home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lurkók karácsonya
Tóth Lívia
2013.12.24.
LXVIII. évf. 52. szám
Lurkók karácsonya

Dreán 2006-ban, Hajdújáráson 2008-ban, Óbecsén pedig 2012-ben nyílt meg a Poverello Alapítvány által létrehozott Lurkóház. Ezek az intézmények napköziként működnek és naponta több mint hatvan, nehéz családi helyzetben élő, iskolás korú gyermeket fogadnak, akik nevelők felügyeletével tanulnak, játszanak, különféle ismereteket sajátítanak el. Ezúttal Dreára látogattunk el, ahol december 16-án karácsonyváró ünnepséget tartottak.

Hatalmas ködben érkeztünk az Óbecse községhez tartozó kis faluba, ahol a Lurkóházat csak némi kérdezősködés után találtuk meg. A kinti barátságtalan időjárás után jó érzés volt belépni a meleg, világos terembe, ahol a csemeték már hatalmas izgalommal várták a műsor kezdetét. Gyermeki kíváncsisággal azonnal körülvettek minket és kérdezősködni kezdtek. Én viszont tőlük szerettem volna hallani, hogyan telnek a napjaik, mivel foglalkoznak, ezért arra kértem őket, meséljenek nekem. Árpád, Ketina, Szabina, Endre, Violetta egymás szavába vágva sorolták, hogy az iskolai órák után idejönnek a Lurkóházba, ahol este hat óráig elkészítik a házi feladatot, megtanulják a leckét, játszanak, és még segítenek is, például a konyhán mosogatni, törölgetni, a székeket elrakni. Árpád azt is elárulta, ők kilencen vannak testvérek, öten járnak a Lurkóházba.

A jól sikerült műsorban ismertetőt olvastak fel a betlehem és a karácsonyfa történetéről, betlehemes jelenetet adtak elő, verseket mondtak. A délután családi hangulatban elfogyasztott vacsorával végződött, amely már a szentestét idézte. Az asztalon ott volt a méz, a dió, az alma, a fokhagyma, a bablevest és a mákos tésztát szárma, torta és mézeskalács követte. Az eseményen jelen volt dr. Harmath Károly OFM ferences szerzetes, a Poverello Alapítvány igazgatója, a támogatók közül a Popov és a Bonifát család tagjai.

Boja Ilona házfelelős körbevezetett az épületben, melynek helyiségeit a nyáron meszelték be. A ház utcai részében ideiglenesen, ám már huzamosabb ideje a dreai óvoda működik, ahol tíz gyermekkel foglalkoznak. A Lurkóházban három nevelő és a szakácsnő dolgozik.

Ilona elmondta, tizenkilenc gyermek tölti itt a napjait, akik szorgalmasak, viszonylag jól tanulnak, az iskolai előmenetelükön is látszik, hogy felügyelnek rájuk, negyedévkor nem volt egyetlen intőjük sem. Hozzátette: előfordult, hogy valaki pár hétre kimaradt és egy csomó egyessel jött vissza, de olyankor igyekeznek pótolni az elmulasztottakat és kijavítani a rossz osztályzatokat.

A Lurkóház nagyon sokat jelent a gyermekek számára, hiszen melegben vannak, nem csavarognak az utcán, vacsorát is kapnak, barátkoznak egymással, megtanulnak közösségi életet élni. Ha nem volna ez a lehetőség, bizonyára sokan kimaradnának az általános iskolából, így viszont többen is folytatni szeretnék a tanulmányaikat, középiskolába készülnek.

Szerencsére, egyre többen gondolják úgy, hogy a Lurkóházban hasznos munkát végeznek és támogatják őket. A Popov család a meszeléshez szükséges festékanyagot adta, Bonifáték minden héten 14 liter tejet adományoznak, és időnként baromfihúst is juttatnak a kis védenceknek, mások tojást hoznak, a nagy hordó savanyú káposztát is a faluban tették el a részükre, Nagy Zsuzsanna cukorral, étolajjal látta el a konyhájukat, disznóhúst kaptak…

Ruhában sem szűkölködnek, inkább a gyermekcipők hiányoznak — sorolta Ilona, és hozzátette, ilyenkor, karácsony tájékán sokkal több adomány érkezik hozzájuk, de év közben is akadnak jótevőik.

Károly atya szintén köszönetet mondott azoknak a jó szándékú embereknek, akik nem hagyják magukra a lurkókat és nevelőiket.

Szabó Attila felvételeit tekintse meg a Hét Nap Facebook-oldalán!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..