home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Licitáció az állami földekért
Kartali Róbert
2019.02.20.
LXXIV. évf. 8. szám
Licitáció az állami földekért

Február 21-én és 22-én árverést tartanak az állami földek egyéves bérleti jogáért. Az igények egyre nagyobbak, megművelhető területből viszont egyre kevesebb van.

Néhány évvel ezelőtt Szabadkán még 20 000 hektárnyi föld volt állami tulajdonban, ma már azonban ez a szám csupán 14 000 — viszont az előjogot élvező állattenyésztők 16 000 hektárra tartanak igényt. A 2000 hektáros „hiány” ellenére most 4400 hektár mégis árverésre lesz bocsátva. Ezeket az adatokat Osztrogonác Simon, a szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja elemezte, aki szerint a licitáción jó minőségű földek is meg lesznek hirdetve.

— A 2018. évi program szerint a rendelkezésre álló körülbelül 14 000 hektárnyi állami föld mind fel lett kínálva az állattenyésztőknek, nekik ugyanis a törvény szerint bérleti előjoguk van. Részükről 16 000 hektárnyi igénylés érkezett, így kénytelenek voltunk mindenkinek lineárisan 20%-kal csökkenteni a felkínált mennyiséget. Most azokra a területekre lehet majd licitálni, amelyeket visszautasítottak. Vannak itt jobb és kevésbé jobb minőségű földek is. A homokterületeket és a kaszálókat nem szokták bérbe venni, de olyan parcellák is vannak, amelyeket egyes állattenyésztők azért utasítottak vissza, mert túl messze találhatóak. 4400 hektárról beszélünk. A legtöbb az alsóvárosban van, ezek jobb minőségűek, körülbelül 900 hektár, továbbá a zsedniki (nagyfényi) kataszteri községben 700 hektár terület lesz meghirdetve a licitáción. Ezek esetében lehet a legnagyobb érdeklődésre számítani a termelők részéről.

* Mekkora bevételeket valósít meg ebből a város?

— Minőségtől függően van meghatározva a hektáronkénti kikiáltási ár, 1000 dinártól 24-25 000-ig. A bevétel az egy évre bérbe adott földterületek nagyságától is függ. Mindent összevetve a városnak ebből körülbelül 100-120 millió dinár haszna származik évente.

* Miért csak egy évre vehetőek bérbe ezek a földek?

— Mert az állam a tulajdonosuk, az önkormányzat pedig csak a szolgáltató a bérbeadás kapcsán. A feltételeket tehát nem a város szabja meg, hanem a minisztérium. Néhány évvel ezelőtt született egy határozat, mely szerint a vagyon-visszaszármaztatási eljárás végéig az állami földeket csak egy évre lehet bérbe adni. Az utolsó információnk szerint ezt a folyamatot március 31-éig meghosszabbították, noha az eredeti határidő 2018. december 31-e volt. Ha minden jól alakul, akkor a jövőben már három vagy akár öt évre fogjuk bérbe adni ezeket a területeket, de ez nem az önkormányzattól függ.

* Mikorra várható a 2019. évi program szerinti licitáció?

— Az előkészítése már javában tart, október 31-éig jelentkezhettek az állattenyésztők. Sokkal nagyobb lett az érdeklődés. A számítások szerint az állattenyésztők több mint 20 000 hektárt szeretnének bérelni. Ez nagy gond, hiszen a város területén nincs ennyi állami föld. Ha minden az előirányzott ütemben halad, akkor április végéig be kell fejezni a programot, és sajnos körülbelül 50%-os csökkentéssel kell számolni.

* Évről évre kevesebb a bérelhető terület?

— A már említett vagyon-visszaszármaztatás miatt jelentős mennyiségű állami terület került újra magánkézbe, így évről évre csökken a rendelkezésünkre álló földek nagysága, az igény azonban folyamatosan növekszik. Licitáció a 2019. évi program szerint is lesz, mivel a felkínált területek egy részét akkor is vissza fogják majd utasítani az állattenyésztők — vagy a nagy távolság, vagy pedig a minőség miatt —, de ez ismét csak egy jelentéktelen része lesz a rendelkezésre álló mennyiségnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..