home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Magasabb rangfokozatban az akadémia csapatai
Tóth Tibor
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
Magasabb rangfokozatban az akadémia csapatai

A tóthfalui Nyers István Labdarúgó Akadémia rendkívül sikeres idényen van túl, hiszen mindhárom korosztályos együttese magasabb rangfokozatban kezdi szereplését a 2018/2019-es idényben.

Az elmúlt szezonról és a tervekről Volford Tiborral, a Nyers István Labdarúgó Akadémia vezetőedzőjével beszélgettem.

A 13 éven aluli csapat (U13) a Magyarkanizsa—Zenta—Ada Községközi Ligában az adai AFK mögött a második helyen végzett, a 15 évnél fiatalabbak a Spartacus mögött ugyancsak a második helyet szerezték meg a Szabadkai Minőségi Ligában, az U17-es csapat pedig megnyerte a Szabadkai Minőségi Liga bajnoki címét.

— Minden csapatunk előrelépett, és hamarosan magasabb ligában kezdi meg a pontvadászatot. A 13 éven aluliak a Szabadkai Körzeti Ligában, a 15 évnél fiatalabbak az országos másodosztályban, a 17 évnél fiatalabbak pedig szövetségi rangban szerepelnek, akárcsak az U19-es csapatunk. Remek idényt zártunk, és nagy várakozással tekintünk az idei bajnokság elé — mondta Volford.


A legfiatalabbak Benkó Tihamér edzővel

Július 23-án kezdték meg a felkészülést, mely még nem zökkenőmentes, hiszen a gyerekek egy része nyaral, így a csapatok még nem teljes összeállításban gyakorolnak. Az edzők a napi munkán kívül új igazolásokon, új játékosok beépítésén, az együttesek megerősítésén dolgoznak.

Az U13-as csapat Benkó Tihamér vezetésével a Szabadkai Körzeti Ligában kezdi a szezont.

— A községi ligához képest szervezettebb és jobb együttesek lesznek, de úgy hiszem, hogy a fiúk majd megállják a helyüket. Benkó Tihamér edző kiváló munkát végzett, a csapat azonban alaposan kicserélődött erre az idényre. Rengeteg fiatal gyerekünk van, az eredményt illetően nem is várunk tőlük kiugró helyezést, inkább a játékosok fejlődése tekintetében vannak elvárásaink. A 15 éven aluli csapattal két edző, Kiss Róbert és Rúzsa Iván foglalkozik. Mindketten az akadémián fociztak, majd befejezték a szabadkai Edzőképző Főiskolát, Róbert C, Iván B licencet szerzett. Már most jelentős eredmények állnak mögöttük, így semmi kétségem sincs afelől, hogy ezzel a feladattal is megbirkóznak. Elsődleges célunk a bennmaradás kiharcolása. Dobogós helyezéssel nem ámítjuk magunkat, a cél a liga megismerése és a megkapaszkodás ebben a rangfokozatban. Az U17-es és U19-es csapatnál egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Az U17-esekkel Darko Veselinov dolgozott. Nagyszerű munkát végzett, hiszen megnyerték a bajnokságot, az idén viszont egy kis átfedés lesz a két együttes között. Mindkét korosztályt Darkóval együtt visszük tovább, közösen fognak edzeni, azonos program szerint dolgozni. A bajnoki cím várományosának nem nevezném magunkat, a tisztes, férfias helytállás az elsődleges cél, a későbbiekben pedig akár bajnokcsapatot is kinevelhetünk mindkét együttesből. Több mint ötven fiatal edz az akadémián. Ezt a számot növelni szeretnénk, a hatvanas létszám elegendő lenne erre a négy korosztályra, noha az ideális még ennél is jóval több lenne. Mi is megérezzük az elvándorlást, fiatalokból nálunk is egyre kevesebb van. Nem panaszkodunk, így is elégedettek vagyunk, hiszen csapataink teljes állománnyal dolgozhatnak. Remélem, hogy a mennyiséghez az elvárt minőség is társul, és akkor olyan együtteseink lesznek, amilyenekre számítunk — mondta Volford.

A hagyományos nyári focitábornak az idén hatvan részvevője volt, a tehetségesebbeket visszahívták, ők az ősztől már az akadémia színeiben léphetnek pályára. A tóthfalui akadémia is feltehetően a leendő topolyai akadémia partnerközpontjaként fog működni, azaz minden valószínűség szerint kiemelt szerephez jut majd a Kárpát-medencei akadémiai rendszerben.


Az akadémia U15-ös csapata Rúzsa Iván és Kiss Róbert edzőkkel

A feltételek kiválóak, mivel a három pályán kívül egy kollégium várja a fiatal labdarúgókat, emellett a tornaterem építése is megkezdődött.

— A szerb futball általános helyzetéhez viszonyítva kiváló feltételek állnak rendelkezésünkre. Három pályánk van: egy tökéletes, egy jó és egy rosszabb állapotban levő, fűvel borított. Utóbbi helyén egy műfüves pálya épül, amit már nagyon várunk. Kollégiumunk nyolcvan fiatal számára nyújt elhelyezést, ezenkívül van konyhánk, étkezdénk, a központi pálya mellett nemrég új öltözők épültek, hamarosan pedig egy új parkolóval is gazdagabbak leszünk. Folyamatosan fejlődünk, viszont a jelenlegi körülményekkel is elégedettek lehetünk. Terveink szerint európai uniós pályázatból a központi pályánk mellett rehabilitációs központ létesül, melyet nemcsak az akadémia tagjai, hanem más sportolók is használhatnának. A központ megfelelő orvosi személyzettel működne, vagyis a környékbeli sportolóknak nagyon sokat segíthetne. A jelek szerint kiváló esélyekkel indulunk ezen a pályázaton. Bízunk benne, hogy sikerrel járunk, és mihamarabb megépül a rehabilitációs központ.

A következő bajnoki idény a három idősebb korosztály számára augusztus 25-én kezdődik, az U13-as korosztály pedig egy-két héttel később vág neki a pontvadászatnak.


A 17 éven aluli csapat és edzője, Darko Veselinov

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..