home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Levendulavirágba borult a Vasutastelep
Cérna Lenke
2017.07.20.
LXXII. évf. 28. szám
Levendulavirágba borult a Vasutastelep

Levendulaillat járta be a szabadkai Vasutastelep piacterét július 8-án és 9-én. Az eseményen az említett növényből készített likőrt is megkóstoltuk, valamint levendulamotívumokkal díszített kézművestárgyakat is megcsodálhattunk.

Illóolaj, szappan, sütemény, likőr és különféle szépségápolási cikkek is készíthetőek az évszázadok óta ismert gyógynövényből — tudtuk meg a hétvégi levendulanapokon. Az asztalokon szebbnél szebb levendulacsokrok sorakoztak, és nem maradtak el a molyirtásra alkalmas pici zsákok sem. De nemcsak a növény illata varázsolta el a részvevőket, hanem például az íze is. Nebojša Gabrić szabadkai termesztő levendulalikőrjét még most is érzem a számban. Mint kiderült, az ital nemcsak finom, de nyugtató hatású is, ezért elalvás előtt ajánlatos kortyolgatni. Nebojša a levendulatermesztés egyik titkát is megosztotta.

— Három éve dolgozom levendulamezőn, és nemrég arra gondoltam, miért ne készíthetnék akár én is illóolajat, szappant és italt. Megjegyzem, a levendulalikőr még nagyon ritka a piacon. Szívesen kóstolgatják az emberek, ismerkednek vele. Ami magát a növénytermesztést illeti, a folyamatos vagdosás a legfontosabb része. Ettől lesz a levendula szép, sűrű és bokros. Ha magasra nő, akkor az erősebb szél könnyen tönkreteheti akár az egész ültetvényt is.

A levendulanapokon a helyi kézművesek is megjelentek az alkalomhoz illő dísztárgyaikkal. A szabadkai Suzana Arančić fél éve foglalkozik papírhajtogatással. A levendulát nagyon kedveli, ezért örömmel készített papír levendulavirágokat, melyeket 100 és 150 dinárért árult.

— Mi a quilling nevű papírhajtogató technikával dolgozunk. Mindig az alkalom adja az ihletet. Húsvétra és karácsonyra is készítünk különleges díszeket, most viszont természetesen a levendulamotívum dominál.

Az eseményen a VMSZ vasutastelepi Női Fórumának is volt asztala, melyre a helyi termesztők támogatásával levendulacsokor, -dísz, -sütemény és -pálinka is került. A bevételt jótékonysági célra szánják, hangsúlyozta Rózsa Ramóna, a Női Fórum elnöke, valamint a rendezvény egyik szervezője.

— A levendulanapoknak részben az a céljuk, hogy széles körben bemutassuk, milyen sok területen használható ez a növény. Gondolok itt az egészségügyre, a gasztronómiára, a szépségiparra vagy akár a kézműves-tevékenységekre. Most viszont mindenekelőtt a jótékonykodáson van a hangsúly. A rendezvényen megkeresett pénzt a helyi közösségünkben élő nehéz sorsú gyerekek tanszerének megvásárlására fordítjuk. Ezt immár negyedik éve tesszük, és szeretnénk, ha hagyománnyá válna.

Ramóna hozzátette, a levendulanapoknak közösségépítő szerepük is van, ilyenkor ugyanis más helyi közösségekből is érkeznek látogatók, úgyhogy lehetőség nyílik a barátkozásra, ismerkedésre. A jó hangulatot francia sanzonok fokozták.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..