home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Létkérdés a vizes élőhelyek megőrzése
MTVA
2018.02.02.
LXXIII. évf. 5. szám
Létkérdés a vizes élőhelyek megőrzése

A WWF (World Wide Fund for Nature, magyar nevén Természetvédelmi Világalap) huszonegy évvel ezelőtt nyilvánította február 2-át a vizes élőhelyek világnapjának.


(MTI-fotó: Kovács Attila)

A Kossuth rádió Tér-Idő című tudományos műsora két, egymást követő adásban nemzetközi jelentőségű vadvizeink élővilágát veszi górcső alá. Ezek a területek egyaránt szolgálnak költő- és táplálkozóhelyül nagyszámú vízi- és vízparton élő madárfajnak, valamint kétéltű és hüllőfajaink nagy részének is. Ezenkívül szabályozzák az éghajlatot és megelőzik az aszályt.


(MTI-fotó: Kovács Attila)

A vizes élőhelyek világnapjára kiadott közleményében a WWF arra figyelmeztet, hogy a vízfolyások és tavak csupán 12 százalékának megfelelő az ökológiai állapota. A hazai folyók természetes árterületei mára 90 százalékban eltűntek, ez számos állat-és növényfaj pusztulását eredményezte. A folyók vize ma már a mellékágakba és holtágakba is egyre ritkábban jut el. Ezzel összefüggésben csökken a talajvíz szintje, a szárazabbá és melegebbé válik az időjárás, és egyre több az aszályos időszak.


(MTI-fotó: Kovács Attila)

A természetvédelem és a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladata ma a megmaradt vízzel borított területek élővilágának megóvása. Európa vizes élőhelyeinek száma kétharmadával kevesebb ma, mint egykor, az intenzív, főként gazdasági célú beavatkozások előtti állapotában volt.   E szomorú tény is indokolja a meglévő területek védelmét, hiszen olyan pótolhatatlan természeti kincsek tartoznak közéjük mint a Duna-delta, a Balaton, az Ócsai turjános, és a Felső-Tisza vidéke.


Adás: Kossuth rádió február 5-6.14:34

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..