home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Lokális hungarikumok nyomában
Martinek Imre
2015.10.29.
LXX. évf. 43. szám
Lokális hungarikumok nyomában

Október 29-én Torontálvásárhelyen tartott szakelőadást Varga Tamás a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) munkatársa az intézet legújabb értékmentő projektumát ismertetve.

A József Attila Művelődési Otthon klubhelyiségében megtartott kora esti találkozó részvevői — pontosabban a helyi magyar kultúrások, hagyományőrzők és civil szervezetek (egyletek, klubok és fórumok) képviselői, továbbá a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet reprezentáló Rancz Károly egyesületi elnök — betekintést nyerhettek a VMMI Szeretett szülőföld nevet viselő vajdasági hungarikum mozgalmának részleteibe.

Mint hallhattuk, a projektum célja felkutatni, dokumentálni és „törzskönyvezni”, illetve szélesebb körökben is bemutatni és elfogadtatni a vajdasági tömb- és szórványmagyarság (al)régióinak településein rejtőzködő értékeket. A több fázisra tagolt munkamenet első részében a projektum helyi hordozói tulajdonképpen a gyűjtőmunkálatokat kellene elvégezzék, legkésőbb november 20-áig. A gyűjtőmunka során kapott „felhozatalt”, vagyis egy-egy településnek a hungarikum címre felterjeszteni kívánt tételeit véleményezné a továbbiakban egy lokális értéktár bizottság, továbbítva végül a legmarkánsabbakat — természetesen kellő kísérődokumentációval ellátva! — az elbírálás következő állomásaira.

Az est moderátori, illetve a projektum helyi koordinátori szerepét Torontálvásárhelyen Bakator János osztálytanító vállalta magára.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..