home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 29-étől június 4-éig
MTVA
2017.05.27.
LXXII. évf. 21. szám
Közmédia-javallat május 29-étől június 4-éig

Jeney Erzsébet heti ajánlója

Jeney Erzsébet kiemelt szerkesztő, csaknem három évtizede dolgozik a közmédiában. A hallgatók a Petőfi és a Kossuth rádió legtöbb zenei és magazinműsorában találkozhattak munkáival. Programfőszerkesztőként — az Eleven és az Akusztik koncertsorozatai mellett — nevéhez fűződött a 30 perc alatt a Föld körül zenei szerkesztése is. Számos hazai és nemzetközi zenei fesztivál szakmai meghívottja, zsűritagja.

 

Életem elválaszthatatlan része, hogy a rádió szól, bárhol vagyok is, akár otthon, akár útközben. Nagy kedvenceim a portréműsorok. Az Arcvonások igazi értékteremtés, értékmentés, nagyszerű emberek életútját mutatja be. Így lesz ez hétfőn (május 29-én) is, amikor Pataky Albert lelkészt hozza közel hozzánk. (Kossuth rádió, 14.05)

Hobbim az utazás, Ausztrália kivételével hál’ istennek már az összes földrészen megfordultam. Amerikai utazásaim mély nyomot hagytak bennem. Las Vegasban sok évvel ezelőtt már 4D-ben lehettem részese egy Colorado-raftingnak, ezért biztosan megnézem kedden (május 30-án) az M5 csatornán az Univerzumot, melyben ezúttal a hatalmas Mississippit, az Öreg folyót mutatják be lélegzetelállító felvételekkel (20.05). Portugáliához is erős szálak fűznek. Valószínűleg én készítettem az utolsó interjút Kondor Lajos páterrel, aki felkarolta a fatimai kis látnokok ügyét, és a Magyar Kálvária építését is a szívén viselte. Mivel többször bejártam Európa legnyugatibb országát, kíváncsian várom szerdán (május 31-én) a Duna World csatorna Világörökség Portugáliában műsorát egy emlékidéző, virtuális utazásra (11.20). Ugyanezen a napon egyik kedvenc fuvolaművészemet, a kitűnő művész-tanárt, Matúz Istvánt köszöntik 70. születésnapján az ArTRIUM kortárs zenei sorozatban. (Bartók rádió, 19.35)

Csütörtök (június 1-je) délutánra szívből ajánlom a Kossuth rádióban hallható Határok nélkült minden magyarnak. Fontos missziót teljesítve mutatja be külhoni nemzettársaink életét, illetve olyan kincseket is az összmagyarság hagyományaiból, épített és természeti örökségéből, amelyekről máshol nem hallhatunk. Napi műsorról van szó, vagyis a hét minden napjára tartogat számunkra színes, érdekes hallgatnivalót. (18.30)

Nagyon szeretem a műveltségi vetélkedőket, viszont napközben nincs alkalmam televíziót nézni. Az estéimnek azonban biztos társa a Maradj talpon! A nap levezetéséhez tökéletes a virtuális rejtvényfejtés, jólesik szurkolni az érettségi előtt állóknak, anyukáknak, tanároknak, friss házasoknak. Terveikhez nagy támogatás a vetélkedőn elért siker és a pénzjutalom. (Péntek, június 2-a, Duna World, 21.35)

Szvorák Katalin felvidéki népdalénekesnőhöz személyes jóbarátság fűz, magam is készítettem vele több beszélgetést. Szombaton (június 3-án) a Népzene — itthonról című műsorban a művésznő lemezfelvételeit ismerhetik meg a hallgatók. (Bartók rádió, 12.05)

Pünkösdvasárnap ünnepe az idén június 4-ére esik. A nemzeti összetartozás napját tehát ugyanakkor ünnepeljük, mint a Szentlélek eljövetelét. Mindenképp ajánlom a Kossuth rádióban a „Tarts meg minket őseink szent hitében!” összefoglalót, a lélekemelő csíksomlyói búcsúról (09.06) és a felvidéki népszokásokat bemutató Gömöri pünkösdölőt (13.06). Délután a Duna World Trianon — egy angol diplomata szemével címmel vetít izgalmas dokumentumfilmet. (16.25)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..