home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Lakossági fórum a Zorka helyi közösségben
Tóth Tibor
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
Lakossági fórum a Zorka helyi közösségben

A Magyar Mozgalom zorkai tagozata a Zorka helyi közösség nagytermében lakossági fórumot tartott, melyen a vendég Maglai Jenő, Szabadka polgármestere volt. Maglai elmondta, hogy sok a gond a szabadkai önkormányzat területén, amit minden polgár érez valamilyen formában.

Az évek óta fennálló helyzet nehezíti az emberek mindennapjait, és rányomja bélyegét az önkormányzat működésére is. Szabadka sosem volt a központi hatalom kedvence. Kiemelt két olyan beruházást, amely már nagyon régen kezdődött, de mindmáig nem sikerült befejezni, sőt a munkálatok mindkét esetben évek óta állnak.

— A kerülőút még mindig nem készült el annak ellenére, hogy bizonyos szabadkai politikusok meghatározott politikai tisztségeket töltöttek be Belg-rádban. A kerülőút nemcsak a teherforgalmat vinné ki a városból, hanem lehetőséget nyújtana a beruházásokra, fejlesztésekre. A legújabb hírek szerint a köztársasági költségvetésből 197 millió dinárt irányoztak elő a kerülőút kiépítésének folytatására. Becslések szerint azonban a befejezés 23-25 millió euróba kerül. Képzeljék el, mit jelent akkor ez a 197 millió dinár egy ekkora beruházásban. Ez a pénzösszeg nem lendíti meg jelentősebben ezt a projektumot. Ezek a pénzek az előző kivitelező pénzügyi követeléseinek teljesítésére lettek elkülönítve, a Putevi Užice vállalat ugyanis beperelte az államot, mely ezeknek a követeléseknek a teljesítésére irányozta elő a szóban forgó összeget, nem pedig a beruházás folytatására. A másik a sétaerdei medence kérdése. Önkormányzati és tartományi szintről is hihetetlen mennyiségű pénz lett beleölve, és most ott áll egy betonkolosszus, mellyel nem tudunk mit kezdeni. A befejezése még 8-10 millió euróba kerülne, az önkormányzat azonban nem tud ennyi pénzt ráfordítani, az államnak nincs pénze, a tartomány le van rongyolódva. Ezekről a projektumokról a korábbi városvezetők döntöttek, illetve a politikum, és sok esetben nem átgondolt, nem előre elkészített projektumokról volt szó. Ha ezt a pénzt aszfaltozásra, a szennyvízcsatorna- vagy a vízvezeték-hálózat bővítésére költötték volna, akkor másképp állna az önkormányzat, illetve másként élnének a Zorka helyi közösség polgárai is. Rengeteg olyan projektum van, amelyre sok pénzt költöttek el, de a beruházások nem hozták meg a várt eredményt — mondta Maglai.

Visszatekintett a 2013 novemberében történt hatalomváltásra, és elmondta, milyen állapotban vette át az önkormányzatot a korábbi vezetőségtől. Kiemelte, hogy a tizenhárom közvállalat nagy része súlyos anyagi gondokkal küzdött, de szerkezetileg és felszereltség tekintetében is rossz helyzetben találta a cégeket. Az elmúlt időszakban részben sikerült rendet tenni, de munka még mindig akad. A polgármester hangsúlyozta, hogy a Köztisztasági Közvállalatnak 2013 végén 160 millió dináros vesztesége volt, 2014. január 1-jétől május 10-éig pedig az önkormányzatnak több mint 100 millió dinárt kellett „belepumpálnia” a vállalatba, hogy életben tartsa. 2015 végére azonban, a zárszámadás szerint, a vállalat 100 millió dináros nyereséget könyvelhetett el.

Maglai a városban jelenleg folyó beruházásokról is szólt: a Népszínház építéséről, a zsinagóga felújításáról, a Palicsi-tó biológiai rendbetételéről, a kollektorhálózat és a magisztrális vízvezeték kiépítéséről és arról is, hogy kiírják a nemzetközi tendert a 2-es számú vízgyár kiépítésére.

A Zorka helyi közösség területén az idén aszfaltozásra és a vízvezeték-hálózat bővítésére kerülhet sor, emellett arról is szó esett, hogy a kutyamenhely a helyi közösség területén fog maradni, a helyszínt hamarosan legalizálják. A város 25 millió dinárt ruházott be a menhelybe, melyet kétszáz kennellel fognak bővíteni. A menhelyet nem lehetett átköltöztetni egy másik helyre, mivel túl nagy összeget fektettek már bele. Az átadásra az elkövetkező egy hónapban kerül sor, és megkezdődik a kóbor kutyák begyűjtése is.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..