home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Lakodalmas szokásaink ápolói
Tóth Tibor
2013.02.06.
LXVIII. évf. 6. szám
Lakodalmas szokásaink ápolói

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban immár VII. alkalommal találkoztak egymással a vőfélyek, hogy lakodalmat idéző vőfélytalálkozóval teremtsenek vidám, gondtalan szórakozást a vendégek számára.

A tizenöt vőfély Adáról, Péterrévéről, Felsőhegyről, Csantavérről, Palicsról, Szabadkáról, Kishegyesről érkezett, de a magyarországi Ásotthalomról és Kiskunhalasról is voltak vendégek Tóth István, illetve Nagy István személyében. Az est üde színfoltja az egyetlen női vőfély, a palicsi Nyers Tímea volt, mosolya beragyogta a színültig megtelt termet. A legfiatalabb vőfély, a 13 éves Fleisz Zsolt Felsőhegyről látogatott el a találkozóra. Az érkezőket koszorúslányok és -legények — a Népkör táncosai — fogadták, s a hagyomány szerint egy-egy rozmaringszálat tűztek a vendégek mellényére. A vőfély bevezette a menyasszonyt és a vőlegényt, átadta őket a násznagyoknak, majd felváltva bejelentették az érkező vendégeket, ahogy az igazi lakodalmakban szokás. A mennyasszonyi csokor átadása után kikérték az arát, majd következett a búcsúztatás, amikor a vőfélyek elénekelték a Sej, most indulok apám udvarából kezdetű nótát. Vacsora közben a vőfélyek érdekes történetekkel, frappáns versikékkel szórakoztatták a vendégeket, de a rekeszizmokat igazán csak a bolond menyecske mozgatta meg, akinek már a látványától is a hasukat fogták a vendégek a nevetéstől. Kis idő múlva visszatért a most már újasszony, majd menyecsketánccal folytatódott az ünnepség.

Soós János, a találkozó főszervezője elmondta, hogy a rendezvény célja a lakodalmas szokások, lakodalmas hagyományok megőrzése, bemutatása.

— Az a nemzet, amely nem őrzi a múltját, a hagyományait, nem érdemel jövőt. Aki nem tudja, honnét jött, az még kevésbé tudja, merre tart — jegyezte meg, majd megköszönte a Népkör vezetőségének, hogy támogatja ezt a találkozót, valamint köszönetet mondott a menyasszonynak és a vőlegénynek is, azaz a Népkör táncosainak és a vőfélyeknek, akik részt vettek a találkozón.

Jövőre pedig január utolsó szombatján következhet a VIII. Vőfélytalálkozó. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..