home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Lesz miből fűteni az idén?
Balázs Szilvia
2017.11.15.
LXXII. évf. 45. szám
Lesz miből fűteni az idén?

Abban mindenki egyetért, hogy télen hideg van. És ha hideg van, fűteni kell. A fűtés pedig drága. Arról azonban már eltérnek a vélemények, hogy mely fűtési mód a legkifizetődőbb.

Baranyi Imre fodrászként dolgozik Szabadkán. Azt mondja, a keresete nagy részét a fűtésre kell fordítania, és ennek egyáltalán nem örül. Ráadásul tudja, hogy sokan próbálják majd pokrócba burkolózva, a hideg szobában átvészelni a telet. Miattuk is aggódik.

— Mi évek óta fával fűtünk, központi fűtéses rendszerrel. Véleményem szerint nagyon drága a tüzelő: úgy hallom, 6500 és 7000 dinár között mozog, a nyáron viszont még „csak” 4500 dinár volt. Azt hiszem, nem is kell hangsúlyoznom, hogy a keresetekhez viszonyítva ez irreális. Úgy gondolom, az államnak nem volna szabad megengednie a tüzelőanyag árának emelését, nem luxuscikkről beszélünk, melyet nem muszáj megvásárolni... És mint tudjuk, nagyon sok helyen nem lesz elég meleg, mert az emberek nem tudnak elegendő tűzifát vásárolni. Szomorúnak tartom mindezt.

Bogdán Enikő Kispiacon él a családjával, és a tüzelő beszerzése nem volt egyszerű számukra, hiszen az árak között óriási különbségek vannak, így napokba, hetekbe telt, mire rátaláltak a legmegfelelőbb megoldásra:

— Éppen a múlt héten vettünk tíz köbméter fát. 2800 dinárt fizettünk, és igen, sokalljuk, pedig nem kevés ideig keresgéltük a jó ajánlatot, és szerencsére sikerrel jártunk. Máshol még ennél is drágább! Mi a télen akác és fűzfa keverékével fűtünk majd.

A szabadkai Varga Piroska igen elkeseredett: azt mondja, nagyon rossz a hideg házba hazatérni a munkáról, de nincs sok választása. Tartós megoldáson gondolkodik, de mint szinte minden, ez is pénzbe kerül, a pénz pedig hiánycikknek számít manapság.

— Mi árammal fűtünk, és azt gondolom, túlságosan is sokat fizetünk érte, ráadásul nem is nagyon melegszik be a szoba. De mit tehetek, megváltoztak az idők, az ember egész nap dolgozik, nincs senki, aki otthon maradna tüzelni, így minket mindig hideg lakás vár, amikor hazaérünk. Ez nagyon rossz érzés, és mondanom sem kell, milyen nehéz egy hosszú nap után felfűteni egy addig hideg otthont. Szívesen bevezettetnénk a gázfűtést, de már nincs lehetőség az akciós, ingyenes csatlakozásra, így pedig nagyon drága, tehát marad a várakozás.

Hajnal Erzsébet Bajmokon él, kertes házban, központi fűtéssel. Számára a kombinált fűtőanyag használata bizonyult a legjobb megoldásnak, bár hozzáteszi: nem könnyű kifizetni a tűzrevalót.

— Mi szénnel, fával, csutkával fűtünk központi kazánban. Hát igen, jó kérdés, hogy drága-e a fűtőanyag... Szerintem drága a kis nyugdíjhoz, sőt, még a közepes fizetéshez viszonyítva is. De meg kellett venni, mert a hideg időben meleg otthonra van szükség. Télen mindenki szereti a meleg szobát. Nálunk meleg az egész ház, hála Istennek!

Pósa Erzsébet a szabadkai lakásában a Távfűtőművek szolgáltatását veszi igénybe. Ez azért jó, mert nem kell a tüzeléssel foglalatoskodni, és az embert mindig meleg lakás várja, viszont ezt is meg kell fizetni.

— A városi fűtéssel az első évtől kezdve elégedett vagyok. A lakásban mindig elég meleg van, kivéve az utóbbi két évet, mióta az alattunk levő lakás a Távfűtőművek jóváhagyásával lekapcsolódott a fűtésről. Mivel fűtetlen, így eléggé hűti a mi lakásunkat is, így azóta két-három fokkal hűvösebb van nálunk. A Távfűtőművek sajnos nem hajlandó ezt elismerni, és valamelyest kárpótolni bennünket, például díjcsökkentéssel. Ami az összeg mértékét illeti: hát nem kevés. A tavalyi idény több mint 60 000 dinárba került. Persze, ez a fajta fűtés igen előnyös, hiszen nincs vele munka, a lakásban mindig mindenhol egyforma a hőmérséklet — csakhogy ennek meg is van az ára.

Az Energetikai Ügynökség október eleji adatai szerint az idén azok járnak jól, akik fával fűtenek, a legnagyobb bajban pedig azok lesznek, akik árammal melegítik otthonukat. Egy 60 négyzetméteres lakásban például, ha egész télen árammal szeretnének fűteni, az ott lakóknak akár 130 000 dinárjukba is kerülhet a szezon. Ha a szénre esik a választás, akkor ennek az összegnek körülbelül a feléből lehet megvásárolni a megfelelő mennyiségű tüzelőt.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a pellettel való fűtés. Ez egy teljes egészében természetes alapanyagokból készült granulátum, a legtöbb esetben faipari melléktermékből állítják elő. Egészen pontosan fűrészporból és darált faforgácsból préselik össze nagy nyomáson, nedvességtartalma körülbelül 10-12 százalék. Az égése során kevés szén-dioxidot bocsát ki, csak annyit, amennyit a fa élete során magába épített, így a pellet nem növeli a levegőben található káros anyagok mennyiségét, és nem járul hozzá az üvegházhatáshoz sem. További nagy előnye, hogy megújuló energiaforrás. Noha sokan még nem is hallottak róla, mégis egyre többen választják. Persze ez sem olcsó, több mint 60 000 dinárt kell ráfordítani egy átlagos télen.

A legjobban azok jártak, akik már a tavasszal beszerezték a tűzifát, akkor ugyanis sokkal olcsóbb volt, mint most (köbméterenként akár 1000 dinárral is). Az árak egyébként változóak, az Energetikai Ügynökség adatai szerint most általánosságban 6000 dinár körül mozog a fa ára, a legkeresettebb — és egyúttal a legdrágább — a bükk, a magas kalóriatartalma miatt.

A gázfűtés kényelmes, hiszen gombnyomásra működik, de nem olcsó. A szabadkai Gázművek ügyvezető igazgatója, Kern Sólya Mária lapunknak elmondta: a gáz ára tavaly június óta nem drágult, a háztartások számára 33,73 dinárba kerül köbméterenként.

— Külön akcióink nincsenek, csak az, amely évről évre szokásosnak nevezhető: az idén márciusban 150-en csatlakozhattak ingyen a gázhálózatra, és rekordidő, alig két hét alatt meg is telt a lista. Azt egyébként, hogy hányan élhetnek ezzel a lehetőséggel, nem mi, hanem az önkormányzat határozza meg. Ezeknek a háztartásoknak a csatlakoztatása már elkezdődött. A következő ilyen akció — természetesen az önkormányzat döntésétől függően — valamikor a jövő tavasszal várható. Hogy akkor hányan csatlakozhatnak majd, azt most még nem tudni. A rákapcsolódás egyébként a háztartások számára áfával 88 071 dinárba, áfa nélkül pedig 105 685 dinárba kerül. Ezenkívül lehetőség van a felhalmozódott tartozás nyáron, három részletben való kifizetésére is.

A szabadkai Távfűtőművek igazgatója, Dervo Ahmetović megkeresésünkre elmondta: 2013 februárja óta náluk sem emelkedtek az árak. A lakásokban a fűtés állandó, tavaly télen egyetlenegyszer sem volt jelentősebb meghibásodás. Ha valaki le szeretne kapcsolódni a városi távfűtésről, ezt is megteheti, ha megvannak hozzá a műszaki feltételek. Ehhez egy tanulmányt kell elkészíteni, mely alapján kiderül, hogy a lakás lekapcsolódhat-e a hálózatról, vagy sem.


A nyitókép Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..