home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Lehet élni növényi étrenden?
Bíró Tímea
2018.04.27.
LXXIII. évf. 16. szám
Lehet élni növényi étrenden?

Az orvosok és a táplálkozás-szakértők nem győzik hangsúlyozni a zöldségfélék minél többszöri fogyasztását.

A legtöbben csak salátaként vagy köretként tekintünk rájuk, viszont olyan is van, akinek a növények számítanak fő tápláléknak. Egy fiatal párral, Keresztényi Zoltánnal és Bánvölgyi Helgával beszélgettünk a vegetáriánus, valamint a vegán étrendről.

* Mesélnétek arról, hogyan étkeztek, miket készítetek, és miért fontos ez számotokra?

— Valóban fontos téma az étkezés, és azt látjuk, hogy sokan sokféleképp vélekednek róla. Mi mindenki nézőpontját tiszteletben tartjuk, és mindenki étkezzen is úgy, ahogyan a saját szervezete számára a legjobb. Csak a mi tapasztalatainkról tudunk mesélni... Minket már jó ideje foglalkoztat a kérdés, sok oldalról utánajártunk, és többféle étkezést is kipróbáltunk magunkon. Valahol ez azzal kezdődött, hogy elhagytuk a húst: Helga már tizennégy éve vegetáriánus, én pedig négy éve. Helgát egy ismerőse inspirálta, engem pedig ő. Kipróbáltuk, milyen a hús nélküli étkezés, és így maradtunk. Azóta ez megerősödött bennünk, élvezzük, valamint folyamatosan tökéletesítjük, fejlesztjük... Igyekszünk arra is figyelni, hogy szervezetünk minden számára fontosat megkapjon. Étkezésünk bizonyos szempontból nézve egyáltalán nem különleges: legtöbbször azt esszük jólesően és főétkezésként, amit más köretként fogyaszt... Salátából, zöldségből, gyümölcsből fogyasztunk többet.

* Ha jól tudom, akkor a vegetáriánus étrendből áttértetek a vegánba. Miben nyilvánul ez meg nálatok? Milyen pozitív hatásai vannak ezeknek a táplálkozásformáknak?

— Igen, már két és fél éve vegánul, azaz minden állati eredetű élelmiszertől mentesen táplálkozunk. Egy budapesti vegetáriánus konferencia hozta és erősítette meg bennünk ezt a döntést. Igen értékes előadásaival, foglalkozásaival, hangulatával és ragyogó embereivel magával ragadott bennünket a vegán életmód. Mondhatnánk ugyan, hogy a változás óta könnyedebbnek, egészségesebbnek és boldogabbnak érezzük magunkat, de ezt nehéz ennyire egyértelműen kijelentenünk. Először is azért, mert az étkezésünk megreformálása előtt is jól voltunk. Valamint azért is, mert mostanában is vannak olyan időszakok, amelyek nehezebbek, amelyekből tanulunk… Nem minden az étkezéstől függ… Annyi viszont bizonyosan igaz, hogy a konyhára most kevesebbet költünk, mint előtte, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, és könnyebben vegyük az akadályokat.

* Hogy kell ezt elképzelni, miket esztek?

— Első lépésként a húst vettük ki az étrendünkből. Majd az alkohol teljes száműzése következett, és igyekeztünk a tartósítószeres, feldolgozott árukat is kerülni. Két és fél éve lettünk vegánok, azaz elhagytuk a tejet, a tejtermékeket és a tojást. Sőt, már a mézet, a répacukrot és a glutént is mellőzzük. Sok megszokott recepttől és íztől búcsút vettünk… Viszont azt is tapasztaljuk, hogy ezzel egyidejűleg kitárult számunkra egy új világ. Kísérletezhetünk a vegán, a nyers-vegán és a gluténmentes konyha új receptjeivel. Kedvenc ételeink például a nyers banános-tyúkhúros krémleves vagy a főtt barnarizs saját készítésű növényi tejföllel. Akit érdekel, annak érdemes ezeket a keresőszavakat beírnia az interneten, és máris sok-sok lehetőséget talál. A választás és a változtatás terén pedig a saját szervezetünk érzései, visszajelzései a legjobb iránymutatók… (Hogyan érezzük magunkat egy-egy étel elfogyasztása után? Milyen a kedvünk? Milyen a fizikai állapotunk?) Igazából nagy felfedezés és kaland is mindez számunkra, valamint egy megnyugtató belső érzés, hogy megteszünk annyit az egészségünkért, amennyi tőlünk függ...


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..