home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Magyar-szerb üzleti fórum Szabadkán
MTI
2015.09.29.
LXX. évf. 38. szám
Magyar-szerb üzleti fórum Szabadkán

Heteken belül megkezdheti működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház szabadkai és újvidéki kirendeltsége, és közeljövőben az Eximbank is irodát nyit Belgrádban — jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kedden a szabadkai magyar-szerb üzleti fórumon.

A magyar-szerb gazdasági együttműködés alapot teremthet egy olyan a gazdaságnak, amely hiteles perspektívát tud nyújtani a vajdasági fiataloknak, főleg azoknak, akik a külföldre költözésen gondolkodnak — emelte ki az államtitkár.

Az észak-vajdasági településen először rendeztek ilyen jellegű fórumot, amelyen mintegy száz magyar és szerb üzletember gyűlt össze, hogy az együttműködés lehetőségeiről tárgyaljon.

Az államtitkár kiemelte, hogy a két ország közötti virágzó kapcsolatok, valamint a stabil és konstruktív politikai, diplomáciai együttműködés kiváló lehetőséget jelent a vállalati együttműködés erősítéséhez is. Ennek érdekében Szerbia több városában is olyan képviseletek nyílnak, amelyek a magyar gazdaságban rejlő lehetőségeket mutatják be.

Felidézte, hogy a múlt héten nyitották meg a vajdasági Zentán a gépjárműkábeleket gyártó, magyar tulajdonú Tisza Automotive Kft.-t, a Tisza Cipő Csoport tagját, amelyhez fogható magyar tőkekihelyezés — a munkahelyek számát illetően — még nem történt. A cég jelenleg 490 embert foglalkoztat, és a tervek szerint ez a szám a jövő év végéig ezerre nő.

Magyar Levente szólt a két ország közötti határátkelőhelyek bővítéséről, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal újjáépítéséről, valamint arról is, hogy migránsválság próbára tette a stabilnak hitt kapcsolatokat, de Szerbia és Magyarország barátsága megerősödve került ki ebből a helyzetből. A magyar-szerb kereskedelmi forgalom tavaly elérte a rekordnak számító 1,7 milliárd eurót, és idén az első fél évben további 4 százalékos növekedést lehetett tapasztalni.

Skapinyecz Péter, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. környező országokért felelős igazgatója az üzleti fórumon arról beszélt, hogy a kereskedőház célja egy 22 irodából álló hálózat kiépítése a közép-európai térségben. Az irodák a határon túli magyar vállalkozók számára jelentenének közvetítőpontot, olyan információs helyet, ahol a kis- és közepes vállalkozások gyakorlati kérdéseire kapnának választ.

Hangsúlyozta: „a lényeg az, hogy ebben a régióban képződjön a jövedelem, ebben a régióban keletkezzenek munkahelyek, ez a régió biztosítson megélhetést a helybeli képzett és fiatal generációnak” — fogalmazott Skapinyecz Péter.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közre adott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára előadást tart a szabadkai magyar főkonzulátus üzleti fórumán 2015. szeptember 29-én (MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..