home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lassan megoldódnak a gondok
Tóth Lívia
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

Szajánban több olyan probléma van, amelynek a megoldása már évek óta húzódik. Ezek közül az egyik az esővíz elvezetése. Apró Kornél, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, a legutóbbi megbeszélések alapján ez a gond elintéződni látszik. - Nagykikinda községnek az elnöke megígérte: rendelkezésü...

Szajánban több olyan probléma van, amelynek a megoldása már évek óta húzódik. Ezek közül az egyik az esővíz elvezetése. Apró Kornél, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, a legutóbbi megbeszélések alapján ez a gond elintéződni látszik.
- Nagykikinda községnek az elnöke megígérte: rendelkezésünkre bocsát 2,5-3 millió dinárt, hogy elkészítsük a megfelelő projektumot. A munkálatok értéke 35-45 millió dinár között lesz, de a tervvel a magyarországi kapcsolataink révén pályázhatunk akár az Európai Uniónál is, de megpróbálunk köztársasági és tartományi pénzeket is szerezni. Remélem, egy év múlva már azt jelenthetem be, hogy ezt a nehézséget sikerült kiküszöbölni. Folyamatban van a gyalogjárdák betonozása is. Ha minden jól megy, a falu területén hamarosan nem marad egyetlen utca sem, melyben ne lenne kiépítve mindkét oldalon a járda. Megoldódni látszik a római katolikus templom, valamint az általános iskolában a sportpályák és az udvar kivilágítása. Amennyiben az anyagiak rendben megérkeznek, az idén el is készülünk vele. Elég jelentős pénzekre tettünk szert pályázatokkal és az önkormányzatnál, terveink is vannak, de ezekről majd a maguk idejében számolnék be. Nálunk a helyi járulék szinte csak jelképes, évi szinten nem éri el a 400 ezer dinárt sem, de abból üzemeltetjük például a médiaközpontot, a többit pedig a közművesítésre fordítjuk.
A Szülőföld Alapnál is megnyertünk egy pályázatot, melyet tulajdonképpen még tavaly decemberben nyújtottuk be e hivatalba, de a pénz csak most érkezett meg a helyi közösség számlájára. Egy irodát létesítünk a mezőgazdasági termelők és a kisvállalkozók támogatására. Segítünk a pályázatírásban, információkat adunk a különböző kölcsönökről, lehetőségekről, használt vagy új munkagépek vásárlásáról, eladásáról. Azt tapasztaltuk, hogy sok pályázat jelenik meg a mezőgazdasági termelőknek, de nem tudnak élni vele, nincs tapasztalatuk. A kapott pénz december elsejéig fedezi a működési költségeket, addig díjmentesen nyújthatunk szolgáltatásokat, utána viszont öneltartóak szeretnénk lenni. A működési területünk nem korlátozódik a falura vagy a községre, hanem az egész észak-bánáti körzetre kívánjuk kiterjeszteni.
* Jelenleg vannak-e gondok a helyi közösség működésében?
- Tevékenységünk zavartalan, pedig a községben a radikálisok vannak hatalmon. Kezdetben sok súrlódás volt, számtalan alkalommal kellett a média segítségével, a nyilvánosság erejével fellépnünk, de most már tudatosodott bennük, hogy velünk is úgy kell viselkedniük, mint a többiekkel. Folyósítják a pénzeket, többé-kevésbé problémamentes az úgynevezett együttműködésünk. Ez talán a közelgő választásoknak is tulajdonítható, habár én úgy gondolom, ők tisztában vannak azzal, hogy Szajánban sohasem nyerhetnek.
* Milyen a hangulat a településen?
- A falu összefogott, az emberek tudnak együtt dolgozni, haladunk előre. Sajnos, mindig vannak gáncsoskodók, másként gondolkodók, de a többség szerencsére nem ilyen, az eredményeink közösek.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..