home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 15-étől 21-éig
MTVA
2017.05.12.
LXXII. évf. 19. szám
Közmédia-javallat május 15-étől 21-éig

Farkas József heti ajánlója

Farkas József immáron ötödik éve szervezi a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt, munkáltatója, a Hagyományok Háza a produkcióban az MTVA stratégiai partnere. Emellett két évtizede foglalkozik néprajzi gyűjtésekkel, és fotóz is: a Fölszállott a páva lelkes képi krónikása.

 

Banner Géza műsorait mindig nagy szeretettel hallgatom. Amikor az autóban bekapcsolom a Napközbent, egyrészt megnyugtat a műsorvezető hangja, másrészt felkészültsége mindig meglep. Nyilvánvaló, hogy egy műsorfolyam elkészítése csapatmunka, de akármilyen témát választ is, Géza naprakészsége mégis figyelemre méltó. (Hétfő, május 15-e, Kossuth rádió, 9.00—11.00)

A mai, elektronikával és technikával túlzsúfolt világban néha meg kellene állni egy pillanatra. Legalább annyi időre, hogy levegyük a polcról kedvenc írónk vagy költőnk kötetét. Ez az intelem talán leginkább a fiataloknak szól, hiszen az internetkorszakban az olvasással töltött szusszanásnyi idő igazi lélek- és tudásépítő. (Kedd, május 16-a, Vers mindenkinek, M5, 19.00)

Szerdára (május 17-ére) a Népzene — itthonról sorozatból a Hurdy Gang összeállítást ajánlom. Az együttes két tagját, Szerényi Bélát és Zimber Ferencet a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőműsorból ismerem. A hallgatók egy fiatal, tehetséges zenésznemzedék nagyon izgalmas vállalkozását ismerhetik meg ebben a félórában. (Bartók rádió, 12.05)

A Dankó rádióról legtöbbünknek a Jó ebédhez szól a nóta című műsor jut először az eszébe. Nincs semmi kifogásom a műfaj ellen, hiszen az idősebb generáció nagy szeretettel hallgatja. Mégis a csütörtöki (május 18-ai) kínálatból az Esti dal — Talpalávaló a népzene szerelmeseinek összeállításra szeretném felhívni a figyelmet. Igényes műsornak lehetünk részesei. Azok a zenészek, akik „táncba visznek”, számomra is igazi élményt nyújtanak. (20.04)

A pénteki (május 19-ei) kínálatból az Esti mesét, pontosabban a Még egy mese a papucsszaggató királykisasszonyról címűt karikáztam be. Azok közé a boldog családapák közé tartozom, akiknek van egy gyönyörű lányuk. Ő is Benedek Elek míves meséin nevelkedett. Az előadót is meg kell említeni: Ruttkai Éva, gyermekkorom nagy szerelme mondja el a kedves történeteket. (Kossuth rádió, 19.46)

Mindig nagy tisztelettel hallgatom Éri Péter Népzene határok nélkül című műsorát. A szerkesztő plasztikusan, lélekkel mesél a ’60-as, ’70-es évek népzenei gyűjtéseiről. Hitelesen teszi, hiszen jóllehet zenész, ám maga is táncolt és gyűjtött néptáncot is. Felvidéki származású vagyok, a műsor Ág Tibornak, Felvidék legnagyobb népzenekutatójának nevét juttatja eszembe, aki sajnos már három éve elment közülünk. (Szombat, május 20-a, Kossuth rádió, 20.30)

Hál’ istennek, a magyar közmédiában is egyre hangsúlyosabban jelenik meg a magyarországi nemzetiségek kultúrája. A vasárnapi (május 21-ei) tematikus összeállítás, a Nemzetiségi Kultúrák Napja átfogóan mutatja be a hazai nemzetiségek színes zene-, tánc- vagy gasztronómiai kultúráját. (Duna, egész nap)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..