home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lincshangulat Csantavéren
Tomek Viktor
2011.03.09.
LXVI. évf. 10. szám

Csantavéren az utóbbi időben drasztikus mértékben megszaporodtak a betöréses lopások. Tavaly havonta 20-25 betörést jegyeztek, decemberben ez a szám meghaladta a hetvenet, ami azt jelenti, hogy naponta két betörés is történik a faluban. Sokan nem is jelentik a rendőrségnek az incidenseket, vagyis ez...

Csantavéren az utóbbi időben drasztikus mértékben megszaporodtak a betöréses lopások. Tavaly havonta 20-25 betörést jegyeztek, decemberben ez a szám meghaladta a hetvenet, ami azt jelenti, hogy naponta két betörés is történik a faluban. Sokan nem is jelentik a rendőrségnek az incidenseket, vagyis ez a szám jóval nagyobb a hivatalos verziónál. A napokban Murényi Tibor faluelnök falugyűlést hívott össze, s ezen több száz csantavéri lakos vett részt. Murényi elmondta, hogy a témával kapcsolatban már többször tárgyalt a rendőrség vezetőivel, akik arra hivatkoznak, hogy túl kevesen vannak, nem tudják érdemében végezni a munkájukat, s szinte taxisszolgálattá degradálódtak, hiszen munkájuk a vádlottak bíróságra való szállításában merül ki.
- Persze, ez nem ad magyarázatot a betörések számának szaporodására... A legnagyobb probléma az, hogy az 5 településre mindössze 12 rendőr jut, váltásonként 3-an vannak szolgálatba - tette hozzá Murényi. A rendvédelmi szervek szerint 18 rendőrre lenne szükség a munka adekvát elvégzéséhez, és a technikai feltételeken is javítani kellene, erre azonban nincs mód.
- A falu vezetősége egy jogi alapokra épülő megoldást próbál találni, amely által javítani lehetne a közbiztonságon. Megpróbálunk őrző-védő vállalkozókat alkalmazni - mondta. A legelfogadhatóbb árajánlatot a topolyai Nippon Guardtól kapták, a szolgálat havonta 250 ezer dinárjába kerülne a falunak, ezt a pénzt a lakosoktól szednék össze, s háztartásonként 200-250 dinár volna. Hegedűs Zoltán, az őrző-védő kft. tulajdonosa bemutatta a vállalatot, majd elmondta, hogy 2 embert alkalmaznának, akik a kritikus időszakokban (sötétedés után) járőröznének a faluban. A falugyűlésen többen is szót kértek, kifogásolták a rendőrség munkáját, a szabadkai önkormányzat nemtörődömségét. Egyesek azzal az ötlettel álltak elő, hogy ezután ne fizessék be az adókat, hanem helyette az őrző-védő kft.-nek ,,tejeljenek', mások úgy vélték, hogy a betörések elkövetői számára létre kellene hozni egy pénzalapot, így talán felhagynának a rossz szokásukkal, megint mások azt javasolták, hogy fogjanak össze, és füstöljék ki a faluból azt a néhány kétes erkölcsű személyt, akik rettegésben tartják Csantavért. A falugyűlésen paprikás hangulat alakult ki, egyesek számára úgy tűnt, hogy a lakosság végső elkeseredettségében bármit megtenne annak érdekében, hogy elejét vegye a lopásoknak.
***
Ebben az országban csak nagyon kevesen tartják be a törvényeket, még kevesebben adóznak, de egyre többen vannak azok, akik a közteherből befolyt kevéske pénzt elköltik. A rendvédelmi szervek is a mi adóinkból vásárolnak új autót, radarfelszerelést, vigyáznak a közbiztonságra, s a mi pénzünkből tartják el családjukat is. Hogy mennyire eredményesen végzik munkájukat, azt ítélje meg a kedves olvasó. Mint már többször is írtunk róla, az utóbbi időben Vajdaság-szerte megszaporodtak a lopások, betörések, rablások. A rendőrség állítólag hivatalból nem indíthat eljárást akkor, ha az ellopott dolog értéke nem haladja meg a 15 ezer dinárt. A polgároknak maguknak kellene bírósági eljárást indítaniuk, ami további költségekkel járna. Igen ám, de a legtöbb esetben nem egyszerű lopásról van szó, hanem betörésről, és ilyenkor a rend őreinek kötelességük lenne eljárni. Vagyis már a rendőrök sem tartják be a törvényeket!?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..