home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Macskajaj? Jaj! Vagy mégsem?
sZs
2016.12.30.
LXXI. évf. 52. szám
Macskajaj? Jaj! Vagy mégsem?

A karácsonyt minden gyomor szerencsésen túlélte, jöhet az újévezés. Pezsgő, sör, bor, egy rövidital, és másnap szinte garantált a macskajaj. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy az év első napját ne a pokol egyik bugyrában töltsd. Persze ha elővigyázatos, mértékletes vagy, nem is lesz szükséged a lenti tanácsokra.

Víz

Felébredtél, és úgy érzed, jobb lett volna az álom mezején maradni, semmint szembesülni a hasogató fejfájással? A gyomrod sikítva kéri a vizet, és jól teszi, hallgass rá, hiszen ez az első számú gyógyszer. A víz életmentő segítség, ha az ember óriási fejfájással ébred. Ennek oka igen egyszerű: az alkohol dehidratál, így az elvesztett folyadékmennyiséget pótolni kell. A legokosabb, ha már lefekvés előtt megiszunk néhány pohár vizet.

Cukros italok

A sok cukrot tartalmazó izotóniás italok edzés után nem feltétlenül hasznosak, de a másnaposság legyőzésére megfelelőek. Ezek az italok elektrolitokban gazdagok, melyek nagyon fontosak a szervezetnek. A kókuszvízben például három is van abból az öt elektrolitból, amely a testünkben található.

Teák

Igyunk gyömbér- vagy borsmentateát, mert csökkenti a hányingert és a gyomorfájást. Természetesen létezik az a szintű macskajaj, amelyről ezek a trükkök úgy pattannak le, mint Vasemberről a golyó, de sok esetben segíthetnek.

Gyümölcslé

A gyümölcslében levő fruktóz segít beindítani a regenerálódást, vitaminban gazdag, és felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből. Az alma- vagy áfonyalé jó barát, de van olyan gyümölcsital, amelyet kerülni kell, például a narancslét, a savanykás citrusokat, mert irritálják az érzékennyé vált gyomrot.

Uborkára fel!

Az uborkalé a tudomány szerint jó a másnaposság ellen. Az ecetes, sós víz újratölti az elektrolitkészletet, és nátriumot is tartalmaz. Elég belőle fél deci.

Egyél spenótot!

Vannak ételek is, melyek gyógyító hatásúak. A kivi, a banán és a spenót. Tele vannak káliummal, ami fontos, mert az alkohol kiüríti a szervezetből. Megéri egy gyümölcssalátával indítani a kómás reggelt.

Rántotta és tükörtojás

A tojás tele van olyan aminosavakkal, amelyek segítenek helyreállítani a májműködést. Az etanol lebontása során a máj úgy áll bosszút a pluszmunkáért, hogy egy olyan anyagot termel, amelytől megfájdul a fej. A jó hír, hogy a tojás ezt segít semlegesíteni.

Levesben az erő!

A csirkehúsleves a benne levő víz és kálium miatt hasznos, de az a sejtésünk, hogy a marhahúsleves is ugyanilyen jó. A májunk örülni fog.

Pirítós kenyér

A piritós, az extrudált kenyér mézzel megkenve igazán hasznos, mert anélkül emeli meg a vércukorszintünket, hogy irritálná a gyomrunkat. A méz az alkohol feldolgozását is gyorsítja.

Zabpehely

B-vitamin, kalcium, magnézium és vas — ez mind megtalálható a zabpehelyben. Tejjel felöntve érdemes fogyasztani. A zabpehely egyébként a gyomrunkban túltengő sav semlegesítésében is segít.

Paradicsom

A paradicsomlé is tökéletes választás. A benne található likopin gyulladáscsökkentő antioxidáns, ráadásul fruktózt és C-vitamint is tartalmaz, mely ajándék a májnak.

Amit kerüljünk:

Elsősorban a zsíros ételeket. Ezeket csak ivás előtt érdemes fogyasztani, utána már csak ártunk az egyébként is megterhelt gyomrunknak.

Kutyaharapást szőrivel sem gyógyíthatunk. Ez csak egy mítosz, melyet semmi sem támaszt alá, sőt! Az alkohol tovább dehidratálja a szervezetet, és csak késlelteti a regenerálódást. Délutánra még jobban fog fájni a fejünk.

Ne kávézzunk! Egy átlagos reggelen a kávé az egyik legjobb dolog, mely történhet velünk, de másnaposan a vízhajtó hatása miatt nem ajánlatos. Viszont ha sok vizet iszunk, ezzel ártunk magunknak a legkevesebbet.

Végezetül Cserna Szabó András és Darida Benedek Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című könyvéből álljon itt egy recept, melyet a másnapos gyomor üdvrivalgással fog fogadni:

POLNETI PIPERKI — MAKEDÓN TÖLTÖTT PAPRIKA

Hozzávalók:

8 közepes paradicsompaprika
2 ek. vaj
4 fej vöröshagyma apróra kockázva
2 zöldpaprika finomra szelve
1 gerezd zúzott fokhagyma
25 dkg apróra kockázott füstölt sonka
fél kg paradicsompüré

bors
zsemlemorzsa
2 tojás

Elkészítés:

A paradicsompaprikák tetejét levágjuk, majd eltávolítjuk a magokat és az ereket. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, majd puhára fonnyasztjuk benne a két zöldpaprikát és a hagymát. Beleöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a sonkát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Negyedórát rotyogtatjuk, majd levesszük a tűzről, és ha meghűlt, belekeverjük a két tojást, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy kézzel könnyen formázható tölteléket kapjunk. A masszát a paprikákba töltjük, tetejüket finoman meghintjük zsemlemorzsával. A paprikákat tepsire helyezzük, majd betoljuk a kemencébe, és fél óra alatt a tölteléket keményre, a tetejét barnára sütjük. „Akadjon a torkodon, Sándor, te terhe a földnek!” — állítólag ezek voltak az utolsó szavai Kleitosznak, aki (miután felhörpölt még egy fél kupa bort) végleg kilehelte haragvó lelkét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..