home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kufstein magyar foglyai
MTVA
2018.09.27.
LXXIII. évf. 38. szám
Kufstein magyar foglyai

— a Kossuth rádió műsorában

Kétrészes műsorral jelentkezik A Hely október 5-én és 6-án, az aradi vértanúk napján, a nemzeti gyásznapon. A magyar történelem igen rossz emlékű helyszínére, Kufsteinbe látogat a stáb, felidézve az e falak között rabságot szenvedett magyarok emlékét.

Kufstein vára a magyar történelem keserű emlékeit idézi fel. A rettegett Császártorony máig a zsarnokság jelképe. A Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia különböző országaiból idehurcolt politikai foglyok, ezen belül számos magyar szenvedéseinek színhelye volt. Csak néhány nevet kiragadva, itt raboskodott az 1700-as években: a magyar nyelv megújítását szívén viselő Kazinczy Ferenc, Szentjóbi Szabó László és Batsányi János magyar költők.

A műsor második részében a 1848-49-es forradalom és szabadságharc foglyainak sorsával ismerkedhetnek meg a rádióhallgatók. Szó esik Teleki Blanka grófnőről és Leövey Kláráról, a nők taníttatásáért tett erőfeszítéseikről; valamint Czuczor Gergely, nyelvtudósról és nem utolsó sorban, az egyetlen köztörvényes elítéltről, Rózsa Sándorról.

Akik figyelemmel követik az izgalmas műsor epizódjait, azt is megtudhatják, hogy melyik cellában ki, mikor és meddig volt fogva tartva. A Hely vendéglátója Deák Ernő,  bécsi magyar történész-újságíró.


Adás: Kossuth rádió, 2018. október 5-6., 11.07–11.30.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..