home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lúgosítás után könnyebb az élet
Bíró Tímea
2018.10.06.
LXXIII. évf. 39. szám
Lúgosítás után könnyebb az élet

Külsőnkre mindig odafigyelünk: naponta fürdünk, tisztítjuk arcbőrünket, hajat és fogat mosunk, egyszóval megszabadítjuk magunkat a szennyeződésektől.

Érdemes azonban elgondolkodni azon is, vajon belül (sejtszinten) elég tiszták vagyunk-e.

A múlt héten az elsavasodás károsító tényezőiről volt szó, mivel a méregtelenítés nélkül, savtalanítás és lúgosítás hiányában szervezetünk nem tud olyan hatékonyan működni, fáradtabbnak, kimerültebbnek érezzük magunkat, emellett egyéb tünetek, betegségek is felléphetnek.

Bármily meglepő, a sportolásnak is jelentős savasító hatása van, mivel a fizikai munka nyomán az izmokban tejsav keletkezik. Ötperces, közepes intenzitású kerékpározás után a sejtek közötti tér kémhatásának helyreállásához húsz percre van szükség. Nyilván a kőkorszaki ember sem tétlenkedett egész nap, betevőjének megszerzéséhez legalább napi 20-30 km-t kellett gyalogolnia, közben éppúgy kiizzadta a bázikus sókat, ahogy a mai ember — feltéve, ha mozog eleget! Őseink mégsem küzdöttek testük elsavasodásával, mert táplálékukban és szervezetükben sokkal több volt a bázikus kémhatás felé billentő étel. Innen hát a sportorvosok érdeklődése a lúgosítás iránt. A szervezet csak egyensúlyban, optimális körülmények között képes a lehető legjobb teljesítményre. 
A fogyókúrákról sem szabad elfeledkezni. Ha kalóriaszegény étrenddel sikerül zsírszöveteink rovására karcsúsodni, a zsírsavak elégetésekor átmenetileg több úgynevezett ketosav keletkezik. Ezért nem ajánlatos fehérjedús diétával fogyókúrázni, fontos viszont, hogy zsírégetés idején megfelelő étkezéssel, esetleg táplálékkiegészítővel ellensúlyozzuk a savas hatást. 

Ahhoz, hogy a szervezet visszatérjen a normális kerékvágásba, lúgosításra van szüksége. Bizonyos élelmiszerek segítenek a sav visszaszorításában:

Citrom: Noha a szakértők szerint elsősorban a zöldségek fogyasztása ajánlott, ha lúgosítani szeretnénk a szervezetünket, ezt a sárga déligyümölcsöt bátran választhatjuk. Mivel viszonylag alacsony a cukortartalma, nem savasítja a szervezetet. Étkezés előtt fél órával igyuk meg egy frissen facsart citrom levét, mert segíti az emésztést, illetve megköti a felesleges zsírokat a szervezetben.

Ecetes uborka: Remekül lúgosít, az ecetes változata például bizonyos mértékig ellensúlyozza a húsfélék savasító hatását — ezért érdemes savanyú uborkát választanunk az ebédhez. Magas káliumtartalmának köszönhetően az uborka serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait és segíti a vesék működését.

Savanyú káposzta: A káposzta erjedése során tejsav képződik, mely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában. Ásványi anyagokban és B12-vitaminban rendkívül gazdag. Folsavtartalmának hála csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét, és kismamáknak is ajánlott táplálék, hiszen segítségével csökkenthetjük a fejlődési rendellenességek kockázatát is.

Erősen lúgosít még a petrezselyem, az uborka, a spenót, a karfiol, a paprika, a brokkoli, a görögdinnye, valamint a legtöbb csíraféle.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..