home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat november 20-ától 26-áig
MTVA
2017.11.19.
LXXII. évf. 46. szám
Közmédia-javallat november 20-ától 26-áig

Szénási Réka heti ajánlója

Szénási Réka tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte vallástörténet-kommunikáció szakon, és a „Kapcsolódj be a közvetítésbe” program keretében lépte át a közmédia küszöbét. A Kossuth rádió Krónika és 180 perc című műsorainál találta meg igazi helyét. Turán, egy roma telepen él szüleivel együtt.

 

Kezdjük a hetet a Krónikával! Naponta kilenc alkalommal hallható. A legnépszerűbb és a legbővebb adás fél hatkor kezdődik. A vérbeli hírműsorból a napi és a heti aktualitásokról értesülhet a hallgató. Jómagam a kulturális és az egészségügyi témák gondozásából veszem ki a részemet. (Hétfő, november 20-a, Kossuth rádió)

Egy hölgy számára a Ridikül mint táska és mint műsor is fontos, érdekes. Az utóbbiban kedden (november 21-én) komoly témákról hallhatunk kötetlen beszélgetéseket. A négy vendég olyan kérdéseket vitat meg, amelyek minden nő számára érdekesek lehetnek. (Duna, 17.00)

A Kossuth rádió reggeli magazinműsorát, a 180 percet azért ajánlom a kedves hallgatók figyelmébe, mert az összeállítás a Krónikában hallott rövid híreket bontja ki bővebben, és háttéranyagokat is kínál. Rövidebb-hosszabb élő és telefoninterjúk színesítik a három órát, melyek készítésében én is részt veszek. Legutóbb a metrópótló autóbuszokról készítettem érdekes és egyúttal tanulságos anyagot. (Szerda, november 22-e, 6.00—9.00)

Édesapám, aki szintén televíziós újságíró, sokat dolgozott a Család-barát magazinban. Minden adásnak van egy tematikája, s azért hasznos az összeállítás, mert kérdéseket vet fel, a néző pedig ötleteket kap a válaszokra, illetve a megoldásra. A műsor mindezt kedves, szórakoztató módon tálalja. (Csütörtök, november 23-a, 10.25)

A kéthetente, vagyis a minden második pénteken látható P’amende annyiban különbözik a Roma Magazintól, hogy egyetlen témát dolgoz fel, de azt alaposan. Számos felvetése, mint például a fiatal, tehetséges romák segítése, engem is foglalkoztat. A korrekt hozzáállás az integráció, valamint a roma társadalom fejlődésének egyik záloga. Lakóhelyemen, Turán magam is tanúja lehetek pozitív és negatív élethelyzeteknek, ám szerencsére már az előbbiek vannak túlsúlyban (Duna, 6.45). Maradjunk még egy kicsit ennél a napnál: a Fölszállott a páva 2. elődöntőjére hívom fel a figyelmet. Tehetséges, roma fiatalok is nagy számban jelentkeztek az MTVA és a Hagyományok Háza versenyére. Ezen a napon a nyírségi szupertáncos, Glonczi Rodrigó is fellép — őt a hajdúböszörményi válogatón ismerhette meg a hazai és a külhoni közönség. (Péntek, november 24-e, Duna, 20.25)

A Jelenlét közéleti magazin több témával is foglalkozik. Az érintettek ezekről sokszor nem mernek beszélni, néha már a kérdésnél is elakadnak. A többségi társadalom nagyon keveset tud a romaságról/cigányságról, a hagyományokról, az identitásról, a magyarságukról. Talán ezekről is szól ez az adás. (Szombat, november 25-e, Kossuth rádió, 18.06)

Mivel vallástörténet szakon végeztem, elmondhatom, hogy mind nekem, mind pedig a roma közösségek számára nagyon fontos a hit. Összetartó erőt, tartást sugároz. Tanulmányaim alatt magam is részt vettem a református egyház missziós és szociális munkájában. Mindez példát mutatott nekem, ezt a munkát a lakóhelyemen is folytatni szeretném. (Vasárnap, november 26-a, Duna, Református magazin, 10.30)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..