home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közösségteremtők
Tóth Lívia
2004.10.06.
LIX. évf. 40. szám
Közösségteremtők

A megvásárolt épületSzékházat vásárolt a feketetói művelődési egyesületAlig egy éve, tavaly októberben jegyezték be a feketetói Feketetó Művelődési Egyesületet, de az Illyés Közalapítvány és a csókai önkormányzat támogatásával máris sikerült székházat vásárolniuk. Noha a tágas objektumot, m...

A megvásárolt épület

Székházat vásárolt a feketetói művelődési egyesület
Alig egy éve, tavaly októberben jegyezték be a feketetói Feketetó Művelődési Egyesületet, de az Illyés Közalapítvány és a csókai önkormányzat támogatásával máris sikerült székházat vásárolniuk. Noha a tágas objektumot, melynek része egy lakás, egy működő vendéglátó-ipari létesítmény és egy nagyterem, sikerült a nevükre íratni, vagyis rendezték a tulajdonjogi viszonyt, egyelőre mégsem vehetik a birtokukba. Az épület bérlőjének ugyanis a törvény értelmében harminc nap áll a rendelkezésére, hogy kiköltözzön. Emiatt az ünnepélyes fogadást, amelyen az Illyés Közalapítvány Alkuratóriuma részéről HAJNAL Jenő, az önkormányzat képviseletében pedig MARGIT Zoltán polgármester, ZOMBORI Csaba, a végrehajtó bizottság elnöke és ÓNÓDI Ibolyka vett részt, a helyi közösségben tartották.
POZSÁR Eleonóra, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hagyományt igyekeznek teremteni, hiszen a faluban sohasem volt hasonló szervezet. Bevallotta, a munka nehezen indult meg, sokan értetlenül fogadták a történéseket, de most már vannak biztató jelek. Eddigi tevékenységük során sikerült karácsonyi ünnepséget szervezniük, és két csoporttal vettek részt az aratóversenyeken. A szakcsoportok megalakítása folyamatban van, az érdeklődők a kézimunkázást és a néptáncot szeretnék meghonosítani. Szerencsére most már helyük is van hozzá. Úgy tervezik, hogy a vendéglőt továbbra is bérbe adják, ha a leendő tulajdonossal sikerül megegyezni a feltételekben. A kisebb helyiségekbe beköltöztetik a Telekuckót és az irodát, a nagyteremben bálokat, irodalmi esteket, szórakoztató rendezvényeket tartanának. Az épületnek nagy pincéje, magas padlása és hatalmas udvara is van, mindezek kihasználása most már a tagságon múlik. És természetesen a pénzen, melyből sosincs elegendő. Egyelőre összefogással, önkéntes munkával meszelni és tatarozni kell, mert az objektumra ráfér egy nagyobb felújítás. Aztán jöhetnek az újabb pályázatok. Az ötszáz lelket számláló falu kissé álmosnak, sőt, alvónak számít, a közösséget nemcsak felébreszteni kell, hanem megteremteni és egybekovácsolni.
Barát István fotó

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..