home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Közelebb a vásárlóhoz
Perisity Irma
2016.11.07.
LXXI. évf. 45. szám
Közelebb a vásárlóhoz

November 25-étől 28-áig a városháza tövében először rendezték meg — de nem utoljára — az eladással egybekötött őszi virágkiállítást

A Szabadkai Parasztok Egyesületének szervezésében már hagyományossá vált a virágtermesztők tavaszi vására. Ilyenkor kivirágzik a városháza előtti kis tér, és a gazdag kínálatból minden növényszerető kedvére válogathat. A virágtermesztők ötlete volt, hogy ezt a vásárt ősszel is meg kell rendezni, hiszen környékünkön ősrégi szokás a november elejei temetőlátogatás, a mindenszentek és a halottak napja tiszteletére krizantémok ezrei kerülnek elhalt szeretteink sírjára.


Kiss Árpád, az egyesület örökmozgója

— A termelők már a tavaszi vásár bezárása után megfogalmazták javaslatukat, és mi az egyesületben el is indítottuk a kezdeményezés megvalósítását. Természetesen ez a vásár is nagy költségekkel jár, a kiállítás helyszínéért ugyanis borsos használati díjat kell fizetni. Legalább részben szerettük volna tehermentesíteni a kiállítókat, de sajnos nem találtunk olyan támogatóra, aki hajlandó lett volna segíteni — megtalálva saját számítását is. A város sem érezte annyira fontosnak ezt a rendezvényt, hogy esetleg díjmentesen odaadja a helyet néhány napra. Mi idejében kértünk hivatalos engedélyt is, elsősorban a csantavéri termesztők igen határozott álláspontja hatására, mely szerint hagyománnyá kell tenni az őszi vásárt is. Az engedély meg is érkezett a használati díjról szóló számlával együtt, de mi akkor már nem akartunk elállni a rendezvénytől. Most a kiállítók fizetik az úgynevezett helyhasználati díjat is, de ahogy maga is látja, szép számban vannak jelen, majdnem annyian, mint tavasszal. Az egyesület a termelők érdekszervezeteként fő feladatának tartja a tagsága képviseletét, és a reggel óta tartó érdeklődés alapján elmondható, hogy minden bizonnyal az őszi vásár is látogatott, illetve sikeres lesz a termesztők, de a vásárlók számára is — mondta Kiss Árpád, az egyesület elnöke.


A Berta házaspár

A szemet gyönyörködtető, színpompás környezetben a királyhalmi Berta házaspárt arról kérdeztük, hogy mit jelent a virágtermesztők számára ez a vásár. Erika, a feleség volt beszédesebb:

— Mi eddig minden tavaszi vásáron itt voltunk, most pedig úgy gondoltuk, ha a krizantémot még az ünnepek előtt elhozzuk a vásárlóknak, mindannyian jól járunk. Mi évek óta tavaszi, főleg erkélyvirágokat, majd később krizantémot termesztünk fólia alatt. A virágtermesztés valójában egy családi vállalkozás, csak a férjem számára „második műszak”. Nem lehet belőle megtollasodni, de rengeteg befektetéssel és munkával kenyeret lehet vele keresni. Mi már nem lázadunk a helypénz ellen, hiszen nem újdonság, hogy a mezőgazdasági termelőkről ott húznak le egy újabb bőrt, ahol csak lehet. Nekünk pedig valamiből élnünk kell, így hát mindenki teszi a maga dolgát — mondja Erika.

A vásár megnyitóján az önkormányzat egyetlen képviselője sem jelent meg, de a krizantémok mégsem konyultak le. Sőt, a vásárlókat sem riasztotta el a hivatalos közeg elmaradása: aki csak megfordult a téren, hatalmas zacskókban vitte a szebbnél szebb virágokat. A jelekből ítélve az őszi virágkiállításnak is hagyománya lesz a városban.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..