home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Magasabb rangfokozatban a Roham
Tóth Tibor
2015.08.03.
LXX. évf. 30. szám
Magasabb rangfokozatban a Roham

A magyarcsernyei labdarúgás 93 éves történetének legnagyobb sikerét hozta a 2014/2015-ös idény, a Zoran Milijević által irányított Roham Labdarúgóklub ugyanis megnyerte a Magyarcsernye—begaszentgyörgyi Községi Ligát, és története során először bejutott a Nagybecskereki Körzeti Ligába.

A csapat vereség nélkül, tizenhat győzelemmel és két döntetlennel — a 2. fordulóban a szerbittabéi Október 1. és a 7. körben Tamásfalván a Törekvés ellen játszott meccsen —, 50 pontot gyűjtve érdemelte ki a bajnoki címet a 36 pontos Október 1. és a 31 pontos Törekvés előtt. A magyarcsernyeiek szerezték a legtöbb (82) pontot és kapták a legkevesebb (17) gólt a tizennyolc forduló alatt. A bajnokság gólkirálya — a 29 találatos jankahídi Isak Gabrijel személyében — is a kék-fehérek soraiból került ki, akárcsak a góllövőlista harmadik helyezettje, a 19 gólos, Banatsko Karađorđevó-i származású, a korábbi I. ligás nagybecskereki Proletert is megjárt Dragan Janjatović.

A labdarúgás volt az első sportág, mellyel a magyarcsernyei fiatalok elkezdtek foglalkozni. Az első labdarúgópálya a település keleti végében, az artézi kút melletti tehénjáráson kapott helyet. 1922 őszén Sloga néven alakult meg a labdarúgó-egyesület. Kezdetben a játékosok saját labdával és elég hiányos felszerelésben játszottak. Sokan kinevették őket, amikor ingben és gatyában rohangáltak egy bőrlabda után. A fiatalok azonban kitartónak bizonyultak, és 1938-ban már A és B csapata is volt a magyarcsernyei Sloga Labdarúgóklubnak. Az NSK, a Nova Crnja-i Sportklub 1939-ben alakult meg. 160 tagja volt, és nemcsak a testnevelés, hanem a művelődés terén is élénk tevékenységet folytatott. A csapat már 1940-ben a petrovgradi kerületi bajnokság második helyén végzett. A falu labdarúgásának történetében a 40-es évek végén, illetve az 50-es években a Gyermán, Szekula Sándor és István, Lugos, Biacsi, Bodó, Keresztúri, Keilbach, Kurunci, Somogyi, Csicsai, Fazekas, Zsiga, Tanók, Pozsár alkotta csapat nyújtott kimagasló teljesítményt, mellyel kiérdemelték az aranycsapat elnevezést.

A labdarúgó-egyesület 1942-ben vette fel a Roham nevet, 1947-ben már három csapata és 44 aktív játékosa volt. A labdarúgás iránti nagy érdeklődésre való tekintettel a vezetőség a falu nyugati végén még egy labdarúgópályát létesített, melyet 1950. június 8-án avattak fel. Az akkori vezetőség egy évvel később lemondott, majd hanyatlás következett az egyesület életében. 1953-ban a sportolók új vezetőséget választottak, 1954-ben pedig a labdarúgókat áttelepítették a falu keleti részéből a nyugati részen lévő, úgynevezett kispályára, melynek rendbetételében a falu apraja-nagyja részt vett. A Roham az 1960-as években élte második virágkorát, ekkor az I. szövetségi ligás szabadkai Spartacus is vendégszerepelt a csernyei pályán. A 80-as, 90-es és 2000-es években a Roham a Begaszentgyörgy—Nagykikinda Községközi Ligák különféle variációiban szerepelt, változó sikerrel. A mostani dicsőség előtt az együttes legutóbb öt éve került a feljutás közelébe, de akkor a pótselejtezőt elveszítette a nagybecskereki Banat csapatával szemben.

— Az elmúlt négy-öt évben mindig a bajnoki cím megszerzése volt a célunk, ez ebben az idényben sikerült. Úgy értékeltük, hogy gazdag múltunkra való tekintettel a csapat megérdemelné a magasabb rangfokozatban való szereplést, hiszen az mégis erősebb liga, idegenben sokkal jobbak a körülmények, mint a Csernye—begaszentgyörgyi Községi Ligában, tehát sokkal színvonalasabb bajnokságról van szó. Az elmúlt években mindig egy kicsi hiányzott a bajnoki címhez, az idén azonban nem hagytunk kétséget afelől, melyik csapat kerül a magasabb ligába. Újoncként nem lesz könnyű dolgunk, de megpróbálunk „megkapaszkodni” a ligában, esetleg a középmezőnyben végezni — mondta Hódi Ervin, a Roham Labdarúgóklub elnöke.

— Mindenki ránk fogja fenni a fogát, az biztos — veszi át a szót Tanók Tamás, a klub alelnöke. — Leendő ellenfeleink nagy részét ismerjük, korábban is követtük a mérkőzéseiket. Egy ligában leszünk többek között a két szomszédos település, az aleksandrovói Borac és a Vojvoda Stepa-i Crvena zvezda csapatával is.

A Roham a legnagyobb riválisát 5 : 0 arányban verte meg Szerbittabén, ami nagy haditett, ebben a ligában ugyanis idegenből nem könnyű elhozni a három pontot. A csapatot helyi és vidéki játékosok alkotják, mivel csak helyiekből nem lehet összeállítani egy ütőképes tizenegyet. A vezetőség törekszik rá, hogy minél több magyar ajkú játékos alkossa az együttest, és erre a vidéki erősítések igazolása alkalmával is figyelmet fordítanak.

— Egy falu szegényebb, ha nincs futballcsapata. Valahogy talpon kell maradnunk, hiszen a Nagybecskereki Körzeti Ligában rajtunk kívül más magyar településről nincs együttes. Mi vagyunk az egyetlenek. A mezőny nagyon erős, fel kell gyűrnünk annak a bizonyos fehérneműnek a szárát, de bízunk benne, hogy megálljuk a helyünket — mondta az elnök.

A bajnokság végén Cékó Attila és Szalkai László személyében két csernyei származású kulcsjátékos hagyta el a Rohamot, mindkettő külföldön vállalt munkát, Nagy Rudolf pedig visszatért nevelő egyesületébe, a muzslyai Lehel csapatába. A vezetőség eddig öt játékost — Rice Richárdot és Csíkos Dénest a tordai Olympiából, Nemanja Mudrinićet a nákófalvi Poletból, Dimitrije Đukanovićot a szerbcsernyei Budućnostból és Nikola Čobort, az aleksandrovói Boracból — igazolt a távozók pótlására.

A serdülőkkel eddig Szalkai László nyugalmazott tanár foglalkozott, a vezetőség pedig reméli, hogy a szakember továbbra is vállalja a munkát. A magasabb rangfokozat megköveteli, hogy utánpótláscsapat is működjön a klubban, ami csak a hasznára válhat, hiszen ezáltal lehetőség lesz az első csapat feltöltésére. Az utánpótlás-együttest csernyeiek és tóbaiak alkotják, és minden valószínűség szerint a Nagykikindai Ligában fognak versenyezni. A csapatot 12 és 17 év közötti fiatalok alkotják, igen nagy a korosztálybeli eltérés, de kevés a gyerek, úgyhogy másképp nem is lehet összeállítani az együttest.

Ottjártunkkor éppen a pálya karbantartása és az öltözők felújítása volt folyamatban. A játékvezetők számára zuhanyzós helyiségről kell gondoskodni, ezt ugyanis megköveteli a körzeti liga.

— A szükséges anyagi eszközöket nálunk sem könnyű előteremteni, de valahogy mindig feltaláltuk magunkat. A magyarcsernyei önkormányzattól kapunk egy állandó összeget, melyből a játékvezetőket és az utazási költséget tudjuk fizetni. Támogatást kapunk a helyi közösségtől, illetve a helyi járulékból is jut focira, viszont a magánvállalkozók közül egyre kevesebben tudnak segíteni. A körzeti ligára csaknem kétszer annyi pénzt kell költeni, mint a községire. A játékvezetők csak egy kicsivel kerülnek többe, viszont több mérkőzést kell játszanunk, és a kiadásokat az is növeli, hogy sokkal messzebbre kell utaznunk. A közönség érdeklődik a foci iránt, van egy állandó mag, mely mindig, itthon és idegenben is buzdítja a csapatot. A tordai vendégszereplésünkön száz csernyei szurkolt, az egész ligában pedig nálunk a legmagasabb a nézőszám. A zászlókkal, dobokkal érkezett fiatalokon kívül sok 70-80 éves focirajongó is rendszeresen kijár a meccsekre. Pontosan tudjuk, ki hol áll a kerítés mellett, hiszen már tíz éve ugyanarról a pontról követi a mérkőzéseket. A csernyei emberek igénylik és szeretik a focit, ezért is érdemes folytatnunk — mondták mindketten.

Az első csapat június 12-én kezdte meg a felkészülést az augusztus 15-én rajtoló idényre. Az első napon megbeszélték a célokat, terveket, az érdemi munka pedig 14-én indult meg. Az edzéseken kívül a programban több felkészülési mérkőzés is szerepel a környező települések csapataival. Első felkészülési mérkőzésén a Roham 1 : 1-es döntetlent játszott Töröktopolyán, a Napredak otthonában.

— Az első évben a tisztes helytállást tűztük ki célul. A jövőben minél több csernyei focistát szeretnénk kinevelni az első csapat számára. Nem tudom, hogy egy ilyen kis településen meddig tartható fenn egy labdarúgóklub, mert minden évben egyre nehezebb. Nem csak a pénz miatt. Ha a csapat több mint felét nem csernyeiek alkotják, akkor el kell gondolkodni, hogy megéri-e fenntartani. Ezt elkerülendő a célunk minél több csernyei fiatal bevonása. Huzamosabb ideig szeretnénk bennmaradni a nemsokára rajtoló Nagybecskereki Körzeti Ligában — vélekedett a klubelnök.

A bajnokság augusztus harmadik hétvégéjén rajtol, a Roham ellenfele az eleméri Naftagas csapata lesz.

A Roham bajnokcsapata. Felső sor, balról jobbra: Tanók Tamás (alelnök), Darko Ribakov, Dragan Janjatović, Joca Jovin, Zoran Milijević (vezetőedző), Luka Cvijan, Szűcs Márkó, Pozsár Oszkár, Szalkai László, Horváth Dejvid, Somorai Attila, Rúzsa Róbert, Hódi Ervin (elnök), Tanók Sándor (titkár). Alsó sor: Kuruc Győző, Gabrijel Isak, Lucs Dániel, Újvári Igor, Szilágyi Oszkár, Cékó Attila, Nagy Rudolf, Aleksandar Živković, Vastag Attila, Boc Aleksandar. Legelöl Budai Róbert (elnökségi tag, biztonsági felelős)


Kattintson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..