home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Legyél híres az internet segítségével!
Zvekán Péter
2018.04.22.
LXXIII. évf. 16. szám
Legyél híres az internet segítségével!

Abba a generációba tartozom, amely még az offline világban született, majd szép lassan belekeveredett az online világba.

Ez azért érdekes, mert a mai nemzedékkel ellentétben mi még átérezzük (el tudjuk képzelni) annak a súlyát, amikor a világháló nélkül kellett élnünk, informálódnunk, érvényesülnünk, pénzt keresnünk. Ezt az egészet viszont már jó néhány éve magunk mögött hagytuk. Amíg régen keményen kellett nyomulni a klubokban és a fesztiválokon, hogy valaki felfigyeljen ránk, addig manapság itt a net. Ebben a cikkben két módszert fogok leírni, mely divatosnak számít, és bevált.

 

1. Dolgozzunk fel dalokat!

Ahogy múlnak az évek, egyre olcsóbbá válik az audio- és videotechnika. 2018-ban már nem kell egy vagyont fizetni azért, hogy legyen egy jó hangkártyánk, mellyel kiváló minőségben tudunk hangsávokat felvenni, vagy hogy legyen egy jó szoftverünk, mellyel fel tudjuk dolgozni a hanganyagot, illetve el tudunk készíteni egy klipet. A mobilok ugyanis már egészen elképesztő dolgokra képesek. Az tehát a lényeg, hogy az elkészült munkát feltöltsük a YouTube-csatornánkra, majd promotáljuk azt a különféle közösségi médiumok platformjain, hogy a dalunk minél szélesebb közönséghez eljusson.

És van még egy trükk, melyet egyre többen alkalmaznak: a kollaboráció. Keresni kell egy hozzánk hasonló stílusú előadót, aki szintén az interneten tevékenykedik, majd közös felvételt kell készíteni, és közzétenni. Ez azért fontos, mert a végtermék terjesztésekor valójában egyesül a két YouTube-csatorna ereje, azaz kétszer annyi embert érünk el, mint egyedül. Az ilyen módon befutott egyik legsikeresebb csapat a Boyce Avenue, melynek frontemberéről meg kell állapítani, hogy hangja egyszerűen varázslatos. Éppen ezért sok felvételen csupán egy szál gitárral szerepel. Az elmúlt évek alatt az együttes odáig fejlődött, hogy a feldolgozásokon kívül már saját dalai is vannak. Online több millióan hallgatják a fiúkat, a sokállomásos turnéikról nem is beszélve.

 

2. Alkossunk sajátot!

Ez egyértelműen a nehezebb út. A recept abban tér el az előzőtől, hogy itt saját magunknak kell dalt és szöveget írnunk. Ha azonban jól csináljuk, és megfelelő videóval is kiegészítjük a zenét, akkor egyre nagyobb közönségre tehetünk szert. Erre jó példa a magyarországi Horváth Tamás, aki noha próbálkozott a Megasztárban és a Csillag Születikben is, ám az igazi sikert mégis akkor érte el, amikor Raullal közösen elindították a YouTube-csatornájukat, mely az elmúlt évek alatt az egyik legnézettebb lett. Mára már sikerült elérnie, hogy a cybertérből átlépjen a klasszikus média világába. Dalait rendszeresen játsszák a rádiók, ő maga pedig egyre több televíziós műsorban szerepel.

A lényeg tehát az, hogy amióta ilyen mértékben használjuk a különféle közösségi platformokat, azóta a világ — és benne a zenei szcéna is — szép lassan átalakult, amivel nincs is semmi gond. Hiszen immár az is szóhoz juthat, akinek nem áll hatalmas gépezet a háta mögött, így valójában bárki elérheti a vágyait. Arról nem is beszélve, hogy a YouTube-megtekintésekkel szép summát is lehet keresni, de ez már egy másik téma.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..