home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kuczora
Tomek Viktor
2012.02.14.
LXVII. évf. 7. szám
Kuczora

A kuczorai római katolikus templomA Verbász községhez tartozó település első írásos említése az 1590. esztendőig nyúlik vissza. A XX. század elején, az 1910-beli népszámláláskor 4129-en lakták Kuczorát, anyanyelv szerint: 613 magyar, 1022 német és 2451 ruszin. A második világháború után a né...

A kuczorai római katolikus templom

A Verbász községhez tartozó település első írásos említése az 1590. esztendőig nyúlik vissza. A XX. század elején, az 1910-beli népszámláláskor 4129-en lakták Kuczorát, anyanyelv szerint: 613 magyar, 1022 német és 2451 ruszin. A második világháború után a németeket kitelepítették, és a lakosság nemzetiségi összetétele is megváltozott a szerb telepesek érkezésével.
Az 1991-es népszámlálási adatok szerint a településnek 4713 lakosa volt, ebből 2413 (51,2%) ruszin, 1511 (32,1%) szerb, 378 (8,1%) magyar, 145 jugoszláv, 65 montenegrói, 52 horvát, 46 ukrán. 2002-ben a település lakossága tovább homogenizálódott, ekkor már 4663 lelket számlált Kuczora: 2200 (47,2%) ruszin, 1808 (38,8%) szerb, 352 (7,6%) magyar, 90 montenegrói, 49 ukrán, 44 horvát, 16 szlovák. Tehát a ruszin közösség volt többségben, és a második világháború után mind a három nemzetiség (német, magyar ruszin) beszélte egymás anyanyelvét, a svábok evangélikus vallásúak voltak, kitelepítésük után templomukat az 1960-as években lerombolták. A ruszinok görög katolikus, a magyarok pedig római katolikus vallásúak. A legutóbbi népszámláláskor 4323 lakost vettek jegyzékbe, a nemzetiségi összetételről egyelőre nincs adat, de minden valószínűség szerint a ruszinok és a magyarok aránya tovább romlott.
Itt működik a Žetva (Aratás) Művelődési Egyesület, melynek a ruszin és a szerb csoportokon kívül magyar énekcsoportja is van, vezetője Mezei Mária. A kar tíz taggal működik, többen a ruszin csoportban is énekelnek. A vajdasági magyarság egyik legtömegesebb seregszemléjén, a Durindón Aratás Művelődési Egyesület néven szerepelnek.
- A seregszemlén való első szereplésünkről a zsűrinek az volt a véleménye, hogy sokat kell még csiszolnunk a kiejtésünkön. Erre én azt válaszoltam, hogy a tagok fele ruszin, és ők nem igazán beszélik a magyar nyelvet. Amikor pedig második alkalommal vettünk részt a Durindón, akkor már megdicsértek bennünket. Kicsi a csapat, de lelkesek vagyunk - mondja Mezei Mária.
A kuczorai énekcsoport tagjai közül Novák Erzsébet, Igracski János, Iván Mihály vesznek részt a beszélgetésen. Mint mondják, valamikor régen a helyi általános iskolában még volt magyar osztály, de már jó néhány évtizede megszűnt, mert évről évre egyre kevesebb magyar gyermek született. Az általános iskolában ruszin és szerb nyelven folyik a tanítás, magyarul csak fakultatív módon lehet tanulni, ezért heti két alkalommal Újvidékről utazik hozzájuk egy magyartanárnő. A faluban sok a vegyes házasság, a ruszin magyar családokból van a legtöbb, és sajnos ezekben a családokban egyre kevesebb gyerekek tanul meg magyarul, inkább csak ruszinul vagy szerbül beszél.
- Ha a falu központjában nálamnál fiatalabb valakit magyarul szólít meg, akkor nem biztos, hogy tud magának válaszolni - mondja Iván Mihály.
Mezei Szilveszter nyugdíjas hozzáteszi: az ő idejében még 6. osztályos koráig magyar tagozaton tanulhatott az általános iskolában. Szilveszter bácsi egy ruszin menyecskét vett feleségül, földművelésből tartotta el családját, és mivel sokat kellett dolgoznia a földeken, kevés időt töltött a gyermekeivel, ezért ők már nem beszélik a magyar nyelvet. A faluban nagy a munkanélküliség, beszélgetőtársaim szerint a lakosok legalább 70 százalékának nincs munkahelye.
- Óvodában dolgozok, a csoportban 24 gyermek van, és csak 7 család tudja kifizetni a teljes ellátást, vagyis 17 családnak nincs állandó, biztos jövedelme - mondja Mezei Mária.
A falu kioszkjába hetente két darab Magyar Szó érkezik, a magyar nyelvű hetilapok közül pedig egyetlenegy se, mert nincs előfizetőjük. A tévéből, főleg a Mozaik Tv adásaiból és az internet segítségével értesülnek a vajdasági magyarság dolgairól. Hogy a magyar énekcsoport némi támogatáshoz jusson, a Magyar Nemzeti Tanácshoz nyújt be kérelmet. Mint mondják, az utazási költségek megtérítéséért szoktak pályázni több-kevesebb sikerrel.
Beszélgetőtársaim végül a csoportjuk fennállását fenyegető utánpótlásgondokat említik, a fiatalok közül ugyanis már szinte senki sem beszél magyarul. Talán javíthatna a kuczorai magyarság helyzetén, ha beindulna a magyar nyelvű iskolaelőkészítő program, ehhez azonban elsősorban a szülők öntudatosságára és összefogására volna szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..