home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Legfontosabb: a gazdaság fejlesztése
Tóth Lívia
2008.08.20.
LXIII. évf. 34. szám
Legfontosabb: a gazdaság fejlesztése

Pék Zoltán közgazdász, Zenta község új polgármestere,1962-ben született a Nyilas jegyében, nős, két gyermek apja. Pályája kezdetén tanárkodott, majd tizenkilenc évig a Vajdasági Bankban dolgozott, az utóbbi időszakban a lakossági osztály igazgatója volt. Tekézik, tagja egy amatőr csapatnak,...

Pék Zoltán közgazdász, Zenta község új polgármestere,1962-ben született a Nyilas jegyében, nős, két gyermek apja. Pályája kezdetén tanárkodott, majd tizenkilenc évig a Vajdasági Bankban dolgozott, az utóbbi időszakban a lakossági osztály igazgatója volt. Tekézik, tagja egy amatőr csapatnak, de tősgyökeres tiszaiként a sporthorgászat sem idegen tőle. Az új tisztséget hatalmas kihívásnak tartja és az sem mellékes számára, hogy beírhatja nevét a város történelmébe.
Terveiről közvetlenül a kinevezése után, még az első munkanapja előtt kérdeztük. Éppen ezért többször hangsúlyozta: ne fogjuk szaván, mert még nem igazán tudott mindent áttekinteni. Arra azonban máris egyértelmű választ adott, mire számíthatnak a zentaiak a jövőben.
- A fő célom Zenta gazdaságának a fejlesztése. Beszélhetnék akár többen számban is, hiszen a koalíciós partnereink is ugyanezeket az irányelveket vallják magukénak. Az új beruházók idevonzása, új munkahelyek teremtése a legfontosabb. Sajnos, a községben eddig nem tudtak a beruházóknak megfelelő telkeket biztosítani, ezért a város déli részén fekvő területeket készítjük fel erre a tevékenységre. A mezőgazdaság szempontjából elengedhetetlen az öntözőberendezések felújítása és karbantartása. A csatornázás és az aszfaltozás programját a helyi közösségekkel közösen folytatjuk. Jelentős kérdés még a vízellátás, a vasúti forgalom felélesztése, a távfűtés, a város központjának a szépítése, a színház felújításának és az Emléktemplom építésének a befejezése, a kórházban a fűtés és a világítás kérdésének a megoldása, de az iskolákban is vannak megoldásra váró gondok. Zenta városának örök álma a sportcsarnok, ami - véleményem szerint - az elkövetkező négy évben felépülhet. Mindezek mellett természetesen nem szabad megfeledkeznünk a falvainkról sem.
* Milyen elképzelései vannak az idegenforgalom fejlesztése terén?
- Talán a magyarkanizsaiakhoz hasonlóan a Tisza virágzását is ki tudnánk valamiképpen használni, az sem elhanyagolható tény, hogy nekünk van a legszebb rakpartunk, sétányunk. Az idegenforgalom fejlesztését szolgálja a tervezett folyami személyszállító kikötő létrehozása. Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének a városháza kilátótornyával vannak elképzelései, a falusi turizmus terén is bőven akad még tennivalónk, s itt vannak, ugye, a Nyári Ifjúsági Játékok is. Ezt a rendezvényt mindenképpen meg kell tartani. Sőt, ha megépül a sportcsarnok, akkor a turisztikai kínálatunk is bővül.
* A felsoroltakhoz nem kevés pénz szükséges. Milyen módon kívánnak eszközökhöz jutni?
- Igen, mindenhez pénz kell, amit a megfelelő pályázatok, donációk útján próbálunk megszerezni. A Tartományi Nagyberuházási Alaptól megfelelő politikai lobbival és hibátlanul előkészített, tartalmas projektumokkal továbbra is jelentős pénzekhez lehet jutni. Inkább a belföldi eszközökre számítunk, de a magyarországi testvérvárosaink tapasztalatait is szeretnénk alkalmazni.
* Milyen költségvetést vesz át?
- A legőszintébben bevallom, még nem néztem bele, de mivel pénzügyes vagyok, erre nagy gondot fordítok majd. Az év végén egy igen erős pozitív nullára számítok, de ennek az eléréséhez sok munkára lesz szükség. Megpróbálunk új bevételekhez jutni, a kiadásokat pedig az elkövetkező fél évben jó gazda módjára felügyelem, nem engedem meg a pazarlást.
* A városházán és a közvállalatokban lesznek-e változások?
- Mivel a kampány során a legtöbb kritika éppen az önkormányzatot, közérthetőbben: a városházát érte, változások bizonyára lesznek, de azt nem ígérhetem, hogy az új söprű azonnal nekikezd söpörni. Én az előző munkahelyemen is azt az elvet vallottam, hogy aki dolgozni akar, azt tárt karokkal várjuk. Elbocsátások nem lesznek, de feltételezem, hogy azok, akik nem tudnak az új munkaütembe beilleszkedni, lemorzsolódnak. Ezt a kérdést emberi módon próbáljuk majd rendezni, de erről a témáról még nem beszéltünk a koalíciós partnereinkkel. Nem titok, hogy a közvállalatok igazgatóit a hatalmon levő pártok adják, vagyis ez a koalíciós alku és szerződés része. Ez azt jelenti, hogy az eddigi helyzet mindenképpen módosul.
* Az előző vezetés ''belekeveredett” a Mercator-ügybe.
- Most nem szeretném részletezni, hol tart ez az ügy, de az bizonyos, hogy törvényes útra, megfelelő mederbe tereljük. A kérdéses teleknek, amely a városrendezési tervben is szerepel, nyilvános árverésen szerzünk gazdát, azé lesz, aki többet ad érte.
* Ön eddig nem igazán volt benne a politikai életben, ezért sokaknak hatalmas meglepetést okozott a polgármesteri tisztségre való jelölése.
- Aktívan valóban nem politizáltam, de négy éve vagyok a VMSZ zentai elnökségének a tagja. Munkahely, család, sport, politika - ez volt nálam a sorrend. Ha hívtak, megjelentem, szakvéleményt adtam, a községi pénzügyi bizottság elnökeként tevékenykedtem. A jelölésem számomra is ugyanolyan meglepetés volt, mint mindenki más számára. Nem kérdeztem, miért esett rám a választás, úgy gondoltam, ha felkértek, akkor megfelelő kikötésekkel elvállalom.
* Úgy érezzük, ismét kellett egy ember, akinek nincs politikai múltja. Ilyen volt az előző polgármester, Juhász Attila is, amikor felbukkant a zentai közéletben.
- Valóban tiszta lappal indulok, ami számomra jó, másoknak talán kevésbé tetszik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..