home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Küzdeni a végsőkig
Lackó Linda
2015.11.29.
LXX. évf. 47. szám
Küzdeni a végsőkig

Az óbecsei Kalmár Erik ikerbabaként látta meg a napvilágot, de testvére, Aleksz sajnos elment. Erik cerebrális paralízissel született. A családjának mindennap meg kell vívnia a harcot azért, hogy ne veszítse el őt is. Ellátogattam Erikékhez, hogy megtudjuk: mi, emberek, a nyilvánosság miben tudnánk segíteni.

* Eddig milyen kezeléseket kapott Erik? — kérdeztem édesanyját, Kalmár Valériát.

— Erikkel születése óta fizikoterapeuták foglalkoztak, az orvosok által megmutatott gyakorlatsort alkalmazzuk itthon. Gyógyfürdőbe is járunk, saját költségünkre. 2005-ben Eriknek Ćupriján volt egy lézeres ínszalagműtéte, majd 2014-ben csípőműtéten esett át, mivel a bal csípője teljesen kificamodott. A műtétek semmit sem értek, további kezelésekre volna szükség.

* Mire van még szüksége?

— Elsősorban őssejtátültetésre, melyet Bécsben végeznek, ezután pedig különféle terápiákra Szlovákiában, Törökországban és Montenegróban, ami sok pénzbe kerül, és a mi családunk ezeket a költségeket egyedül nem tudja fedezni.


Erik a nővérével, Izabellával

* Mire van lehetőség itt, Szerbiában?

— Itt a gyermekemnek nincs lehetősége jobbulásra. Külföldön megvannak hozzá a feltételek, hogy kezelhessék Eriket, és enyhülhessenek a fájdalmai.

* Milyen segédeszközei vannak, mi kellene még?

— Van egy háromszög alakú segédeszközünk, melyet Erik lába közé helyezünk, hogy ne keresztezze a lábait, és hogy megelőzzük a csípő rossz irányba való növését. Kellene még egy míder, mely segítene javítani a ferde gerincén. Erre sajnos még nincs pénzünk, így nem tudtuk megvenni.


Erik tizenkettedik születésnapja

* Hogyan telnek a fia mindennapjai?

— Másképp, mint a többi gyereknek. Éjszaka ízületi fájdalmai, reggel görcsei vannak, ami miatt etetni is nehéz. Erik négy óránként eszik, de csak pépes ételt, mint a csecsemők, mivel nemigen tud rágni. Mindennap tornáztatjuk, hogy enyhítsük a fájdalmait. A kisfiam 12 éves, 18 kg-os és 120 cm magas, de nehéz nap mint nap emelgetni, fürdetni a görcsei miatt, mivel megfeszíti az izmait.

* Hogyan kommunikálnak?

— Erik nem beszél, nem tud ülni és járni sem. A különböző arckifejezéseivel kommunikál velünk. Mi Erikhez úgy beszélünk, mint a többi szülő a gyerekéhez, de a választ csak arckifejezésekben kapjuk meg.

* Van-e segítségük?

— Nincs külső segítségünk a mindennapokban. A legtöbbet Izabella (Erik nővére) segít a ház körüli munkában. Mivel Erik egész napos figyelmet igényel, én magam kevés vagyok mellé, szerencse, hogy a két testvére sokat besegít.


A háromszög alakú segédeszközzel

* Ön mint édesanya, hogyan fogadta a hírt, amikor megtudta, mi vár kisfiára az életben?

— Nehezen vettük tudomásul, hogy Eriknek cerebrális paralízise van, nem is gondoltuk, hogy ilyen nehéz lesz. Minden anya rémálma, hogy a gyereke beteg lesz, főleg, ha tudja, hogy egész életében küzdenie kell majd a betegséggel. Eriket mindennap etetni, öltöztetni, fürdetni, emelgetni kell... Egész nap foglalkozni kell vele. 

* Ilyenkor az ember általában azt kérdezi, miért éppen én...

— Tudom, hogy ez okkal történt. Más már rég feladta volna, de mi erősek vagyunk, és nem adjuk fel! Erik a mi szemünk fénye, a szeretet pedig, melyet sugároz, leírhatatlan. Éppen ezért éri meg a küzdelem. Sohasem adjuk fel!

* Mit üzen az ugyanilyen gonddal küzdő szülőknek, honnan merítsenek erőt, amikor már úgy érzik, nem bírják tovább?

— Azt, hogy kitartás a végsőkig! Nem szabad feladni. Az ilyen betegségben szenvedő gyerekek is emberek, mint mi. Megérdemlik az esélyt, hogy ugyanúgy éljenek, mint bárki más.


Erik a családjával

* Hogy bírja Erik a kezeléseket?

— Mivel a szükséges terápiára még nem gyűlt össze elég pénz, Erik jelenleg semmilyen kezelésen sem vesz részt. Várjuk a csodát, hogy gyógyíttathassuk. Itthon mindennap tornáztatjuk, mert ez enyhít a fájdalmain, de sajnos mégis vannak olyan napjai, amikor nem bírja ki a mozgássorozatot, és abba kell hagynunk a tornát. Ilyenkor masszírozással enyhítjük a fájdalmát.

Befejezésül részemről csak annyit, hogy ők igazi hősök. Hősök, akik mindennap megvívják a harcukat a holnapért!

Minden jóérzésű ember, aki segítene a Kalmár családnak, 100 dinárt adományozhat azzal, ha elküldi a 106-os számot SMS-ben a 3030-as telefonszámra. Svájci frankos SMS-t a 455-ös telefonszámra lehet küldeni, ekkor azt kell beírni, hogy human106, ez az üzenet 10 svájci frankot ér.

Támogatni banki átutalással is lehet az alábbi számlaszámokra: 160-429492-51 (dinár), 00-540-0001237.0 (deviza), IBAN RS35160005400001237041.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..