home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lajkó Félix lemeze a világzenei toplista élvonalában
MTI
2016.06.01.
LXXI. évf. 22. szám
Lajkó Félix lemeze a világzenei toplista élvonalában

Lajkó Félix Most jöttem... című folklemeze májusban a 3. helyre került a világ legrangosabb világzenei toplistáján, a World Music Charts Europe-on (WMCE). A rangos listát 24 ország ötven világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónap elsején a www.wmce.de honlapon — szerepel Fonó Budai Zeneház kiadó által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A hegedűvirtuóz legközelebb csütörtökön a Zsidó Művészeti Napokon a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban játszik, június 10-én a Pécsi Kodály Központban a POSZT keretében ad koncertet, két nappal később pedig Belgrádban mutatja be új műsorát.

Most jöttem... című lemezén a hegedűs-citerás variációi hallhatók folktémákra, énekesként közreműködött Palya Bea, Tintér Gabriella és Csizmadia Anna, zenészként Porteleki László, Brasnyó Antal és Szabó Csobán Gergő. A Lajkó Félix Folk először a művész 40. születésnapjára rendezett Lajkó Félix-maratonon mutatkozott be a Müpában 2015 februárjában. Ezután több koncerten formálódott az anyag.

Lajkó Félix márciusi lemezbemutató sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy mindig voltak kedvenc népdalai, most ezeket gyűjtötte egybe, köztük olyat is, amely korábbi lemezén már szerepelt, de nem énekkel. A zenész ezúttal a Vajdaságban megismert népzenékből, köztük a magyar, a cigány, a román népzenékből merített.

A WMCE tagjai rádiós világzenei szakemberek, akik egymástól függetlenül választják ki az európai kiadók által a közelmúltban publikált több száz album közül azokat, amelyek szerintük az adott hónap legjobb lemezei. Ebben a hónapban más magyar album nem került be a legjobbak közé. Az elmúlt években sikerrel szerepelt ezen a listán, szintén a Fonó kiadásában Lajkó Félix Mező című lemeze, a Karaván Família albuma, a Buda Folk Band Magyar világi népzene és Saját gyűjtés című anyaga, Herczku Ágnes Bandázomja, a Romano Drom Colors című korongja, a Zűrös Banda első lemeze, más kiadóktól pedig a Söndörgő és a Romengo lemeze.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..