home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lesz-e benzinkút Zenta központjában?
Tóth Lívia
2005.04.20.
LX. évf. 16. szám
Lesz-e benzinkút Zenta központjában?

A kérdéses telek karókkal körülvéveA kérdés, amely nemcsak a zentaiakat foglalkoztatja, hanem egy frakció felbomlását is okozta a képviselő-testületbenZentán igencsak felkavarta a kedélyeket, amikor kiderült, hogy egy vállalkozó benzinkutat akar építeni a város központjában, a Posta és a Sv...

A kérdéses telek karókkal körülvéve

A kérdés, amely nemcsak a zentaiakat foglalkoztatja, hanem egy frakció felbomlását is okozta a képviselő-testületben
Zentán igencsak felkavarta a kedélyeket, amikor kiderült, hogy egy vállalkozó benzinkutat akar építeni a város központjában, a Posta és a Svetozar Miletiæ utcák sarkán levő üres telken. Az elképzelés nagy felháborodást keltett a polgárok körében, a Bárka civil szervezet, amely a helyi értékek védelmével foglalkozik, aláírásgyűjtési akciót kezdeményezett. A petíciót eddig 1200-an látták el kézjegyükkel, maga a polgármester is. Időközben kiderült, a közvélemény mégiscsak megoszlik. Nem mindenki számára idegen az ötlet, hiszen a beruházó a támogatók listájával rendelkezik, amelyen 800 név szerepel. Sőt, a községi képviselő-testületben sem ellenezné mindenki, de erről majd később.
A dolog úgy kezdődött, hogy a fiatal üzletember elképzelése megvalósításához engedélyért folyamodott az illetékes községi osztályhoz, s ez a kérelmet a városi tervbizottságnak továbbította. Az ott dolgozó szakemberek egyértelműen elutasították. Nem a benzinkút, hanem a hely megválasztása ellen voltak, építészeti, városrendezési és környezetvédelmi szempontból sem találták indokoltnak, hogy ott töltőállomás üzemeljen. Egyben felhívták a figyelmet arra is, hogy a korábbi városrendezési terv már nincs érvényben, az új viszont még nem készült el.
Ezt természetesen tudta a vállalkozó is, ezért fellebbezett a községi tanácsnál, amely ezután felülvizsgálta az ügyet és úgy döntött, induljon meg a procedúra. Vagyis: a szárnyra kelő híresztelésekkel ellentétben nem adtak ki engedélyt az építkezésre, csupán lehetővé tették, hogy az érdekelt végigjárja a törvényes utat. Ez egyben azt is jelentette, hogy ha semmilyen akadályba sem ütközik, azaz megszerez minden szükséges engedélyt, a készülő városrendezési tervbe be tud illeszkedni és a nyilvános vitán is elfogadják, akkor hozzákezdhet a munkához. Ebben a felsorolásban már az első olvasásra is elég sok a bizonytalanság. Az építkezési engedélyt egyébként sem lehet kiállítani addig, amíg a szóban forgó terület részletes városrendezési terve el nem készül.
Közben megindult a szóbeszéd. A témához mindenkinek akadt hozzáfűznivalója. Egyesek veszélyesnek tartották, mások örültek, hogy a jövőben nem kell majd kimenniük a város szélére. Akik attól tartottak, hogy a központot elözönlik a teherautók, azokat maga a kezdeményező nyugtatta meg: kijelentve, hogy csak a személygépkocsik és a kis méretű kombik tankolhatnának az új kúton, azok viszont 24 órán keresztül. Az is elhangzott, hogy tíz embert szeretne foglalkoztatni. A polgármester a demokráciára hivatkozott, de egyben figyelmeztetett arra is, hogy a megvalósításhoz még két-három fokon döntéshozatalra van szükség. Arról nem is beszélve, hogy engedély kell a környezet- és műemlékvédőktől, a tűzrendészettől, a katonaságtól, a rendőrségtől... És be kell kerülnie a készülő városrendezési tervbe. Ami egyetlen pillanatban sem tűnt valószínűnek.
A pro és kontra aláírásgyűjtés mellett röplapok jelentek meg. Azt hiszem, ezen már senki sem csodálkozott, az ilyesfajta véleménynyilvánítás ugyanis lassan a zentai folklór részévé válik. A cédulán a következő szöveg állt: ,,Ébresztő! Szeretnék olajfinomítót építeni a városi park helyére. Kit kell lefizetnem!?' Az aláírás helyett pedig: ,,Mindannyian, akik a zentai keresztapák ellen vagyunk.' Ebből azt lehetett leszűrni, egyesek tudni vélik, valaki súlyos pénzeket vágott zsebre azért, hogy benzinkút épülhessen a város központjában. Az ügy, 15 tanácsnok kezdeményezésére, napirendre került a községi képviselő-testület legutóbbi ülésén is.
A vita természetesen nem volt indulatoktól mentes. Akadt olyan tanácsnok, aki azt szerette volna tudni, ki áll az eset mögött, kinek a piszkos játéka ez, ki biztatta a vállalkozót. Maga a beruházó is szót kapott. A fenti kérdésekre ugyan nem adott választ, de az kiderült, hogy a szükséges engedélyek 85 százalékát az illetékesektől már beszerezte, csupán az építkezési engedély hiányzik, meg az, hogy a városközpont rendezési tervében helyet kapjon ez a létesítmény. A tanácsnokok úgy igyekeztek ezt megakadályozni, hogy elfogadtak egy záró határozatot, amellyel módosítják és kiegészítik az érvényben lévő ideiglenes építésügyi szabályzatot. Ebben az áll, hogy a város központjában nem lehetséges olyan objektum kiépítése, amely veszélyeztetné a polgárok nyugalmát, a környezetet, a közlekedésben részt vevők biztonságát, szennyezné a levegőt, tűzveszélyt jelentene és megbontaná a városközpont esztétikai képét. Állást foglaltak arról is, hogy Zenta község általános településrendezési tervének a meghozataláig szüneteljen minden tevékenység a kérdéses parcellával kapcsolatban. A jelenlévők közül 25-en támogatták ezeket a javaslatokat, négyen viszont tartózkodtak.
A képviselő-testület elnöke még az ülés kezdetén ismertette, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga két tanácsnoka kilépett a Demokrata Párttal alkotott közös frakcióból, amely ezzel meg is szűnt, mivel nincs öt tagja. Ez a döntés azonban nem vonatkozik arra a hármas koalícióra (Vajdasági Magyar Szövetség, VSZL és DP), amely a többségi hatalmat gyakorolja. A VSZL közleményében többek között ez áll: ,,A frakcióból való kilépés kiváltó oka a DP nem megfelelő viszonyulása a frakciótársához, a VSZL-hez. Főként az a tény, hogy a DP makacsul kitartott amellett, hogy benzinkút épüljön a város központjában, ami ellen a VSZL az első perctől kezdve tiltakozott.'
A címben feltett kérdésre viszont a dolgok jelenlegi állása szerint a válasz: NEM.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..