home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Közösségépítő és identitáserősítő találkozások
Martinek Imre
2018.07.05.
LXXIII. évf. 26. szám
Közösségépítő és identitáserősítő találkozások

Június 10-e és 14-e között került sor Torontálvásárhelyen a III. Kosztolányi Cserediákprogram keretében elképzelt viszontlátogatások egyikére.

Főszerepben a Pécsi Református Kollégium Általános Iskolájának kilenc felsősével, a dél-bánsági falu magyar tannyelvű iskolásainak osztályközösségeivel, illetve tanáraikkal.

A pécsi diákok Schmidtné Varga-Zságer Ágnes pedagógus kíséretében és felügyelete alatt érkeztek, a vásárhelyi események mozgatója pedig a KDC új és felelős helyi koordinátora, Máté Lajos matematikatanár volt. Összefoglalónk első része ez utóbbi kolléga gazdag fénykép-dokumentációval kiegészített, hiteles és naprakész jegyzeteinek felhasználásával formálódott.


A torontáludvari Pupin-szobor előtt (Máté Lajos felvétele)

Újabb, közös iskolai órákkal egybekapcsolt, élménydús kalandozások sorozata volt e visszavágó az idei első, május eleji találkozás után. Látványosságai és kulturális nevezetességei szempontjából Torontálvásárhely ugyan fényévekkel marad le Pécs városától, de összefogódzásban közössége változatlanul jelesre vizsgázott. Mi több, a kitűzött cél eléréséhez több községi institúció is felzárkózott. No de lássuk sorjában az eseményeket!

A tanév végi hajrá és az osztályzatlezárás forgatagából „kiszabadulva” a pécsi diákok megérkezésének másnapja fagylaltozással egybekötött élményfürdőzéssel folytatódott az antalfalvi Relax sport- és rekreációs központban. Ezután a vendégek és az őket fogadó házigazdáik Torontáludvarra látogattak, a Pupin Emlékmúzeum bejárásának szándékával. Torontálvásárhely református templomáról és telepes őseinek történetéről a gondnok úr tartott rövid ismertetőt a templomban egybegyűlteknek. Mintegy felvezetőként azoknak az ismereteknek a befogadásához, amelyekkel a falu néprajzi múzeumának létrehívója és elhivatott népszerűsítője, Széchenyi Jolán nyugalmazott rajztanárnő fogadta a csapatot.


Múzeumlátogatás Jolán nénivel (Máté Lajos felvétele)

A kora esti officiális programkínálatot végül a helyi iskolások műsorának megtekintése zárta a József Attila Művelődési Otthonban. A fokozott izgalommal várt vásártéri tábortűzgyújtás és a vele együtt járó szalonnasütés tervét viszont teljesen elmosta a zivatar. Az esőfelhők elvonulását a csapat alkalmasint a faluvégi halastavak peremén kialakított vendéglátói komplexumban várta be. A szükségszerű tervmódosítás az iskola sportcsarnokában rögtönzött focimeccset eredményezett, majd egy hangulatos zsíroskenyér-partit. Juhászék juhszéli családi birtokán.


Csoportkép a torontálvásárhelyi halastavaknál (Máté Lajos felvétele)

A Kosztolányi Cserediákprogram megálmodója a pécsi székhelyű Kosztolányi Dezső Céltársulás (KDC), a Pécsi Tudományegyetem hallgatóiból, önkénteseiből és az őket támogató egyetemi oktatókból álló társaság. Mint vallják, megbízatásuk a Nemzet! A kezdeményezés egyszerű diákmozgalomként indult, létrehívása 2013 szeptemberére nyúlik vissza. Aktív működését 2015 óta jegyzik. A legnagyobb olyan magyarországi civil szervezetként, amely célzottan az anyaországi és délvidéki (vajdasági, drávaszögi-szlavóniai) magyar emberek, intézmények, civil szervezetek közötti kapcsolatok elmélyítésén dolgozik, egyúttal a magyar fiatalok szülőföldön való boldogulását is igyekszik elősegíteni. Teszi ezt Kárpát-medence-szerte harminc településen, több száz önkéntessel, évi hetven programmal.


Ünnepélyes díjátadó Budapesten (Tóth Róbert felvétele)

Munkássága nyilvános elismeréseként a KDC-t a közelmúltban a Fiatalok a Polgári Magyarországért elismeréssel tüntették ki. A díjátadóra május 31-én került sor a budapesti Zsófia Rendezvényhajón.

Martinek Imre, a Kosztolányi Dezső Céltársulás (KDC) torontálvásárhelyi munkájának elindítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..