home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lakóautók
Lábadi Loránd
2018.08.17.
LXXIII. évf. 32. szám
Lakóautók

A lakóautók és a lakókocsik varázsa

A nyaralási szezon közeledtével sokan elgondolkodnak, hogyan nyaraljanak, pontosabban hol szálljanak meg: szobában, sátorban, lakókocsiban vagy lakóautóban. Ez a kérdés azon nyomban eldől, ha megtudjuk, mennyibe kerül egy jól megszerkesztett sátor, lakóautó. Az árak a csillagos eget súrolják. Egy sátor fő követelménye, hogy ne ázzon be, kényelmes legyen, jól lehessen rögzíteni a szerkezetét, ellenálljon az erős szélnek. Ha sátorozunk, az olyan, mint ha a szabadban aludnánk: a külső hőmérséklet növekedése vagy csökkenése a sátorban is tapasztalható. Vannak, akiknek ez egyáltalán nem felel meg, inkább választják a biztonságosabb megoldást, a lakóautózást. Az alábbiakban a legfontosabb változatokat mutatjuk be.

A lakóautók szinte kivétel nélkül 3,5 tonna össztömeg alattiak, a hosszuk elérheti a 7 métert, a szélességük 2,3 méter. A lakóautózás egy életforma, melyet szeretni kell, ezért bizonyos tekintetben elmarad egy lakástól. Mivel kevés négyzetméter áll rendelkezésre, nagyon okosan kell beosztani a teret, hogy a maximális kényelmet nyújtsa egy bizonyos időre. A főbb gyártó cégek a Hymer, Dethleffs, Tabbert, Knaus, LMC, Rapido, Adria. A jól felszerelt konyha, a kényelmes ágyak, a saját víztartállyal üzemelő hideg-meleg vizes zuhanyzó, a vízöblítéses, zárt tartályos WC, a fűtőrendszer és az elektromos vezetékek alapkövetelménynek számítanak. Vannak lakóautók, melyeket rá lehet kapcsolni a kiépített szennyvízelvezető, a vízvezeték- és a villanyhálózatra is. Amikor leparkolunk, elvégezzük a rákapcsolásokat, és már élvezhetjük is a nyaralást.

A lakóautó-típusoknak négy csoportja létezik: félintegrált lakóautó, alkonos lakóautó, full integrált lakóautó, vau. A félintegrált autók esetében a donorjármű, például a Ford, a Fiat vagy a Mercedes, a két első ajtó után kiszélesedik 20-20 cm-re, de az áramvonala megmarad. Leginkább két-három személynek nyújtanak megfelelő kényelmet, viszont a negyedik személy is kényelmesen elfér. Ezeknek a típusoknak a fogyasztása is megfelelő, és stabilabb futóművel készülnek, a rájuk épített fülke pedig jó hőszigetelő. Az alkonos a legnépszerűbb forma, mely esetében a vezetőfülke fölé benyúlik egy újabb lakótér. Ebbe a részbe általában egy franciaágy kerül, és az autó két végén kapunk egy-egy kétszemélyes fekvőhelyet. Az asztal és az ülőpad átrendezésével további fekvőhelyeket alakíthatunk ki, ha szükséges. Az alkonos változatnak nagyobb a légellenállása, érzékeny az oldalszélre, valamint többet is fogyaszt. A full integrált lakóautó már egy buszra hasonlít, mert az első szélvédője a tetőig ér. Ez a típus a lakóautók csúcskategóriájának számít, ezért jóval drágább, ellenben sokkal stabilabb is. A vau, azaz a furgon-lakóautó kívülről olyan, mint egy áruszállító, belül azonban minden nagyon pontosan meg van tervezve. Ezt a komfortos járművet a családok főleg kirándulásra használják, ám akár áruszállításra is alkalmas. A kempingtelepeken ilyenből is rengeteget láthatunk. Előnye, hogy bárki át tudja alakítani a belső terét — igaz, így már nem nyújt maximális kényelmet.

A lakóautó belső berendezése a mindenkori technikai fejlődés függvénye. Régebben kevesebb különleges igény fogalmazódott meg a vásárlók részéről, mostanában viszont már jóval több, úgyhogy ennek megfelelően változik a beltér is. A külső borítás régebben még alumíniumból készült, manapság azonban már az üvegszál és a műgyanta a divat. Egy vadonatúj lakóautó ára 120 000 eurótól kezdődik, ám ha valaki nem túl igényes, biztosan találhat olcsóbbat is. Alvázgyártóként egyébként a Fiat uralja a piacot.

A lakókocsi egy vontatott jármű, azaz önerejéből nem tud közlekedni. A kisebb és közepes méretű modellek egy-, a nagyobbak kéttengelyesek. Az elmúlt években óriási fejlődésen estek át, több extra is helyet kapott bennük. Alapfelszerelésnek számít a beépített víztartály pumpával, a mosogató, a mosdó, a zuhany és a tartályos WC. Hideg idő esetén gázfűtés is rendelkezésre áll. A belső berendezés elmarad a lakóautóétól, mert kevesebb a hely, és az önsúlyra is ügyelni kell. Az ágyak általában emeletesek, az ülőalkalmatosságok pedig mozgathatóak. A lakókocsi hátránya, hogy a járműnek, mely húzza, erősebb motorja kell hogy legyen — elsősorban az emelkedők miatt. Viszont könnyebb mozgatni, és a kempingben való elhelyezése is egyszerűbb. Ráadásul lényegesen olcsóbb is, mint a lakóautó, ezért szinte minden társadalmi réteg meg tudja magának engedni.

Lakókocsi vagy lakóautó? Végül is teljesen mindegy, hiszen a család mindkettő segítségével olcsón nyaralhat, akár valamilyen vízparton, akár a hegyekben. Ezenkívül a kényelemre és a biztonságra sem lehet panasz. Gondoljunk csak arra, hogy egy vihar idején sátorban vagy lakóautóban szeretnénk-e szívesebben tartózkodni. És igaz ugyan, hogy manapság egy szoba olcsóbb, mint egy kempingezés, viszont élményszerzés szempontjából az utóbbi sokkal jobb választás.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..