home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közösen emlékezünk, összetartozunk Szabó Attila felvétele
Tomek Viktor
2005.06.01.
LX. évf. 22. szám
Közösen emlékezünk, összetartozunk Szabó Attila felvétele

Felvonulás a falubanNagyjából minden vajdasági faluról ugyanazt lehet elmondani: a lakosság elöregedik, a fiatalok a városba települnek, nincs munkalehetőség, az idő és az élet mintha megállt volna. Nagyon ritka az a község, amelyre ezek a megállapítások ne volnának érvényesek. Bácskossuthf...

Felvonulás a faluban

Nagyjából minden vajdasági faluról ugyanazt lehet elmondani: a lakosság elöregedik, a fiatalok a városba települnek, nincs munkalehetőség, az idő és az élet mintha megállt volna. Nagyon ritka az a község, amelyre ezek a megállapítások ne volnának érvényesek. Bácskossuthfalva azon ritka falvak közé tartozik, ahol az élet nem állt meg. Az emberek nemcsak reménykednek a szebb jövőben, hanem tesznek a megvalósításáért, a közösségük ügyének előremozdításához jóformán mindenki hozzájárul.
Kétszáztizenkilenc éve annak, hogy Bácskossuthfalva szerepel a térképeken. A hétvégén a falunapot háromnapos ünnepi műsorral tartottak meg a bácskossuthfalvaiak. Szerkesztőségünk szombaton járt a községben.
Délután fél ötkor a 9+1 Művésztelep kiállítását Láng Eszter képzőművész nyitotta meg. A hagyományos tavaszi alkotótáborba a Budapestről, Szegedről, Szabadkáról, Palicsról és Belgrádból érkezett művészek ott festett alkotásaiból készítettek tárlatot a szervezők. Láng Eszter megnyitóbeszédében kifejtette, hogy immár huszonnyolcadik éve, amióta csak a Művésztelep fennáll, rendszeresen rendeznek kiállításokat. Évről évre gyarapodnak az alkotások, de a résztvevők száma is. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a faluban nagy az összefogás:
- A 9+1 Művésztelep legfontosabb sajátossága a hangulat, amely a munkát nagyon könnyűvé teszi. Mindenki kitűnően érzi magát, és ez azért lehetséges, mert a falu lakossága nagyon jól fogadja a művészeket... Vannak olyan alkotások, amelyek erőteljesen kötődnek a faluhoz, a tájhoz, a festmények egy része ennek a tájnak a jellegzetességit domborítja ki.
Végezetül a művésznő elmondta, hogy az alkotótáborok egyik legfontosabb jellemzője a barátság, és ebben a környezetben a munka még könnyebbé válik.
A piactéren pedig Civil sziget néven rendeztek alkalmi kiállítást különféle egyesületek és társulások - a galambtenyésztőktől kezdve a kézműveseken át a méz- és bortermelőkig - közreműködésével. Ugyanott a fiatalabb korosztály részére számítógépek voltak felállítva, ahol játszani lehetet. A falunap alkalmából megrendezett fotópályázat alkotásait is megtekinthették a vendégek. Drenkovics Tibor, a helyi közösség tanácsának a titkára elmondta, hogy mintegy ezer vendég érkezését várják az esti ünnepi műsorra:
- A falunapi program pénteken kezdődött az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában az iskola zenekarának koncertjével, ezt a ,,Legkiállítás követte, melyen az iskola tanulói a különféle téren elért eredményeiket mutatták be. Ezután kosárlabda- és kispályás focimérkőzések következtek az iskolaudvarban. Este kilenctől a községházban a Monográfiai bizottság tartott könyvbemutatót.
A helyi közösség titkára, aki szintén tagja a Monográfiabizottságnak, elmondta, hogy nagy küzdelem és munka árán sikerült az idei évben két kötetet megjelentetniük, és a héten egy újabb könyvük is kikerül a nyomdából Örökségünk része címmel. Ez az alkotás helytörténeti írásokat tartalmaz Bácskossuthfalváról.
A faluköszöntő ünnepi műsor este fél nyolckor kezdődött. Az ünnepségen az Ady Endre Művelődési Egyesült és az Idős Kovács Gyula Általános Iskola szakcsoportjai mellett Bácskossuthfalva testvértelepüléséről érkezett vendégszereplők kápráztatták el a szép számban megjelent látogatókat. A közép-bácskai településnek egyébiránt három Magyarországi testvértelepülése van: Karcag, a nagykunság ,,fővárosa, Jászkisér és Mélykút. Vannak azonban olyan törekvések is, melyek eredményeként hamarosan Kunmadaras is testvértelepülése lesz a falunak. Ez már csak azért is indokolt, mert Bácskossuthfalvát ősi szálak kötik ehhez a településhez. A helybéliek úgy tartják, hogy a falu lakossága kétszáztizenkilenc évvel ezelőtt Karcagról, Jászkisérről és Kunmadarasról érkezett.
Fazekas Tibor, a helyi közösség tanácsának az elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a történelmi régmúlt és a mai valóság újból összetalálkozott, hiszen az idén alá fogják írni Kunmadarassal a testvér-települési szerződést. A tanácselnök a következő szavakkal méltatta az ünnepséget: ,,Május utolsó hétvégéje van, lelkünk díszbe öltöztünk. Egy falu, a mi falunk ünnepe ez. Emlékezünk, mert az ünnep egyben emlékezés is, és ha közösen emlékezünk, akkor összetartozunk. Mert jeles ünnepeken, amikor megnyílik előttünk az idő, az ember maga köré gyűjti családját, vendéget hív, ünnepi asztalt terít, s a múlt illendően tesz eleget a meghívásnak. Nem jött hozzánk üres kézzel. Emlékeket hozott és hagyományt, hősöket és példaképet, elhozta kettőszáztizenkilenc esztendő küzdelmét, fájdalmát és örömét. És elhozta magával a legfontosabbat: a jövőt. Hogy az elkötelezettség lényegét megvilágítsam, két fogalmat hívok segítségül: rend és káosz. Talán sokan átélhettük már életünk folyamán, hogy a káoszból rendet sikerült teremtenünk... A zűrzavarból, rendetlenségből nyugalmat, normális helyzetet sikerült formálnunk.
A faluköszöntő ünnepi műsor a díjak átadásával zárult. A fotópályázat nyerteseinek névsorát a zsűri elnöke, Szabó Attila, a Hét Nap fotóriportere olvasta fel. Az első díjat ifjabb Majláth Béla érdemelte ki, a másodikat Besnyi Károly, a harmadikat pedig Benárik Csongor. A közönség különdíja Domo Mariannához került. A faluszépítési versenyen a legrendezettebb utca címet a Szabadkai út kapta meg. Az utca Tisztasági Díjat kapott, a lakóitól egész évben ingyen szállítják el a szemetet. Posztumusz falu plakettet adományoztak Modrèin Ivannak a településért kifejtett tevékenységéért. Díjazták az iskola énekkarát kimagasló teljesítményéért, valamint a harminc éve alakult Monográfiabizottságot a helytörténeti szempontból fontos adatok összegyűjtéséért. A díjat a bizottság elnöke, Gulyás László vette át. A legrangosabbat, a faludíjat Kiss Mária református esperesné asszony érdemelte ki. Ez az elismerés tulajdonképpen életműdíjnak számít, melyet Mária asszonynak - aki még ma is folytatja diakónusi tevékenységét - az ötvenöt évi fáradhatatlan és nagy odaadással végzett felelősségteljes munkájáért ítéltek oda.
Az ünnepség másnap reggel, vasárnap a vadászlakban folytatódott, majd tíz órától a református templomban ünnepi istentisztelettel ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..