home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat június 12-étől 18-áig
MTVA
2017.06.11.
LXXII. évf. 23. szám
Közmédia-javallat június 12-étől 18-áig

Makkay József heti ajánlója

Makkay József 1990-ben, a bukaresti Falvak Népe hetilap riportereként kezdte újságírói pályáját. Később az Erdélyi Gazda szerkesztőségét erősítette, majd a kolozsvári Szabadság főszerkesztő-helyetteseként kóstolt bele a napilapszerkesztés rejtelmeibe. Másfél évtizede — kisebb megszakításokkal — az Erdélyi Napló hetilap főszerkesztője.

 

Júniusban ünnepeljük Sütő András születésének 90. évfordulóját, ezért hétfő (június 12-e) estére a Heródes napjai című Sütő-naplójegyzetet választottam. A Ceaușescu uralma alatt megfogalmazott sorok hitelesen tükrözik az akkori viszonyokat. A hallgató teljes képet kaphat a hatalom erőszakos eszközeiről, a házkutatásokról, valamint a hétköznapokról is. Az írást a szerző Magyarországra csempészte, és a rendszerváltás idején Tiltott könyvek címmel jelent meg. A napló rádiós változata egész héten hallható, és külön érdekessége, hogy maga az író olvassa fel művét (Kossuth rádió, 21.30). Ugyanerre a napra egy magyar játékfilmet is ajánlok. A Lángok 1940-ben készült, és hűen tükrözi a két háború közti időszak hangulatát. A mozit olyan kiváló színészek vitték sikerre, mint Jávor Pál, Mezey Mária és Kiss Ferenc. (Duna World, 11.25)

Az egész Kárpát-medencét bemutató műsor, a Hazajáró szerdai (június 14-ei) adása Felvidékről készült, és Nagyszombatot, valamint környékét mutatja be. Ez az egyik kedvenc műsorom, majdnem minden adását láttam. (Duna World, 18.30)

Sáfrány József filmsorozatára is szeretném felhívni a figyelmet. Az én világom a glóbusz különböző helyszínein játszódik. Csütörtökön (június 15-én) Új-Zélandra látogathatunk el a tévé segítségével (Duna World, 16.05), pénteken (június 16-án) pedig ugyanebben az időben a rejtélyes Kamcsatkát ismerhetjük meg.

Szombat (június 17-e) legyen a derűé! Bevallom, nem szeretem az utóbbi évek, évtizedek kabarétendenciáját, mely keveri a trágárságot a jópofasággal, az előbbi kidomborításával. A Bagi Nacsa Show szerencsére nem ilyen műsor — mindenképpen megnézem, mivel alkotóit a legjobb magyar humoristapárosnak tartom. A show trágárságmentes, emészthető és főleg élvezhető politikai, közéleti humort képvisel, egyszóval üde színfolt a magyar humor palettáján. (Duna World, 22.05)

Nagyon szeretem a történelmi témájú filmeket, különösen a közelmúlt érdekel. A vasárnapi (június 18-ai) On The Spot Diktátor gyermekei című epizódját mindenképp megnézem. Az egyórás összeállítás Ugandával és annak hírhedt vezérével, Idi Amin Dadával foglalkozik. A tábornoknak és Uganda teljhatalmú elnökének a kezéhez százezrek halála tapad, ráadásul a fekete kontinensen sajnos nem ez volt az egyetlen ilyen eset. Kíváncsi vagyok, utódai hogyan látják rémuralmát a ma ismert tények tükrében. (Duna World, 22.45)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..