home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kutatók Éjszakája Zentán
(KZs)
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Kutatók Éjszakája Zentán

2013-tól Zenta is csatlakozott a Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozathoz, melyet minden év szep-temberének utolsó hétvégéjén tartanak meg világszerte. A Magyarországon már hagyományossá vált esemény főcélja a kutatói életpálya népszerűsítése, a tudomány átfogóbb megismerése.

A Tisza-parti városnak már évtizedes tapasztalata van az ismeretterjesztő és a tudomány népszerűsítésével foglalkozó programok megszervezésében, ezért is érezte fontosnak, hogy csatlakozzon az idei rendezvényhez. Hogy ez valóra váljon, nagyban hozzájárult a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban — a támogatások és adományok jóvoltából — folyó igen magas színvonalú laboratóriumi kutatótevékenység.

A gimnázium tanárai és diákjai a Művelődési Ház kiállítási termében látványos kísérletekkel várták a szép számú érdeklődőt. A tudomány iránt fogékonyak különféle elmés, logikai játékokat próbálhattak ki, azonkívül érdekes fizika- és kémiakísérleteket mutattak be. A bátrabbak önálló fizikai méréseket is végezhettek és a vegyi kísérletekből is kivehették a részüket. Természetesen az informatika is szerepet kapott a rendezvényen robotok bemutatásával és különféle programok írásával. A biológiát kedvelők mikroszkópon át tekinthették meg a körülöttünk lévő, de szabad szemmel láthatatlan világot.

A legnagyobb érdeklődés kétségtelenül a kémiai kísérleteket iránt nyilvánult meg. Szórád Endre, az intézmény kémiatanára elmondta: a legfőbb hangsúlyt ezúttal is a különféle látványkísérletekre helyezték, hiszen tapasztalataik szerint kitűnő eszköze nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek figyelme felkeltésének is a tudomány e területe iránt. Mindemellett fontosnak tartották, hogy a bemutatott jelenségek elméleti hátterét is megosszák a látogatókkal, akik ennek köszönhetően sok új információt és hasznos tudásanyagot gyűjthettek.

A rendezvény a diákok számára is sok újdonsággal szolgált, hiszen nemcsak ismereteket szereztek, hanem maradandó élményeket is. A tanórákon csak nagy ritkán nyílik lehetőségük arra, hogy a gyakorlatban is megismerkedhessenek a különféle tudományterületek által vizsgált jelenségekkel, az ilyen és ehhez hasonló rendezvények azonban jó alkalmat nyújtanak ehhez.

A Kutatók Éjszakája megrendezésével egy újabb szép hagyományt szeretnének teremteni Zentán. A szervezők — a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Natura Kutatók Klubja — abban bíznak, hogy az esemény, melynek támogatója a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Nemzeti Tanács volt, jelentős mértékben hozzájárul a tudományok, ezen belül elsősorban a természettudományok népszerűsítéséhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..