home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Látogatóban
Martinek Imre
2012.08.08.
LXVII. évf. 32. szám
Látogatóban

Az 1756-ban épült Szentháromság katolikus templom
A református templom faragott nagykapujaSzékesfehérvár lüktetően fejlődő iparának gravitációjából honunk fiai is részeltetnek. Ki hamarabb, ki pedig valamivel később vetette vállára batyuba kötött motyóját közülük. A boldogulást és az...

Az 1756-ban épült Szentháromság katolikus templom

A református templom faragott nagykapuja

Székesfehérvár lüktetően fejlődő iparának gravitációjából honunk fiai is részeltetnek. Ki hamarabb, ki pedig valamivel később vetette vállára batyuba kötött motyóját közülük. A boldogulást és az itthoni egyről a kettőre alig jutó típusúnál mindenképpen biztatóbb életet remélve. Magának, elsősorban azonban a családjának. Érthető, hogy nem mindegyikük telepedett le Alba Regiában. Két székelykevei családdal a magyar királyok koronázási városától alig húsz kilométerre déldélkeletre, a Sárvíz völgyében található Aba nagyközségben ''futottunk össze”. Dolgoznak, serénykednek, és bár ,,odaát” sem fenékig tejföl az élet, mégsem tartanak panasznapot. Pláne nem egy mezei firkász előtt... Voltaképpen ők is gyermekeik kiröppenésére várnak. Egy röpke falulátás tartalmi körítése ez, amiben kalauzunk, Béla bácsi részeltet bennünket. Pedig eredetileg az utcájuk végén lévő gólyafészket -- melyből haragoszölden integetett le felénk egy kukoricatő -- akarta megmutatni. Lám, lám, hát mégis vet az égi madár?!
A kereken ezeréves múltú Fejér megye települése egyébként 2009-ben ünnepelte fennállásának 675. esztendejét. A közművelődést is fejleszteni hivatott Közösségi Házával átellenben lévő tágas terét a városépítők egy árkádos Szent István-szoborral, szabadtéri koncertpódiummal, illetve a helyi gimnázium épületével határolták körbe. Ezen a helyen zajlik csaknem két évtizede minden évben az Aba-napok elnevezésű kulturális rendezvénysorozat. Feljegyezték, hogy a saját tévéállomással rendelkező nagyközség lakosai nemcsak a '48-as forradalom és szabadságharcnak voltak aktív részesei, hanem a világháborúkban is jelentős véráldozatot hoztak. Az 1948 és 1950 között épült református templom faragott kapuja előtt egy, az '56-os forradalom emlékére állított kopjafa tiszteleg, a kerítésoszlopra pedig nemzetiszín-pántlikás márványtábla került Kossuth Lajos születésének kétszázadik évfordulóját méltatva. Mindezzel szemben van az általános iskola, a modern községháza, az egészségház, vagyis minden olyan objektum, amely működésével a közjót hivatott szolgálni... Ráadásul még nem is oly rég -- pontosabban a MÁV 45-ös számú Sárbogárd--Székesfehérvár-vasútvonalának 2009 decemberében történt megszűnéséig -- az ide igyekvő akár vasparipán is eljuthatott a szomszédos Sárkeresztúrral közös állomásra. A főutcát szegélyező villanypóznákon példásan gondozott cserepes muskátlik ékeskednek, ugyanakkor egy nagyobb formátumú bognárremekmű is felbukkan előttünk. A szekérkerék küllőire az Abával szövetségre lépő környező települések címere van felfaragva. A római katolikus hívek Szentháromság temploma 1756-ban épült, a köztéren felépített rendhagyó stációjukat pedig a néhai Kiskastély előterében illik keresni. Jobb ötlet híján ez utóbbi ma ún. ''ko-ópos” élelmiszerboltként használatos.
Esteledik, ideje csomagolni a fehérvári gyorsjárathoz. Múlóban a vakáció... Hiába hív, kacsingat a Vakegér, még csak be sem kukkantunk. Csak a szomszédasszony pedáns kiskertjére csodálkozik rá ásítozva az objektív a nappal és az éjszaka kertvárosi szegélyén. Majd parolázunk, a ránk bízott üdvözletek megannyi címzettjét igyekezvén becsületesen fejben tartani. Talán sikerül...

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..