home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat október 23-ától 29-éig
MTVA
2017.10.23.
LXXII. évf. 42. szám
Közmédia-javallat október 23-ától 29-éig

Porteleki László heti ajánlója

Porteleki László, a Muzsikás zenekar egyik prímása több mint négy évtizede foglalkozik népzenével. A Fölszállott a páva népzenei és néptánc-tehetségkutató versenyben immár harmadik alkalommal vállalt mentori feladatokat.

 

Hétfő (október 23-a), a forradalom évfordulója nagyon sok gondolatot vet fel az emberben. Hihetetlen erejű nemzeti összefogásnak lehettünk egykor tanúi, s a dicső napokban nagyon sok fiatalra lehettünk büszkék. Tanárként ezt a hitet szeretném megerősíteni napjaink ifjabb nemzedékében. Talán párhuzamot lehet vonni az akkori tettek és a zene között: a zene is lélekemelő, egyúttal nemesítő. A közmédia gazdag műsorkínálattal készül a jeles napra.

A Dankó rádió kedden (október 24-én) közvetíti a Tudta-e? — népzenei szótárt, Sebő Ferenc összeállítását. Ismét a tanár bújik ki belőlem: ezt a műsort kötelezővé tenném az iskolákban. Igen, a népzenei-zenei oktatásban vannak lemaradásaink, a diákok heti egy órában kénytelenek elsajátítani az ezeréves kultúrát. Ezért találtuk ki a Muzsikás zenekarral, hogy egy rendhagyó énekóra keretében igyekszünk az ország összes iskolájába eljutni. E szándékunkban nem vagyunk egyedül, s a legnagyobb magyar olaj- és gázipari vállalat támogatását is élvezzük. (8.52) 

A MüpArt classic sorozat szerdán (október 25-én) Sibelius- és Schubert-műveket mutat be. Sibelius zenéjét egyszer Finnországban is élvezhettem egy finn zenekar tolmácsolásában. Ekkor már hetek óta az északi országban turnéztunk, s a zeneköltőt lehunyt szemmel hallgatva magam előtt láttam a csillogó tavakat, a fenyőket s a szép finn tájat. (M5, 21.15)

Jóllehet hívő katolikus vagyok, ám a reformáció évében csütörtökre (október 26-ára) a jubileumi megemlékezéseket ajánlom. A Muzsikással gyakran játsszuk a református egyházzenei műsorunkat, mellyel a Református Zenei Fesztiválon is többször felléptünk. Petrás Máriával — az ökumené jegyében — nagyon szép, régi, katolikus egyházi énekeket is bemutattunk. (Reformáció hétről hétre, Duna World, 9.00)

A pénteki (október 27-ei) kínálatból egyik kedvencemre hívom fel a figyelmet. Elkezdődik a Fölszállott a páva — 2017 műsorsorozat. A vetélkedő emlékeket idéz fel, hiszen mentorként számos zenekar munkáját segítettem — zeneileg és színpadi mozgásban egyaránt. Gigászi feladat a rendelkezésre álló három és fél percben megfelelő stílushűséggel és rövidséggel bemutatni a választott tájegység jellegzetes muzsikáját. A Tokos zenekarnak sikerült, már befutott, most pedig egy nagyon tehetséges szamosújvári csapatnak szurkolhatunk. (Duna, 20.25)

Szombatra (október 28-ára) egy igazi vidám mozit, gyermekkorom kedvencét karikáztam be. A tizedes meg a többiek felhőtlen kikapcsolódást ígér, hiszen olyan színészeket láthatunk a képernyőn, mint Sinkovits Imre, Darvas Iván és Major Tamás (Duna, 15.10). A Duna World is kínál meglepetést, hiszen kedvenc színésznőm, Bánsági Ildikó portréját sugározza kora délután. (13.25)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..