home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közmédia-magyarság-sport
MTVA
2017.06.12.
LXXII. évf. 23. szám
Közmédia-magyarság-sport

A közmédia kiemelt feladatának tartja, hogy a határon túli magyarok anyanyelvükön nézhessék a sportközvetítéseket

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója  kiemelt feladatának tartja elérni, hogy a határon túli magyarság is egy emberként szurkolhasson minden magyar sportsikernek.

Vaszily Miklós Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke nyílt levelére reagált, aki kifogásolta: a geoblokkolás miatt az anyaország határain kívül élő magyarok hosszú ideje nem nézhetik a magyar sporteseményeket.

Az MTVA vezérigazgatója az MTI-hez is eljuttatott pénteki válaszlevelében ismertette: azok, akik nagy nemzetközi tornákat, sporteseményeket birtokolnak vagy ezekkel kereskednek, abban érdekeltek, hogy minden egyes országban értékesítsék televíziós tartalmaikat. E vállalkozások arra törekszenek, hogy minél nagyobb profitot érjenek el, és egyáltalán nincsenek tekintettel arra, hogy Magyarország közvetlen határain túl jelentős magyar kisebbség él más-más államokban.

Ennek értelmében, ha egy adott sporteseményt az MTVA és egy román tévétársaság is megvásárol, akkor a magyar televíziót arra kötelezik, hogy kizárólag Magyarország területén sugározza az adott sporteseményt. Hozzátette: ennek betartását szigorúan ellenőrzik, és az esetleges mulasztást súlyosan büntetik.

 „Ha geoblokkolunk, azaz korlátozzuk a tartalmak elérhetőségét, akkor csak a vonatkozó, hatályos nemzetközi szerződéseink miatt tesszük ezt, és nem azért, hogy a széles határon túli nézőközönségünket kizárjuk a magyar sportsikerekből,vagy a nemzetközi sportélményekből” — fogalmazott az MTVA vezérigazgatója, hozzátéve, hogy  a helyzet szerinte tarthatatlan, és nem méltó a kárpát-medencei magyarsághoz.

Vaszily Miklós kitért arra: vezérigazgatósága első napjaiban utasította kollégáit, hogy a jövőben csak olyan szerződéseket kössenek meg, amelyek biztosítják, hogy a határokon túlra is sugározhassanak sporteseményeket.

Tájékoztatása szerint az eddigi tárgyalások eredményeként egyre több nemzetközi sportjog-tulajdonos látja be Magyarország és a kárpát-medencei magyarság speciális, a világon is egyedülálló viszonyát, és egyre többen felismerték, hogy az ő érdekük is az, hogy a határon túli magyarok anyanyelvükön követhessék a sportközvetítéseket.

Az MTVA a 2014-es FIFA labdarúgó-világbajnokság idején „teljesen egyedi és jól vizsgázott gyakorlatot” valósított meg: a környező országok közszolgálati televízióival — Szlovénia és Románia kivételével — megállapodásokat kötött az egymás területén történő kábeles műsorterjesztés kölcsönös elfogadásáról.

 Levelében arra is kitért, hogy a külföldi műsorterjesztők — az MTVA-val kialakított együttműködésük alapján — felvették programkínálatukba a közszolgálati M4 sportcsatornát. A terjesztési lehetőségek szélesítése körében az MTVA további intézkedéseket hozott, hogy a közszolgálati csatornák minél több szolgáltatónál elérhetők legyenek. Ennek eredményeként új területeket és partnereket is sikerült bevonni a terjesztésbe, többek között Ausztria, Szlovákia, Románia, Csehország területén szélesedett a hozzáférés lehetősége.

Az MTVA sikeresen megszerzett sportközvetítési jogokat, melyek esetén már a törekvéseinknek megfelelően a határon túl is adhatják az adott mérkőzéseket.

Ezenfelül az MTVA nemrég eredményes tárgyalásokat folytatott a 2018-as és 2022-es téli, illetve 2020-as és 2024-es nyári olimpiai játékok közvetítéséről. A jogokat birtokló nemzetközi társasággal sikerült olyan megállapodást kötni, amely lehetővé teszi a versenyek Magyarországgal határos országok kábelhálózatain keresztül történő televíziós közvetítését.

A Magyarországon rendezett júliusi vizes világbajnokság közvetítése ügyében, az EBU közreműködésével is történt előrelépés: Ausztria és Szlovénia már visszaigazolta, hogy jóváhagyják a területi korlátozásnélküliséget.

Fancsali Ernő nyílt levelében azt írta: az anyaország határain kívül élő magyarok a geokódolás miatt hosszú ideje nem nézhetik a magyar sporteseményeket, legutóbb a Magyarország-Oroszország mérkőzés magyar nyelvű közvetítéséről maradtak le.

Ugyanakkor nemcsak a jelentős sportesemények közvetítése elérhetetlen számukra, hanem az azokról készült híradós összeállítások is: ezek alkalmával a képernyő elsötétül, levágva egy-egy híradós összeállítás elejét és végét.

 „Sokunk meggyőződése, hogy e kialakult helyzet méltatlan azzal a több tízezer határon túli nézővel szemben, akik anyanyelvükön szeretnék követni sportolóink munkásságát, s akik a magyar közvetítéseket hallgatva szeretnének örvendezni a sikereknek” — fogalmazott, kérve az MTVA vezérigazgatóját, hogy találjon megoldást e tarthatatlan állapot orvosolására.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..