home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat május 1-jétől 7-éig
MTVA
2017.04.30.
LXXII. évf. 17. szám
Közmédia-javallat május 1-jétől 7-éig

Kesselyák Gergely heti ajánlója

Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész a Magyar Állami Operaház első karmestere, a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál fesztiváligazgatója. A Virtuózok zsűrijében a nézők hetente találkozhatnak vele.

 

Rendhagyó ajánlással fordulok a kedves olvasókhoz. Nem akarok tiszteletlen lenni, s úgy kezdeni a mondanivalómat: „Ha rám hallgatnak, azt hallgatnak és néznek, amit jónak látnak.” Ennek van egy gyakorlati oldala is, hiszen nagyon hosszú listából lehet választani. Egyúttal tartozom egy vallomással: évek óta nem nézünk otthon tévét. Ezzel semmiféle kritikát nem kívánok megfogalmazni, mivel látom, csodálatos műsorok várják a nézőket és a hallgatókat. Más oka van: elfoglaltságaink miatt kevés a szabadidőnk. Természetesen fel lehet venni a kiszemelt programot, mi is sokáig ezt tettük, de a végén már ezeket sem sikerült megnéznünk. A legjobban magunkat ismerjük — érdemes időt szakítani arra, hogy jó előre kiválasszuk a minket érdeklő műsorokat. Senkinek sem javaslom a háttértelevíziózást, -rádiózást. Természetesen az intuitív műsorkeresésnek is megvan a maga szépsége, gyakran kapcsolom be a kocsimban találomra a rádiót, és sok értékes programnak lehettem tanúja. E gondolatok után három műsorra hívom fel a figyelmet.

Miklósa Erika és Ramón Vargas áriaestjét szerdán (május 3-án) hallgathatják meg az operakedvelők. A műsor nagyon szép és népszerű darabokból áll, s a kevésbé vájt fülűeknek is élményt nyújthat. Vargas nagyszerű énekes, és Erikát sem kell bemutatni: együtt dolgozunk a Virtuózok zsűrijében. (Bartók rádió, 12.36)

Péntekre (május 5-ére) mi mást is ajánlhatnék, mint a Virtuózok első elődöntőjét. Nem azért hívom fel rá a figyelmet, mert magam is részt veszek benne, ám mivel részese vagyok, jól ismerem, és igazi csodának tartom. A műsor nekünk, zsűritagoknak is hihetetlen erőt ad. A nézők meggyőződhetnek róla, hogy mennyi tehetség él az országunkban. A pesszimistábbak számára a Virtuózok igazi vigasz, akiknek viszont a könnyebb élet jutott, azoknak a magukba vetett hitét erősíti. A műsor egy felemelő szellemi és spirituális élmény, egyúttal fontos misszió. Munkánk nem ér véget az elbírálással, mert utána a pályaépítés kezdődik. A Virtuózok Alapítvány ezt következetesen betartja, a versenyzők, a nyertesek sorsát is figyelemmel kíséri. Munkánkat minősíti, hogy folyamatosan érkeznek hírek a külföldi sikerekről, koncertekről és rendezvényekről.

A hét utolsó napjára egy nagyon szép koncertet javaslok. Az esti programban a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kobajasi Kenicsiró vezényli. A műsor nagyon gazdag, Beethoven Egmont-nyitányát Kodály Zoltán Galántai táncok című szerzeménye követi, végül pedig Csajkovszkij V. szimfóniája csendül fel. Kenicsiró igazi ikon a magyar zenei világban, a mi generációnk és az idősebbek számára is. Hasznos, hogy odafigyeljünk a nagy egyéniségekre, és művészetüket a fiatalok is megismerjék. Kenicsiró egykor megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét, és ne feledjük, hogy a Filharmónia Magyarország 2017 októberében és decemberében ismét karmesterversenyt rendez. (Vasárnap, május 7-e, Bartók rádió, 19.35)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..