home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat november 27-étől december 3-áig
MTVA
2017.11.26.
LXXII. évf. 47. szám
Közmédia-javallat november 27-étől december 3-áig

Pál István — Szalonna heti ajánlója

Pál István — Szalonna Liszt Ferenc-díjas, magyar népzenész. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a Szalonna és bandája prímása.

 

Hétfőn (november 27-én) a közmédia színes palettáján a Táncházban című műsor érdekes színfolt, estéről estére sok újdonsággal kedveskedik a hallgatóknak, és a szívünk végül odavágyik egy táncházba (Dankó rádió, 20.04). Érdemes azonban belehallgatni a Kodály Zoltán zenekari műveit tolmácsoló Kodály-135 sorozatba is. A nagyszerű darabok egy része népzenei töltetű. (Bartók rádió, 19.00)

Kedden (november 28-án) délelőtt az M2 a Mirr-Murr kandúr kalandjai című bábfilmet vetíti a gyerkőcöknek. Örömmel és nosztalgiával nézem újra hároméves keresztlányommal. Egyszerűbb, könnyebben megközelíthető a világa, mint a mai meséké, ám ez a gyönyörű sorozat alkalmas arra, hogy a felpörgetett világban élő gyermekek figyelmét is lekösse (10.50). Délutánra jó szívvel ajánlom az Arany János emlékére sorozatot. Őt méltán érzik magukénak az ifjabbak és az idősebbek, hiszen mindenkihez szól, versei ma is érvényesek (M3, 16.50). A Nemzetiségi rádióban a Söndörgő együttes muzsikál. A délszláv muzsika ifjú titánjai ma Európa-szerte ismertek, és a legjobbak között tartják őket számon. (13.30)

Szerdán (november 29-én) a Szerelmes földrajzban szépen, részletesen és személyes történetek által mutatják be egy-egy ember kötődését a tájhoz. Kitérnek a kulturális, történelmi kapcsolódásokra is (Duna, 2.30). 14.45-től a Kárpát expresszt ajánlom. Anyaországi szemmel láttatja a határon túli régiók pillanatképeit, valamint a külhoni kollégák is bekapcsolódnak információkkal és hírekkel (M1). Estére kiváló élményt nyújt a MüpArt classic, melyben egy Beethoven-estet követhetnek figyelemmel. (M5, 21.15)

Csütörtökön (november 30-án) mindenképp megnézem a V4 Híradót. Jó egy erős közösség tagjának lenni itt, Közép-Európában, és mindezt gazdasági, kulturális összefüggéseiben is megélni. Kitűnő kapcsolatot ápolok ezeknek az országoknak a zenészeivel, sok közös szervezésű programot hozunk létre, jelenleg mi vagyunk a V4 soros elnökei (M1, 12.50). Reggel, utazásaim közben érdeklődéssel várom Sebő Ferenc műsorát, a Tudta-e? népzenei szótárt. Gyakran találok benne újdonságot, így azoknak a népzenészeknek is ajánlom, akik tovább szeretnék fejleszteni a tudásukat. (Dankó rádió, 8.52)

Pénteken (december 1-jén) érkezünk el a Fölszállott a páva 3. elődöntőjéhez. Izgalom, készülődés, ráhangolódás — azt hiszem, a Kárpát-medencében és az egész világon ez egy várva várt élmény. Az, hogy verseny, másodlagos, hiszen a művészetnek nem kell önmagával versenyeznie, lényege szerint a műsor nem más, mint kultúránk legszebb bemutatása (Duna, 20.25). Kihagyhatatlan a Jazzlegendák Stephane Grappellivel. Aki valaha is hegedűt vett a kezébe, tudja, hogy ki ő, és miért érdemes meghallgatni ezt a hihetetlenül színes muzsikát. (Bartók rádió, 23.00)

Az adventi időszakban, ha lehet, minél több időt töltsünk a családunkkal. Éppen ezért szombat (december 2-a) estére egy családi filmet ajánlok, a Télapu címűt, mely jókedvvel nézhető (Duna, 19.30). A Prima Primissima díjátadó gálán legjobbjaink legjobbjai állhatnak pódiumra, és vehetik át az őket megillető jutalmat. (Duna, 21.15)

Vasárnap (december 3-án) — református emberként — a Reformáció hétről hétre műsorral kezdem a napot. Mindenki figyelmébe ajánlom, annál is inkább, mert ebben az évben a reformáció 500. évét ünnepeljük (Duna, 5.50). Ezután a Gasztroangyalé a főszerep. Mi, magyarok nagyon szeretünk jókat főzni, enni, és aki megnézi Borbás Marcsi műsorát, az a végére garantáltan meg is éhezik! (Duna, 6.45)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..