home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lengyelország a soros
Talpai Lóránt
2016.07.10.
LXXI. évf. 27. szám
Lengyelország a soros

Varsó átvette a V4 csoport elnöki tisztségét — Kemény bírálatot kapott az Európai Bizottság — Vérengzés az isztambuli repülőtéren — A skótok az EU-ban maradnának — Brexit után Frexit? — Hillary Clinton mellszobrot kapott Albániában

Varsó átvette a V4 csoport elnöki tisztségét

Lengyelország egy évre átvette a visegrádi négyek csoportjának soros elnöki tisztségét. A 25 éve megalakult, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotta V4 elnökségét Varsó ötödik alkalommal fogja betölteni. A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint Lengyelország rendkívüli pillanatban veszi át a tisztséget, amikor Európa nehéz kihívásokkal szembesül, köztük a migrációs válsággal, a brit népszavazás teremtette helyzettel és a lassuló európai gazdasági növekedéssel.
A lengyel elnökség programját elsősorban a migrációs válság kezelésének és az uniós határok védelmének kérdései alkotják. A programot ismertető dokumentum szerint a visegrádi országoknak ellenezniük kellene az európai menekültügyi politikát szabályzó dublini rendszer minden olyan módosítását, amely uniós viszonylatban az állandó és az automatikus menekültelosztási mechanizmus bevezetését eredményezné, illetve nagymértékben korlátozná a tagországok hatáskörét ezen a területen.

Kemény bírálatot kapott az Európai Bizottság

A visegrádi országok az Egyesült Királyságnak az unióból való kiválásáról szóló döntése miatt az Európai Bizottság jogkörének korlátozását sürgették, a lengyel külügyminiszter pedig a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a menesztését kérte. Witold Waszczykowski azt a kérdést vetette fel, hogy az Európai Bizottság vezetőségének van-e joga tovább működni, van-e joga rendbe hozni Európát. „Véleményünk szerint nincs” — hangoztatta Waszczykowski.
A kritikusokhoz Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is csatlakozott, és annak a nézetnek adott hangot, hogy ideje az unió teljes egészét, valamint az EB működését megváltoztatni. „A tagállamoknak kellene a kedvező változások hajtóművének lenniük az Európai Unióban. Örülnék, ha a bizottság többet segítene az EU-val való kompromisszumok megtalálásában. Azt szeretném, hogy a bizottság az Európai Tanács több döntését tartsa tiszteletben” — mondta Sobotka.

Vérengzés az isztambuli repülőtéren

Negyvenketten vesztették életüket, és rengetegen megsebesültek az isztambuli repülőtéri merényletben. Az áldozatok többsége török, de volt köztük külföldi állampolgár is. Az Atatürk repülőtéren, mely egyébként Európa harmadik legnagyobb légikikötője, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. A fekete ruhás férfiak előbb Kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat.
Recep Tayyip Erdoğan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. A török kormányon kívül az amerikai kormány és az elnökjelöltek is azonnal reagáltak a terrortámadásra. A Fehér Ház közleményben ítélte el a merényletet. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus elleni erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgette.

A skótok az EU-ban maradnának

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Martin Schulz európai parlamenti elnökkel folytatott megbeszélést Brüsszelben. A skót kormányfő elsősorban azt hangoztatta, hogy Skócia elkötelezett az Európai Unió mellett. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig azt közölte, hogy a találkozó célja a tájékoztatás volt. „Meghallgattatott és tudomásul vétetett” — tette hozzá a parlamenti elnök.
Sturgeon egyébként a skót parlamentben is arról beszélt, hogy a skót nép akaratával ellentétes lenne, ha az Egyesült Királyság kilépésével együtt Skóciát is „eltávolítanák” az európai közösségből. Mint ismeretes, a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló, június 23-án megtartott referendumon a skót szavazók 62 százaléka támogatta az ország bennmaradását, 38 százalék pedig a kilépésre voksolt. Az Egyesült Királyság egészében viszont a választók 51,9 százaléka szavazott a Brexitre, és csak 48,1 százaléka arra, hogy az ország maradjon az EU tagja.

Brexit után Frexit?

A francia lakosság többsége egyelőre nem szeretné a britek útját járni. Mindez abból a felmérésből derül ki, amely szerint a megkérdezettek 55 százaléka nem kíván népszavazást rendezni az ország unióból való kilépéséről. Csak 45 százalék támogatna tehát egy ilyen népszavazást, melynek megtartását a radikális Nemzeti Front tűzte zászlajára, és egyáltalán nem meglepő, hogy a Nemzeti Front szavazói támogatnának leginkább egy ilyen referendumot. A párt szavazóinak 84 százaléka követeli ezt. A Baloldali Frontban egyébként szintén többségben vannak a népszavazás pártolói, 51 százalékkal.

A francia lakosság az európai kormányokról is véleményt mondott a közvélemény-kutatás során. A megkérdezettek 67 százaléka úgy látja, hogy Európa államai és kormányfői nem állnak a helyzet magaslatán a Brexitről szóló népszavazás után. A britek kilépését eltérő módon ítélik meg, a polgárok 48 százaléka szerint ez jó, 52 százalékuk szerint viszont rossz hír.

Hillary Clinton mellszobrot kapott Albániában

Az Albánia déli részén fekvő Saranda főutcáján leleplezték Hillary Clinton mellszobrát. Az albánok az amerikai elnökjelöltnek ezzel a szoborral szeretnék megköszönni mindazt, amit az országért tett a nemzetközi porondon. Az emlékmű felállítását egy helyi civil szervezet és a sarandai városvezetők indítványozták. A mellszobrot megalkotó Idriz Balani és a szervezők azt mondták, hogy a szoborállításnak semmi köze sincs az amerikai elnökválasztási kampányhoz, melyben Hillary Clinton a demokrata párt színeiben indul. Saranda az Albániába látogató turisták egyik kedvelt célpontja, illetve egészen pontosan a közelében található Butrint római kori romváros. A település vezetői több mint egy hónapja döntöttek úgy, hogy Hillary Clinton előtt szoborral tisztelegnek.


Nyitókép: mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..