home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 22-étől 28-áig
MTVA
2017.05.19.
LXXII. évf. 20. szám
Közmédia-javallat május 22-étől 28-áig

Balázs János heti ajánlója

Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész zenészcsaládban született. Már gyermekkorában nagy hatással voltak rá a világhírű zongoraművész, Cziffra György felvételei, így 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált. A nézők hétről hétre a Virtuózok zsűrijében találkozhatnak vele.

 

Kezdjük a hetet Wagner egyik legismertebb operájával, A walkürrel. Nagyon érdekes, hogyan vélekednek az emberek a nagy német zeneszerző operáiról. A „wagneriánusok” természetesen feltétel nélkül lelkesednek, másoknál sokszor előtérbe kerül a sztereotípia, hogy művei igen hosszúak, nehezen feldolgozhatóak. Az utóbbiaknak tanácsolom, hogy mélyedjenek el a wagneri látásmódban, a végtelen zenében. (Hétfő, május 22-e, M5, 21.10)

A Muzsikáló délután nagyon fontos eleme a kulturális közszolgálatnak. A négyórás műsorfolyamban a műsorvezetők óriási tudással és lendülettel ajánlanak ismert és különleges zeneszámokat. Az általános repertoár mellett híres szerzők kevésbé játszott darabjai is felkerülnek a „korongra”, s ez a zenészek számára is a reveláció erejével hat. (Bartók rádió, kedd, május 23-a, 15.06)

Szerdán (május 24-én) sugározza a Duna World a Szenes Iván írta című összeállítást. Nagyon kedvelem a neves szerző dalait, a 60-as, 70-es, 80-as évek slágereit. Édesapám bárzongorista, így gyermekkorom óta körülvesz a könnyűzene is, és magam is szívesen játszom ezeket a népszerű dalokat. Mindegyikben van egy egyszerű, de nyilvánvaló igazság, mely nem kívánja túlbonyolítani az élet velejáróit. Így nem meglepő, hogy a hallgatóban érzelmeket ébreszt. (16.25)

Csütörtökre (május 25-ére) a Századfordító magyarok Cseres Tiborról szóló epizódját ajánlom a figyelmükbe! Számos adást láttam már a sorozatból, és nagyon élvezem, milyen csodálatosan mutatják be az embereket, az emberi tetteket, melyek valóban hatottak történelmünkre. Számomra emlékezetes volt, amikor Cziffra Györggyel foglalkozott a műsor, a kiváló zenész életéből sok újdonságot is megtudhattam. Ne feledjük, a zongoristának „kijutott” a XX. századból, végigjárta a háború poklát, Recsket, és szerepe az 1956-os forradalomban is példamutató volt. (M3, 23.30)

Ha péntek, akkor természetesen Virtuózok, ráadásul a sorozat döntőjének lehetünk részesei. Számomra nemcsak zsűritagként fontos ez az adás, hanem azért is, mert felemelő érzés tehetséges fiatalokat látni és hallani. Megerősít abban a hitemben, hogy a Kárpát-medence évszázadok óta egy kiapadhatatlan kulturális tehetségforrás. (Május 26-a, Duna, 19.30)

A Szerelmes földrajz sorozatban fontos a lokáció. A tájak, települések hatnak az ott élő emberek életére. Például én Budapestért rajongok: itt születtem, itt nőttem fel, és jóllehet bejártam a világot, a magyar főváros meghatározó helye az életemnek. Érzelmek, emlékek kötnek hozzá, s a jövőbe is látok: azon a grundon, ahol egykor én fociztam, majd a fiam fogja kergetni a labdát. (Szombat, május 27-e, M5, 16.50)

Zenével kezdtük a hetet, fejezzük is be muzsikával. Vasárnap (május 28-án) Fischer Annie Mozart C-dúr zongoraversenyét játssza. A szerző és a művész neve összeforrt az elmúlt évtizedekben, a zongorista egy letisztult, egyszerű, végtelenül kidolgozott előadást tudott bemutatni, mindazonáltal erő is sugárzik belőle: interpretációja senkiéhez sem hasonlítható. (M3, 1.05)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..