home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Madárbarát
KOVÁCS Dorina, Törökkanizsa
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Madárbarát

Az emberi tevékenység hatására világszerte szűnnek meg olyan fajok, amelyek kialakulásához évmilliókra volt szükség. A természet és a benne élő állatok védelme minden ember kötelessége kellene hogy legyen.

Az emberi tevékenység hatására világszerte szűnnek meg olyan fajok, amelyek kialakulásához évmilliókra volt szükség. A természet és a benne élő állatok védelme minden ember kötelessége kellene hogy legyen.

A törökkanizsai Ágoston Attila állatorvos, természet- és környezetvédő, állatbarát felelősséget érez és tesz is az őt körülvevő környezetért. A madarak szeretete, védelme gyermekkora óta kíséri, és Attila már akkor állatorvosi álmokat dédelgetett. Az álom tizenkilenc éves korára vált igazi elhatározássá.

A természet iránti szeretete nagymértékben segíti környezetének védelmében. Nagyon fontos ez a mai világban, hiszen kevesen tesznek hasonlóképpen. Attila nem egyedül akarja védeni a természetünket: szemléletét, elkötelezettségét szeretné átadni a gyerekeknek is. A többi közt ezért nyitotta meg 2001-ben a madarásztábor kapuját.

Az egyhetes tábort Törökkanizsán szervezi meg minden nyáron. A táborlakók élvezik a sátorozást, a fák árnyékát, az esti tábortűz hangulatát, a nyugalmat, a felfrissülést. Távol vannak a számítógéptől, tévétől, csak a madarak víg csiripelését, a fák lombjának susogását hallgatják.

A tábor fő tevékenysége a madarak megfigyelése. Kifeszítenek egy nagy hálót, melybe a madarak beakadnak. A táborlakók általában 30-60 percenként ellenőrzik, hogy sikerrel jártak-e. Ha igen, az adott madarat megvizsgálják, megnézik, tojó-e vagy hím, hogy egészséges-e, majd meggyűrűzik. Megmérik a szárnyát, és ha nem egyértelmű, mely fajtáról van szó, a gyűrűn szereplő egyedi szám alapján azonosítják, hogy végül szabadon engedjék az „égi vándort”. Az adatokat füzetben jegyzik, majd számítógépben tárolják.

A környékünkön nagyjából százötven madárfajta él, melyek között akadnak ritkaságok is. Olyan madarakat vizsgálhatnak a táborlakók, mint például a nádi poszáta, a fecske, a zöldike, a nádi sármány, az őszapó, a meggyvágó, a fülemüle, a nádirigó, valamint a törpegém és a lappantyú, mely fajták nem túl gyakoriak felénk.

Ültessünk fákat és bokrokat, hiszen természetes lakóik, a madarak úgy maradhatnak fenn, ha védjük őket! A jövőben ne csak a népmesékből vagy a népdalainkból ismerjük ezeket a csodálatos élőlényeket. Védelmük nemcsak hasznos, hanem szép időtöltés is, hiszen nincs is annál felemelőbb érzés, mint amikor meghallunk és felismerünk egy madárdalt. Ezért arra kérlek: legyél te is madárbarát!

(A Bánáti Újság pályázatának kiemelt irodalmi alkotása.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..