home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Közmédia-javallat január 6-ától 12-éig
2013.12.30.
LXIX. évf. 1. szám
Közmédia-javallat január 6-ától 12-éig

Csermák Zoltán heti műsorajánlója — Csermák Zoltán az MTVA Sajtóirodájának főmunkatársaként a külhoni kapcsolatokért felelős. Mintegy másfél éve szerkeszti a műsorajánlót. Most, az év elején saját kedvenc műsorait osztja meg az olvasókkal.

Jóllehet ritkán nézek sorozatokat, egy szériával, a Doc Martinnal mégis kivételt teszek. A szép tájon, a jó meseszövéssel elkészített film főhőse a település orvosa. Nagy sztorik ugyan nem fűződnek nevéhez, mufurc mivoltával, emberségével mégis leköti a tévénéző figyelmét (hétfő, január 6-a, Duna, 20.00).

Keddre (január 7-ére) egy késői műsort választottam. Shakespeare drámája, a Lear király első színházi élményeim közé tartozik: a hatvanas évek elején a régi Nemzetiben még Básti Lajos alakította a címszerepet. Ezúttal a békéscsabai Jókai Színház előadását láthatjuk, a színrevitel az angol színház- és operarendező, Chris Rolls munkáját dicséri (Duna, 23.55).

Szerdán (január 8-án) a Jó boroknak szép hazája, Erdély című összeállítása a Küküllő mentén és a Beszterce környékén termesztett nedűkről szól. Sajnos a Ceauṣescu-időszak tönkretette a hagyományos erdélyi szőlőtermelést, s az említett tájakon is mindent a nulláról kellett kezdeni. Gyakran járok e vidékeken, s örömmel tapasztalom, hogy egyre több jó bor kerül az asztalra (Duna, 15.30).

Csütörtökön (január 9-én) az Alma és fája — Dés László zenész és fia, András című műsorra kapcsolok. A Kossuth- és a Liszt-díjas művész e napon ünnepli hatvanadik születésnapját. Még a Hungarotonnál dolgoztam, amikor Dés számos hanglemezének születésénél bábáskodhattam, az Átutazó című albuma mindmáig az egyik legkedvesebb, legtöbbet hallgatott lemezem (Kossuth rádió, 15.10).

Mindig is érdekelt, hogy mi történik a glóbuszon, ezért pénteken (január 10-én) a Történetek a nagyvilágból nemzetközi riportmagazinra vagyok kíváncsi. A híradók leggyakrabban a politikáról, a katasztrófákról tudósítanak, engem azonban a hétköznapibb témák is érdekelnek. Magam is sokfelé megfordultam a világban, e műsor talán újabb ötletet ad (M1, 13.30).

Szombaton (január 11-én) mindenképpen meghallgatom a New York-i Metropolitan közvetítését. A műsoron Strauss A denevér című nagyoperettje szerepel. Két okból választottam: egyrészt néhány éve megjelent egy könyvem a Metről, másrészt a pulpituson a híres magyar karmester, Fischer Ádám áll (Bartók rádió, 19.00).

Vasárnap (január 12-én) nosztalgiázok, s a Királylány a feleségem című francia vígjátékot nézem meg. Már sokszor láttam a mozit, de Gérard Philippe és Gina Lollobrigida alakítása mindig a fotelhez szögez. Elkészült ugyan a darab remake-je, de számomra a hatvan éve forgatott verzió a szimpatikusabb (Duna, 22.00).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..