home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Lépcsővel a formás lábakért!
Bíró Tímea
2018.06.03.
LXXIII. évf. 21. szám
Lépcsővel a formás lábakért!

Nem is tudjuk elképzelni, milyen sokat számít, ha a lift helyett a lépcsőt választjuk, hiszen ha mindennap fel- és lefelé is a lépcsőfokokat használjuk, akkor a fenék- és a combizom is erősödik, formálódik.

A lépcsőzés — a futással ellentétben — nem kardiomozgás, vagyis ne várjunk tőle számottevő súlycsökkenést. Inkább azoknak való, akiknek nincsenek súlyproblémáik, viszont egy kicsit szeretnék formálni a lábukat, a hátsójukat, a derekukat, feszesíteni az izmaikat. Saját testsúlyos edzésnek is nevezik, mivel önmagunkat visszük egyre magasabbra.

Persze zsírégető módon is űzhetjük ezt az egyébként nem is olyan könnyű mozgásformát: ha szökdelve vagy kettesével szedve a fokokat, gyorsított tempóban lépcsőzünk, bizony látványos eredményeket érhetünk el, akár napi 30-40 lépcsőfok megmászásával is. Ráadásul már másfél hónapnyi „szteppelés” után változásra számíthatunk a vérnyomás, a koleszterinszint, a tüdőkapacitás és az erőnlét tekintetében is. A lépcsőzés emellett fejleszti a szív és az érrendszer működését, az állóképességet, a lábak erejét és gyorsaságát. Megerősíti továbbá a térd körüli izmokat, és jobban növeli a farizmok meg a négyfejű combizom erejét, mint a sima futás. A test rugalmasságát is elősegítjük a lépcsőfokok megtételével.

Vannak, akik igazán komolyan veszik a lépcsős edzéseket. A lépcsős intervallum-kardioedzés jelenleg is több sportág haladó szintű erő-állóképességi kiegészítése — viszont már ezelőtt több száz évvel, Kína hegyei között is így edzették magukat a kor méltán híres harcos szerzetesei. Az intervallumedzésekkel rengeteg kalóriát el lehet égetni, és az aerobkapacitásunk, azaz a szervezet oxigénfelhasználó képessége is javul.

A párunkkal vagy egy barátunkkal is végezhetünk lépcsős edzést, hiszen léteznek kidolgozott páros feladatok, amikor nemcsak a saját súlyunkkal dolgozunk, hanem a partnerével is.

Emellett egylábas gyakorlatok is végezhetőek, melyek segítségével kiküszöbölhető a test aszimmetriája, fejlődik az egyensúlyérzékünk, illetve korrigálhatóak a tipikus tartásbeli hibák, mint például a lúdtalp vagy az x-láb.

Akinek a környezetében nincs lépcső, az beszerezhet otthonra egy lépcsőzőgépet, más néven szteppert. Ez az alakformáló berendezés a konditermekben is megtalálható, viszont a kisebb változatok nem sok helyet foglalnak el otthon. Ez elsősorban a teljesen kezdők, az idősebbek vagy a friss anyukák számára ajánlott. Bizonyos szteppereken kalóriaszámláló is van, így látható, hogy egy harmincperces lépcsőzés alatt akár 300 kalóriát is el lehet égetni. A sztepperek esetében megkülönböztetünk normál méretűeket és miniket. A normál méretűek drágábbak és jobb minőségűek, ezen felül különféle edzésprogramok segítségével kombinálhatjuk az edzést. A minisztepperek jóval egyszerűbbek, ám méretük miatt nagyon praktikusak, kis helyen is elférnek, és még utazás során is magunkkal vihetjük őket.

A lépcsőzés előtt is nagyon fontos a bemelegítés, az edzés után pedig a megfelelő levezetés, nyújtás. Legalább három-öt perces bemelegítésről van szó, az ötven év felettiek esetében pedig többről. Bemelegítés nélkül nemcsak a sérülés veszélye nagyobb, hanem az energiát sem optimális módon használjuk fel. Ennek elkerülése érdekében lassan kell növelnünk a pulzusszámot. Ne akarjuk rögtön megváltani a világot. Ha nem lépcsőzünk naponta, akkor csak néhány lépcsőfokkal kezdjük.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..