home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Legördült a függöny
Tóth Tibor
2016.10.24.
LXXI. évf. 42. szám
Legördült a függöny

Kis klub, de eredményeit a nagyobb létszámú és jobb anyagi körülmények között dolgozó egyesületek is megirigyelhetik. Az országos bajnokságon öt, a vajdasági nyílt bajnokságon két érmet szerzett, a különféle hazai és külföldi regattákon majdnem százat nyert, és még egy világbajnokkal is büszkélkedhet. Az impozáns eredménysor a Palics Evezősklub tagjaihoz fűződik, akik újabb sikeres idényt hagytak maguk mögött.

2016-ban az egyesület versenyzői tizenöt megmérettetésen szálltak csónakba, a mérleg pedig 33 arany-, 25 ezüst- és 38 bronzérem. Emellett még számtalan döntős helyezést értek el a tóparti fekete-fehérek.

— Minden évben úgy kezdjük az idényt, hogy az idei biztos nehezebb lesz a tavalyinál, de végül valahogy mindig megoldjuk a felmerülő gondokat, és sikeresen zárjuk az esztendőt. Az idén megszerzett kilencvenhat éremmel elégedettek vagyunk, viszont fájó pont, hogy azok a versenyzőink, akik már felnőtt kategóriában szerepelhetnének, külföldön folytatták tanulmányaikat, így sem az országos bajnokságon, sem az idény végén megtartott regattákon nem vehettek részt — mondta Szabó Hangya András, a Palics Evezősklub igazgatóbizottságának elnöke.

Belgrádban, a tizenegy szerbiai klub 238 egységének részvételével megtartott országos bajnokságon a palicsi evezősök egy aranyat, egy ezüstöt és három bronzot nyertek. A palicsiak aranyérmét a Mila Milentijević—Iva Zubelić pionír-kétpárevezős egység nyerte meg, Maja Milentijević pionír-egypárevezősben a második helyen ért célba, a három bronzérmet pedig Sörös Zsófia (pionír-egypárevezős), a Milica Stambolija—Ana Miković serdülő-kétpárevezős egység és a Mila Milentijević, Iva Zubelić, Milica Stambolija, Ana Miković alkotta serdülő-négypárevezős egység szerezte meg. A Varga B. Zsófia—Varga B. Boglárka-egység pionírkétpárban a 4., Iva Zubelić serdülőegypárban és Ana Miković ifjúsági egypárban az 5., Bajári Viktor ugyancsak ifjúsági egypárban a 6. helyen végzett. Szintén a 6. helyet szerezte meg Kószó Patrik pioníregypárban, Milutin Bilbija pedig serdülőegypárban a 7. helyen fejezte be a versenyt. A klubok rangsorában a Palics a 7. helyezett.


Az országos bajnokságon öt érem a palicsi termés

— Elégedettek vagyunk az öt éremmel, hiszen generációváltás történt a klubban. A három Purucki testvér közül kettő Szegeden, egy Szolnokon tanul és versenyez, a Patyi testvérek közül egy Pécsett, egy Szegeden, egy pedig az Egyesült Államokban tanul és sportol, Papp Sarolta Baján folytatta pályafutását, de olyan versenyzőnk is van, aki szüleivel a horvátországi Fiuméba (Rijekára) költözött. Tehát nagy változások történtek a klubban, amit el kell fogadnunk, hiszen ez az élet része — mondta András.

A Palics Evezősklub huszonegy igazolt versenyzőt számlál, emellett az evezősiskolában még húszan sajátítják el a sportág alapjait. Az iskolát Kornelija Đurašević vezeti, akinek türelmes és odaadó munkája meghozza gyümölcsét. A két hónapig tartó oktatás után a gyerekek a klubban maradnak, így gondoskodva az utánpótlásról. A tavalyi iskolából került ki például Maja Milentijević, valamint a Varga B. testvérek is, akik az idén már több versenyen is bizonyítottak. A tervek szerint a következő evezősiskolát nem a nyáron, hanem már márciusban elindítanák, mert akkor a fiatal evezősöket már az idény végén be lehetne nevezni néhány versenyre, így felmérhetnék, hogy a következő évben hogyan sorolhatóak be a versenyprogramba. A versenyeken szereplő korosztály munkáját Nikola Kujundžić és Kozma Denisz edzők irányítják.

A palicsi klub tagja az Egyesült Államokban egyetemista Mačković Martin is, aki Viktor Pivač oldalán aranyérmet nyert a kormányos nélküli kétpárevezősök mezőnyében a rotterdami világbajnokságon.

— Martin a verseny után az Egyesült Államokba utazott, így nem sokat tudtunk vele beszélni. Egy kicsit elfáradt a futam során, mivel a feltételek nem éppen olyanok voltak, amilyet ők elvártak, de az első másodperctől az utolsóig irányítás alatt tartották a futamot, és világbajnokok lettek. December 8-án indul haza az óceánon túlról, őt is hazavárjuk, meg a többi külföldön tanuló evezősünket, és csak akkor tartjuk meg az évzárót, ha már mindenki itthon lesz — tudtam meg.

Júliusban 54. alkalommal rendezték meg sikeresen a vajdasági nyílt evezősbajnokságot, melyre 6 ország (Magyarország, Bulgária, Görögország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia) 36 klubjából mintegy 400 evezős érkezett. Ezen a kétnapos versenyen két érem volt a palicsi termés: a Mila Milentijević—Iva Zubelić-kettős itt is a dobogó legmagasabb fokára állhatott, bronzot pedig a Varga B. Zsófia, Varga B. Boglárka, Maja Milentijević, Sörös Zsófia összetételű pionír-négypárevezős egység nyert. Jövőre egy még nagyobb versenyt, az egyetemista-Európa-bajnokságot rendezik meg a Palicsi-tavon. Az idei zágrábi megmérettetésen 22 ország 600 evezőse vett részt, így Palicsra is legalább ennyi, sőt, a kísérőkkel, edzőkkel még egyszer ennyi személyt várnak a szervezők.


Az idén mindent megnyert Mila Milentijević (hátul) és Iva Zubelić Kozma Denisszel, a klub egyik edzőjével

Nagy hangsúlyt helyeznek a hazai és a külföldi klubokkal való együttműködésre is. A magyarországi egyesületek közül a szolnokiakkal és a mohácsiakkal ápolják a legjobb kapcsolatokat, mindig ügyelvén rá, hogy egymás versenyeire a lehető legnagyobb létszámban utazzanak el. A horvátországi csapatok közül az eszékiekkel, a vukováriakkal és az egyik zágrábi klubbal, a szlovénok soraiból pedig a mariboriakkal érték el a leggyümölcsözőbb együttműködést. A hazai klubok mindegyike baráti viszonyt ápol a palicsiakkal, viszont kiemelkedik a Crvena zvezdával és Viktor Pivač klubjával, a szintén belgrádi Grafičarral való együttműködés.

— Az evezés mint élsport nagyon sokat fejlődött Szerbiában az utóbbi időszakban, de az utánpótlás óriásit hanyatlott. Valamikor 800-900 igazolt versenyző volt az országban, mára ez a szám jó, ha eléri a 600-at. A sportág főleg Vajdaságra és Belgrádra korlátozódik, hiszen Vajdaságban 6, Belgrádban 4 evezősklub működik. A fővárostól délebbre csak Szendrőn (Smederevóban) foglalkoznak evezéssel, és nemrég megjelentek a piroti versenyzők is. Örülnénk, ha egyre több klub alakulna, így nagyobb lenne a konkurencia, a gyerekek sok mindent elleshetnének egymástól a vízen, és nagyobb lenne a versenyszellem is — mondta.

Szórólapokkal, az iskolákban való jelenléttel próbálják népszerűsíteni ezt a gyönyörű sportágat, ám a klub tagjainak 90%-a palicsi gyerekekből áll, a városból nagyon kevesen járnak ki edzésekre. Az új sporttörvény elfogadásával mindez reményeik szerint változik, abban ugyanis szerepel egy olyan kitétel is, amely szerint minden szövetség a saját költségvetésének 15%-át az iskolai sportra köteles fordítani. Ha ez megvalósul, akkor még több fiatal ismerkedhet meg az evezéssel, így nagyobb az esély, hogy nemcsak Palicsról, hanem a környező településekről is többen járnak majd el a tópartra. A palicsi klub egyik ismérve, hogy a csapatot főleg lányok alkotják, így rendkívül nagy népszerűségnek örvend a többi egyesület körében.

— Versenyek alkalmával minden klub mellettünk szeretne táborozni, velünk szeretne barátkozni. Sajnáljuk, hogy nem tudunk több fiút az egyesületbe invitálni, illetve marasztalni, hiszen ezáltal a férfievezés is jobban fejlődne. Nagyon sok fiú Mačković Martint tartja példaképének, de úgy van vele, hogy arra a szintre nem érhet el. Dolgozni kell, és miért ne lehetne más is ilyen sikeres?

Legördült a függöny, befejeződött a 2016. évi evezősidény. A december eleji évzárón még az ünneplésé a főszerep, majd a kemény munka következik, hiszen jövőre is kihívásokkal teli évnek néznek elébe a palicsi evezősök.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..