home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
MNT-csomag a törökbecsei és beodrai elsősöknek
Zséli Ágnes
2017.09.06.
LXXII. évf. 36. szám
MNT-csomag a törökbecsei és beodrai elsősöknek

Az idén tizenhat magyar ajkú elsős vehette át Törökbecse községben a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagját, melyet a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában adtak át.

Az ötödikes tanulók alkalmi műsorral köszöntötték a kisdiákokat és szüleiket.

Az elsősök nehéznek vélték az ajándékcsomagot, s úgy gondolták, annak gazdag tartalmát családi körben, odahaza nézik meg.

— Tanévkezdéskor sok a kiadás, a csomag pedig nagy segítségnek számít, különösen akkor, amikor egyszerre négy gyermek indul iskolába — jegyezte meg Király Hilda családanya. Azt is hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács ajándéka mindenképp enyhít a családi költségvetésen, emellett pedig biztató üzenet a családoknak, hogy gyermeküket magyar nyelvű iskolába írassák, hiszen ez nem más, mint a magyar közösség fennmaradásának alapköve.

A helyi Miloje Čiplić Általános Iskola elsőseinek tanítója Polák Fehér Ágota lett. Mint mondta, a szülőknek az idén is új tankönyveket kellett vásárolniuk, a csomagban lévő füzeteket, tanszereket és játékokat azonban az elkövetkező négy évben is tudják majd használni. — A tanulók ugrókötelet is kaptak, melyet a testnevelésórákon fogunk használni a motorikus képesség fejlesztésére. Kiemelném, hogy a sikeres tanulásban nagyon fontos szerepe van a játéknak — tette hozzá a pedagógus.

— Amíg Törökbecsén évről évre kevesebb a gyermek, addig Beodrán növekvő tendencia mutatkozik — ezt már Báló Tibor, az önkormányzat oktatással megbízott tanácsosa nyilatkozta. — Főleg fiatalok vándorolnak el, sokan azonban itt, a szórványban szeretnének érvényesülni. Ezt a vidéket a Magyar Nemzeti Tanács, a Rákóczi Szövetség és a Prosperitati Alapítvány is támogatja. Törökbecsén vannak olyan elsőseink, akik vegyes házasságból érkeztek, de a szülők, nagy örömünkre, úgy döntöttek, hogy gyermekük magyar nyelven fog tanulni. Mindannyian azt sugalljuk, hogy a tudásszerzés és az érvényesülés szempontjából azok a gyerekek a legsikeresebbek, akik anyanyelvükön, a családban beszélt nyelven tanulnak.


Báló József felvételei

Törökbecsén tavaly tizennyolcan, az idén tizenketten indultak első osztályba, a bánsági községhez tartózó Beodrán pedig az előző tanévben két magyar ajkú elsős kisdiák volt, az idén viszont már négy.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..