home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Liszt-mellszobor érkezik Belgrádba
Martinek Imre
2011.10.19.
LXVI. évf. 42. szám
Liszt-mellszobor érkezik Belgrádba

Dr. Gerő Katalin Varsó történelmi óvárosában megtekinthető Liszt-mellszobraÚjabb eseménnyel gazdagodik a Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából szervezett megemlékezések sora Belgrádban. Ezúttal egy, a zeneóriásunkat ábrázoló mellszobor lesz leleplezve a fővárosi Manjež pa...

Dr. Gerő Katalin Varsó történelmi óvárosában megtekinthető Liszt-mellszobra

Újabb eseménnyel gazdagodik a Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából szervezett megemlékezések sora Belgrádban. Ezúttal egy, a zeneóriásunkat ábrázoló mellszobor lesz leleplezve a fővárosi Manjež parkban október 21-én (pénteken), déli tizenkét órakor -- értesültünk Szentgyörgyi Klárától, a belgrádi magyar nagykövetség kulturális attaséjától.
A mellszobor a Magyar Köztársaság Belgrádi Nagykövetségének ajándéka, alkotója pedig dr. Gerő Katalin szobrászművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körének vezetőségi, illetve a Magyar Haydn Társaság elnökségi tagja, akinek Liszt-mellszobrát Varsó történelmi óvárosában ez év augusztusában avatták fel a Aazienki királyi parkban. Csupán néhány lépésre Chopin magányos emlékművétől, Budavára és a lengyel fővárosi kerület testvérvárosi szerződésének ratifikálása idején.
A mellszobor talapzatát Zoran Ivanović belgrádi szobrászművész készítette, akinek nevéhez többek között Nikola Pašić, Branislav Nušić, Aleksandar Karađorđević szerb király és Stefan Lazarević despota belgrádi köztéri szobrának megalkotása is fűződik, akárcsak a fővárosi JDP színház épületén látható szoboré. A kulturális építőmunkához Belgrád városa teremtett keretet.
A rövid ünnepséget állófogadás követi a belgrádi Zeneakadémia dísztermében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..