home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közös csodateremtés
Tomek Viktor
2010.03.24.
LXV. évf. 12. szám
Közös csodateremtés

Orcsik Károly atya megnyitja a Piros Pipacs Kézimunkacsoport tárlatátMárcius 19-én kezdődött el a vajdasági magyarság egyik legrangosabb művelődési eseménye, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Az idén Szilágyi a házigazdája a sorrendben XV. alkalommal megrendezett rangos ese...

Orcsik Károly atya megnyitja a Piros Pipacs Kézimunkacsoport tárlatát

Március 19-én kezdődött el a vajdasági magyarság egyik legrangosabb művelődési eseménye, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Az idén Szilágyi a házigazdája a sorrendben XV. alkalommal megrendezett rangos eseménynek. A szemle kezdetén mgr. Orcsik Károly helyi plébános megnyitotta a Piros Pipacs Kézimunkacsoport kiállítását, valamint a Szilágyi múltját idéző tárlatot.
A találkozót Milorad Đurić tartományi művelődési titkár nyitotta meg. A jubileumi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Tápi Lajos, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának vezető konzulja, Tóth Zsuzsanna, a budapesti Magyar Művelődési Intézet Művészeti Programok Főosztályának színjátszás-versmondás szakreferense, Kiss László, a budapesti Magyar Művelődési Intézet Művészeti Programok Főosztályának színjátszás-versmondás szaktanácsadója, Pásztor István, a Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának alelnöke, tartományi gazdasági titkár, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, dr. Szöllősy Vágó László, a VMMSZ főtitkára, dr. Živorad Smiljanić, Apatin község elnöke és még sokan mások.
Az esemény ünnepi megnyitóján köszöntőt mondott dr. Živorad Smiljanić, Horváth Béla, a helyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke, Szilágyi polgármestere, majd Faragó Árpád színművész a találkozó fontosságáról és tizenöt éves múltjáról beszélt.
- Jubileumhoz érkezett a találkozó. Másfél évtizede annak, hogy jelen van művelődési életünkben a szemle. A maga sokszínűségével, színvonalával rangot teremtett a színjátszásnak... A színház igenis közösség-összetartó erő, és színháztörténetünk minden korszakában meghatározó szerepet töltött be. Mély meggyőződéssel hiszem, és állítom, hogy ez a rendezvény megerősödve megy tovább azon az úton, amelyet maga választott - fogalmazott Faragó Árpád.
Pásztor István ünnepi beszédében megköszönte Milorad Đurić tartományi művelődési titkárnak és dr. Živorad Smiljanićnak, Apatin polgármesterének, hogy nyitottságukkal támogatni tudták a rendezvényt.
- Ez a közösség lehet, hogy a szelek viharának van kitéve, de olyan mélyen kapaszkodik gyökereivel a földbe, hogy nem lehet elpusztítani. Meggyőződésem, hogy a színjátszó szemle a közös csodateremtés, a továbblépés útjainak a keresése tovább fog erősíteni bennünket - mondta Pásztor.
Milorad Đurić tartományi művelődési titkár köszöntőjében elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója fontos esemény Vajdaságban, hiszen eszköz lehet a magyarok önazonosságának a megőrzéséhez.
- A nyugati világban egyetlen olyan államot sem találunk, amelyben csak egyetlen nemzet él, és szinte az egész világ előtt a miénkhez hasonló kihívások vannak. Vajdaság évszázadok óta többnemzetiségű és a nemzetek békében élnek egymás mellett. Azt gondolom, hogy ezen a téren Európa és mások is sokat tanulhat tőlünk - tette hozzá Đurić, majd hivatalosan is megnyitotta a szemlét.
Az ünnepi megnyitó után a vendégek megtekintették a helyi Mosoly Amatőr Színjátszó Társulatnak a Miniszter félrelép című előadását.
Szilágyin, e nyugat-bácskai faluban a szemle kilenc napja alatt összesen 19 színtársulat lép fel, az előadásokat Boros Brestyánszki Rozália, Csernik Árpád és Ágoston Pribilla Valéria összetételű zsűri értékeli.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..