home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Lépéshátrányban
Fehér Márta
2018.10.21.
LXXIII. évf. 42. szám
Lépéshátrányban

A családi mezőgazdasági birtokok tulajdonosainak mindössze 17 százaléka nő — Tíz nap alatt 120 000 euró külföldi gyógykezelésre — Öt helyszín, katonák ezrei — Szerbia a győzelem ünnepére készül

A családi mezőgazdasági birtokok tulajdonosainak mindössze 17 százaléka nő

A falusi nők és férfiak közötti egyenrangúság egyik fontos mutatója az, hogy a nők mekkora arányban tulajdonosai a falusi családi gazdaságoknak. Az adatok szerint a nők 84 százaléka kisegítő személyzet, a formálisan foglalkoztatottak 86 százaléka férfi — közölte Zoran Pašalić polgári jogvédő a falusi nők nemzetközi napja (október 15.) kapcsán. Közleményében arra is rámutatott, hogy a fizikai munkák elvégzése terén a nők nem maradnak el a férfiaktól, a „gyengébb nem” képviselői azonban továbbra is láthatatlanok, mindössze 17 százalékuk tulajdonosa a gazdaságnak. Ezek az adatok egyértelműen bizonyítják a nők gazdasági és minden egyéb függőségét, illetve azt, hogy milyen mélyen gyökereznek a hagyományos sztereotip nemi minták — mutat rá a polgári jogvédő. Ezekből eredően a falun élő nők számos gonddal szembesülnek: elérhetetlenek számukra az orvosi, az oktatási és a szociális szolgáltatások, valamint gyakori a családon belüli erőszak. Falusi környezetben a nők aránya az önkormányzati vezetésben elenyésző, a helyi közösségekében is alig éri el a 11 százalékot. A polgári jogvédő felszólította a törvényhozókat, hogy hatékonyabban gondoskodjanak a nemi egyenrangúság gyakorlati megvalósításáról. (Danas)

 

Tíz nap alatt 120 000 euró külföldi gyógykezelésre 

Az országos költségvetésből október első tíz napjában 40 079 fontot és 74 555 eurót hagytak jóvá két páciens külföldi kezelésére. Egyikük Londonban, másikuk Prágában gyógyíttathatja magát a költségvetési alap orvosi bizottságának döntése értelmében. További 108 000 eurós támogatásról született javaslat, ezt az összeget hat beteg között osztanák szét. Ők mindannyian cerebrális parézisben szenvednek, és Isztambulban kaphatnak megfelelő orvosi ellátást, fejenként 18 000 euróért a klinika előszámlája alapján. Diagnosztikai vizsgálatra öt mintát küldenek külföldi laboratóriumokba állami költségen — áll az egészségügyi minisztérium közleményében. A tárca tájékoztatása szerint a költségvetési alap megalakítása óta 136 beteg jutott el külföldi klinikára, 19 beteghez pedig más országokból érkeztek szakemberek, emellett 246 mintát küldtek ki genetikai vagy metabolikus vizsgálatra. Az idén összesen 241 748 987 dinárt fordítottak erre a célra: csaknem 236 milliót a költségvetésből, a többit adományokból. (Szerbiai RTV)

 

Öt helyszín, katonák ezrei — Szerbia a győzelem ünnepére készül

Az I. világháborús győzelem 100. évfordulóját grandiózus katonai gyakorlattal ünnepli meg a szerb katonaság. November közepén legalább öt helyszínen manővereznek, a rendezvényeken több ezer tiszt, altiszt és katona vesz részt, bemutatkozik a légierő, a folyami flották, tankokat és más páncélozott járműveket vonultatnak fel, tüzérségi és rakétaegységeket. A helyszíneken egyidejűleg vetik be a formációkat, a gyakorlópályák és a terepek is megtelnek katonákkal. Az a cél, hogy a szerb katonaság felmérje, mire képes, valamint üzenetet küldjön arról, hogy „ma is ugyanolyan határozott és tettre kész, mint pontosan száz évvel ezelőtt az elődök” — nyilatkozta a Blicnek egy meg nem nevezett katonai csúcsvezető. A folyami flotta a vajdasági Titel közelében tart gyakorlatot, s a szerb—montenegrói határ közelében levő Pešter-fennsík is benépesül katonákkal, a tüzérségnek és a rakétaegységeknek ad majd otthont, a Paraćin, Despotovac és Boljevac községek területén fekvő, Pasuljanske livade elnevezésű legelőn fekvő több ezer hektáros katonai poligon pedig a páncélozott járműveknek és más tüzérségi egységeknek. Niš környékén és a Međa lőtérpályán a különleges alakulatok és a híres 63. ejtőernyős zászlóalj mutatja be tudományát. (Blic)


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..