszervezéséhez az önkormányzat is hozzájárul. A műsorban magyar néptáncokkal mutatkoztak be a házigazdák, a Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Csavargók néptánccsoportjának tagjai, illetve a Muzslai Petőfi Sándor MME Tiszavirág néptánccsoportjának képviselői, továbbá fellépett a nagyerzsébetlaki szlovák egyesület néptánccsoportja. A bégatárnoki Vikentije Petrović Bokaluc Művelődési Egyesület román néptáncokat, a szerbittabéi Zora Művelődési Egyesület pedig bánáti szerb táncokat mutatott be.

A találkozón lesz kolbászfesztivál, maszkabál, valamint különféle előadásokat is tartanak. Egy különálló esten a helyi egyesületek, csoportok mutatkoznak be, ám a legjelentősebb esemény mindenképpen az 1848/49-es szabadságharcra való központi bánáti megemlékezés lesz, amikor is leleplezik majd az új Kossuth-szobrot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..