home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Lelkiismereti ügy
Tomek Viktor
2005.06.08.
LX. évf. 23. szám
Lelkiismereti ügy

Tiltakozás a Sárga Ház előttGyurcsány Ferencnek, a Magyar Köztársaság miniszterelnökének szabadkai látogatásakor tizenhét fiatal nemtetszésének adott hangot. A Magyar Ház ünnepi átadásán néma tüntetéssel próbálták ellenérzésüket kifejezni a magyarországi kormányfő vajdasági látogatása ellen...

Tiltakozás a Sárga Ház előtt

Gyurcsány Ferencnek, a Magyar Köztársaság miniszterelnökének szabadkai látogatásakor tizenhét fiatal nemtetszésének adott hangot. A Magyar Ház ünnepi átadásán néma tüntetéssel próbálták ellenérzésüket kifejezni a magyarországi kormányfő vajdasági látogatása ellen. A tiltakozást azonban még csírájában elfojtotta a rendőrség. A napokban a sajtóból azt is megtudhattuk, hogy a hatóság minden megtett annak érdekében, nehogy bármi is megzavarja a magyar miniszterelnök látogatását.
A békésen tiltakozókat a rohamrendőrök rabszállító autóval vitték el a helyszínről. A rajtaütés annyira gyorsan történt, hogy csak nagyon kevesen láthatták, hogy mi is ment végbe valójában. Nem sokkal a tüntetők eltávolítása után - ahogy az lenni szokott - olyan hírek kaptak szárnyra, hogy egyáltalán nem is volt semmilyen tiltakozás, de olyan híreszteléseket is lehetett hallani, hogy a rendőrök megvertek néhány tüntetőt, majd rabszállító kocsival elhurcolták őket a helyszínről. A rendőrség szóvivője a minap közleményben értesítette a nyilvánosságot, hogy Gyurcsány Ferenc szabadkai látogatása idején néhány tiltakozó fiatalt előállítottak. A Sárga Ház mellett tiltakozók a kihallgatásukon azt állították: nemtetszésüknek kívántak hangot adni, amiért nem kapták meg a magyar állampolgárságot.
A héten azokat a szervezeteket kerestük fel, amelyek képviseltették magukat ezen a bizonyos tiltakozáson.
Korom Máriát, a Délvidéki Egyesült Magyar Ifjúságnak a koordinátorát is a rendőrök távolították el a helyszínről. Ez az ifjúsági szervezet három éve alakult, jelenleg tizenöt tagja van:
- Úgy gondoltuk, véleményt nyilvánítunk ,,miniszterelnökünk"-nek. Nem tartottuk helyénvalónak, hogy a magyarországi kormányfőnek volt mersze idetolni a képét azok után, amit a december ötödikei népszavazást megelőző kampányban művelt. Az EMI-ből öten voltunk jelen a tiltakozáson, mind az ötünket akaratunkon kívül távolítottak el a helyszínről. A tiltakozást megelőzően próbálkoztunk az ünnepségre bejutni, de a bejáratnál az utunkat állták, így kénytelenek voltunk a Sárga Ház előtt tábort bontani. Ezalatt néhány civil ruhás rendőr érkezett, és méregetni kezdtek minket. Körülbelül tízperces néma tiltakozás után jöhettek a rohamrendőrök - akik mellesleg nem voltak túl barátságosak, elég lekezelően bántak velünk -, betuszkoltak minket a rabszállító kocsiba, és a rendőrségre vittek. Előzőleg semmilyen felszólítást nem intéztek hozzánk, magyarán nagyon meglepődtünk a rohamrendőrök láttán. Bent a kapitányságon szerencsére semmilyen atrocitás nem történt. Hihetetlen, de a rendőrök nagyon kulturáltan viselkedtek. Azt hiszem, a belügyi szervek is úgy voltak vele, hogy ez csak pluszmunka számukra, vagyis az egész nem volt több színjátéknál. Csak addig tartottak bent minket, ameddig kellett - vagyis amíg Gyurcsány Ferenc Szabadkán tartózkodott -, aztán szabadon elengedtek. Fogva tartásunk ideje alatt, a kihallgatás során, adatain jegyzékbe vétele után különféle értelmetlen kérdéseket tettek fel nekünk. Mindenesetre azt mondták, hogy nem vesznek minket nyilvántartásba, vagyis nem nyitnak ,,karton-t. Furcsának tartottam, hogy semmit nem mondtak arról, hogy miért kellett bevinniük valamennyinket. Az az érzésem, hogy a magyar delegáció látogatása előtt a szabadkai rendőrséget nyomatékosan felkérték arra, hogy akadályozzanak meg mindenféle tiltakozást, mely a magyar kormányfő ellen irányul.
Köztudomású, hogy Eörsi Mátyás szocialista honatyának - aki a magyar delegációval érkezett Szabadkára - Erdélyben a testvérszervezetünk NEM feliratú táblákkal akadályozta meg Bocskai szülőházába a belépést. Az EMI számára tisztán lelkiismereti kérdés volt, hogy kivonulunk nemtetszést nyilvánítani. Az egész tiltakozásnak az volt a célja, hogy Gyurcsány Ferenc tudtára adjuk: nemkívánatos személy a Délvidéken, és nem felejtettük el a december ötödikét megelőző hadjáratát.
Az EMI mellett egy másik ifjúsági szervezet, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is részt vett a tiltakozáson. Aktivistáival a Szabadegyetemen beszélgettünk el. Lavró Tihamér, Kispalkó Szilveszter, Kiss Kornél és Csisztai Erik beszámolt róla, hogy mi történt azon a bizonyos napon.
Történetük nagyjából ugyanaz, mint amit Korom Mária mondott. A fiúk is azon a véleményen voltak, hogy az előállításukat végző rohamrendőrök kissé ,,udvariatlanul viselkedtek, a lányokat erőszakosan lökdösték be a rabszállító kocsiba, majd az ajtókat gumibottal verték, hogy jól rájuk ijesszenek, vezetés közben pedig a kanyarokat nagyon élesen vették, holott kapaszkodó nem volt a kocsiban, következésképp a ,,foglyok kis híján összeverték magukat - mondták a HVIM-tagok. A helyszínre egyébként két jármű érkezett, ezekbe zsúfolták be a tizenhét tiltakozót. Az egész akció olyan gyorsan történt, hogy a rendőrök figyelmét elkerülte egy fényképezőgép, így azt a rabszállító kocsiban használták is.
- A transzparensre az volt ráírva: Nem felejtünk! Ez a felirat a december ötödikei népszavazásra utalt. Ezen a módon akartuk kifejezni nemtetszésünket Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. Úgy gondoljuk, semmiféle okot nem adtunk rá, hogy a rendőrök így lépjenek fel ellenünk... Benn a rendőrségen mindenkit külön-külön hallgattak ki, feljegyezték az adatainkat, és olyasmit is kérdeztek, hogy van-e fegyvertartási engedélyünk, és hogy meg akartuk-e dobálni a miniszterelnököt. Talán olyan információkhoz jutott a rendőrség, hogy valaki vagy valakik támadást szerveznek Gyurcsány Ferenc ellen. Kicsit furcsának éreztük a kérdéseket, azt hiszem, valaki túldramatizálta a helyzetet. Körülbelül három órát voltunk benn a kapitányságon, majd tízpercenként egyesével, később kettesével engedtek bennünket szabadon.
A HVIM-tagok elmondták, hogy véleményük szerint a tüntetőket azért állították elő, mert Gyurcsány Ferencnek kínos lett volna, ha a Magyar Ház ünnepélyes átadását valamilyen tiltakozás megzavarja. Mint mondták, igaz, hogy csak tizenheten voltak a tiltakozáson, de meggyőződésük, hogy a vajdasági magyarok többségének véleményét tolmácsolták a Nem-táblákkal és a Nem felejtünk! feliratokkal a Sárga Ház előtt felvonulva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..